Frisia Financieringen
9.0
1028 mensen geven ons een 9.0

29-12-2022

Rente is een vergoeding voor het lenen van geld. Wanneer de bank een persoonlijke lening verstrekt aan een consument krijgen zij daar een vergoeding in de vorm van een rente voor terug. Daarnaast betaal je binnen de maandtermijn ook een bedrag aan aflossing, de lening moet immers in zijn geheel worden terugbetaald. De hoogte van de rente bepaalt hoe goedkoop of hoe duur je leent.

Wat is de rente van een persoonlijke lening?

De rente is zoals gezegd een vergoeding voor de bank ook wel rentevoet genaamd. De rente bestaat uit verschillende factoren waarmee de bank rekent, fundingkosten (de kosten voor het aantrekken van het geld), operationele kosten (personeel, kantoor etc) en risicokosten. Of te wel de basisvergoeding en de risico opslag welke behoort bij het risicoprofiel (kredietwaardigheid) van een klant.

Wat kost een persoonlijke lening?

De kosten worden grotendeels bepaald door de rente veel verschillende factoren. Deze omvatten:

  • Het bedrag dat je wilt lenen. Dit werkt veelal als volgt, hoe hoger het bedrag dat je wilt lenen hoe lager veelal de rente. Dat klinkt gek maar is ergens ook wel logisch. De kosten die een bank maakt zijn niet afhankelijk van het te lenen bedrag. Voor een vast bedrag van 5.000 euro moeten dezelfde handelingen gedaan worden als voor een bedrag van 50.000 euro. Denk hierbij aan personele kosten of huisvestingskosten, verhoudingsgewijs zijn deze voor een lager bedrag dus duurder als voor een hoger bedrag. Dat vertaalt zich mede terug in de rente.
  • De looptijd/ de tijd die je hebt om de lening terug te betalen. Hier werkt het vrij eenvoudig. Kies je voor een langere looptijd, zeg 96 maanden, dan betaal je meer rente over de lening dan wanneer je kiest voor een kortere looptijd van bijvoorbeeld 60 maanden. Dit komt omdat je langer gebruik maakt van het geleende geld. De persoonlijke lening kent een vaste looptijd.
  • Je persoonlijke situatie/ kredietwaardigheid – Dit wordt ook wel de risico opslag genoemd en komt er in het kort op neer dat als je heel kredietwaardig bent, dus makkelijk in staat bent om de lening terug te betalen dat je tegen een lagere rente kunt lenen dan wanneer je krap bij kas zit en een lening net aan zou passen binnen je financiële huishouden. In dat laatste geval beoordeelt de bank dit als een iets risicovollere lening en zal daar een hogere rente voor in rekening brengen dan wanneer het ruimschoots kunt betalen, dus ook veel minder leent als dat je zou kunnen lenen.
  • Het type lening dat je aanvraagt (persoonlijke lening, doorlopende krediet of zakelijke lening). Feit is dat een persoonlijke lening een lagere rente kent dan het doorlopend krediet. Het doorlopend krediet heeft een variabele rente en de persoonlijke lening een vaste rente voor de gehele looptijd. Een zakelijke lening heeft veelal een hogere rente dan een consumptieve lening. Het product maakt dus wel degelijk uit voor de hoogte van de lening.

Rente van een persoonlijke lening berekenen

Hoe kan je als klant inzicht krijgen in de rente die door de bank wordt berekend? Een terechte vraag waarop het antwoord niet eenvoudig gegeven kan worden. De financieringsmaatschappijen geven deze informatie niet in detail prijs. Dat betekent dat wij geen inzicht hebben in hoe de exacte rente voor een lening berekend wordt. Wel kunnen wij u per bank, bedrag, leningvorm en looptijd aangeven welk rentepercentage de bank rekent over het geleende bedrag.

Bij de persoonlijke lening staat deze rente ook voor de gehele looptijd vast. Met behulp van de online tool van Frisia kun je zelfstandig alle mogelijkheden bekijken en tonen wij per bedrag en looptijd wat de goedkoopste mogelijkheden zijn. Neem bijvoorbeeld een lening van € 25.000, — met een looptijd van 7 jaar. In dit voorbeeld tonen wij u wat de actuele rente bij deze persoonlijke lening zou bedragen.

Bedrag € 25.000, —

Looptijd 84 maanden

Rentepercentage 5,8%

Maandtermijn € 362,82

Totale rentekosten over de looptijd € 5.477,02

Totale terug te betalen bedrag € 30.477,02

In dit voorbeeld rekent de bank een rente van 5,8% wat betekent dat als je € 25.000,– leent je in totaal € 30.477,– moet terugbetalen. Een rentevergoeding van € 5.477,–

Invloed van de looptijd op de rente van een persoonlijke lening

De laagste rente kan per bank verschillen als je kiest voor een kortere looptijd, wij zien bij enkele banken dat de rente iets lager kan zijn bij een looptijd onder de 6 jaar. Dit gaat dan om één of twee tiende procent.

Het effect op de kosten is velen malen groter, hier geldt namelijk dat hoe korter de looptijd hoe goedkoper je leent. En dat verschil kan behoorlijk oplopen. Houdt wel rekening met een (fors) hogere maandtermijn. Een voorbeeld om dit te verduidelijken voor dezelfde lening als hierboven van € 25.000,–

Kies je voor een lening op 84 maanden dan betaal je hiervoor € 362,82 per maand en zijn de rentekosten € 5.477,02 waardoor je totaal terugbetaald € 30.477,02

Kies je bij dezelfde lening en bank voor een looptijd van 60 maanden dan wordt je maandtermijn € 481,00, zijn je rentekosten over 60 maanden € 3.859,91 waardoor je in totaal terugbetaald € 28.859,91

Of te wel als je kiest voor een kortere looptijd van 1 jaar betaal je per maand € 118,– meer maar ben je in totaal € 1617,– goedkoper uit. Dit verschil zit hem in de rentekosten omdat je een kortere periode van 1 jaar gebruik maakt van de lening.

Rente van een persoonlijke lening vergelijken loont!

Zoals je uit bovenstaande voorbeelden kunt opmaken loont het om de rente te vergelijken. Dit geldt niet alleen voor de verschillende banken maar dus ook voor de leenvorm en de te kiezen looptijd.

Met behulp van de vergelijkingstool op deze site kun je zelfstandig alle verschillende mogelijkheden met elkaar vergelijken. Door 3 velden in te vullen en op “vergelijk nu” te klikken toont de lening vergelijker vervolgens de verschillende mogelijkheden, te beginnen met de goedkoopste. Het is aan te raden hier rustig de tijd voor te nemen en de verschillende mogelijkheden te vergelijken.

Zoals gezegd tonen wij hier de verschillende mogelijkheden, waarbij de laagste rente bovenin wordt getoond. Of jij hiervoor in aanmerking komt hangt altijd af van de persoonlijke en financiële situatie. Uiteraard bekijken wij graag welke offerte wij je vrijblijvend kunnen aanbieden, hiervoor kun je een lening aanvragen. Binnen 24-uur ontvang je een vrijblijvend aanbod.

Persoonlijke lening met lage rente afsluiten? Bekijk hier de mogelijkheden

Wil jij een persoonlijke lening afsluiten? Dan wil je dit natuurlijk tegen de laagst mogelijke rente. En dat treft, de werkwijze van Frisia is zo ingericht dat wij u altijd de laagst mogelijke rente aanbieden. Met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkelde mijn-omgeving zijn wij in staat om jou stap voor stap te begeleiden bij het afsluiten van de goedkoopst mogelijke lening. Dit kan eenvoudig in 3 overzichtelijke stappen

  1. Vergelijk de mogelijkheden en vraag online een vrijblijvende offerte aan. Je vult hiervoor een aanvraagformulier in, dit kost je slechts enkele minuten van je tijd.
  2. Ontvang binnen 24-uur een vrijblijvende offerte in je eigen beveiligde mijn-omgeving. Direct nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld ontvang je een mail met inlogcode zodat je beveiligd kunt inloggen.
  3. Toon de gevraagde stukken aan door deze te uploaden en onderteken de offerte digitaal. Binnen 2 dagen kun je over het geld beschikken.

Vrijblijvende offerte aanvragen

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen