Frisia Financieringen
9.1
1010 mensen geven ons een 9.1

03-05-2024

Lening vergelijken; waar let u op?

Een lening aangaan doet u voor een bepaalt bestedingsdoel. Wilt u geld lenen voor een auto, verbouwing of andere uitgave? Of heeft u al een lening en wilt u geld besparen door deze over te sluiten?

tekst met 'info'

Online uw lening vergelijken

Tegenwoordig kunt u online verschillende bedragen, leenvormen en looptijden met elkaar vergelijken. Door het invullen van deze drie variabelen kunt u zelfstandig berekenen tegen welke rente en maandlasten u bij verschillende aanbieders kunt lenen. Maar het vergelijken gaat verder, waar moet u bijvoorbeeld nog meer op letten als u leningen vergelijkt? In dit artikel beschrijven wij hoe je dit het beste kunt doen.

Invloed van het bestedingsdoel

Het bestedingsdoel is hét vertrekpunt voor leenvorm, looptijd en uiteindelijk de kosten van de lening. Oftewel, alle ingrediënten voor de juiste vergelijking van de lening. Want als u een lening aangaat, dan graag zo voordelig mogelijk.

Uitgangspunt van een goede lening is dat deze passend is bij uw situatie en het bestedingsdoel. Zo moet u de maandlasten kunnen dragen en wilt u niet langer betalen dan nodig is. En hiervoor geldt; hoe korter de looptijd, hoe hoger de maandlasten. Een tegengesteld belang.

Neem het voorbeeld waarbij u een autolening aangaat voor het aanschaffen van een auto. Wanneer u inschat dat u 4 jaar in deze auto blijft rijden is het raadzaam om de looptijd van de lening hierop af te stemmen. Hiermee voorkomt u dat u nog betaalt aan een lening terwijl u niet meer in de auto rijdt. De looptijd is daarmee gelijk een belangrijke variabele voor de vergelijking die u maakt.

Vaste of variabele rente?

Er zijn twee leenvormen waar u uit kunt kiezen: het doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Het verschil tussen deze leenvormen is klein, zo kunt u bij een doorlopend krediet afgeloste bedragen weer opnemen en kent deze vorm een variabele rente. Bij een persoonlijke lening zet u van tevoren alles vast. Dit geldt voor de rente, looptijd en maandtermijn. Hier heeft u geen tussentijdse opname mogelijkheid meer, maar maximale zekerheid. Overigens kunt u bij beide vormen boetevrij aflossen op ieder gewenst moment.

Afhankelijk van uw bestedingsdoel en de wens van enige flexibiliteit kunt u een keuze maken tussen deze twee leenvormen.

Rentestaffels

Voor het vergelijken van leningen is het belangrijk dat u weet hoe het werkt met de rentestaffels. Een rentestaffel kent een rentepercentage toe aan een range van bedragen, bijvoorbeeld tussen de 10.000 en 15.000 euro kent bij bank X en rente van 6,8%. Terwijl een lening tussen de 15.001 en 25.000 euro een rente kent bij dezelfde bank van 4,9%.

De werkwijze van de rentestaffels bij kredietbanken is zo dat een hoger leenbedrag een lagere rente betekent, de laagste mogelijke rente valt op dit moment in de rentestaffel tussen de 50.000 Euro en 60.000 Euro. Wat niet betekent dat u voor een hoger staffel moet kiezen, dit maakt lenen wellicht onnodig duurder.

Situaties waarin u goedkoper kunt lenen

Tijdens een klein bedrag lenen

Wanneer u een klein bedrag leent, dan loont het om ook de rente van een hoger leenbedrag te vergelijken. Als u bijvoorbeeld 5.000 Euro of 14.000 Euro leent, dan is het mogelijk dat u bij een lening van 10.000 Euro of 15.000 Euro een lagere rente kunt verwachten. Door het niet benodigde geld vervroegd boetevrij af te lossen, kunt u goedkoper lenen. U heeft dan alsnog het gewenste lagere bedrag geleend, maar met een lagere rente.

Tip: Vergelijk ook hogere leenbedragen tijdens het oversluiten van een lening. Ook dan kunt u geld besparen door extra geld te lenen.

Meerdere leningen oversluiten

Als u meerdere leningen heeft, dan is de kans groot dat u goedkoper geld kunt lenen. Dit kunt u doen door alle leningen over te sluiten naar één lening met een hoger leenbedrag. Ook hier geld hetzelfde principe van rentestaffels waarbij u een lagere rente kunt verwachten voor een hoger leenbedrag.

Door meerdere leningen over te sluiten naar één lening creëert u ook overzicht. U heeft dan één lening die op één specifieke dag wordt geïncasseerd. In sommige gevallen kunt u zelfs de incassodatum kiezen wat als zeer prettig wordt ervaren.

Lening vergelijken

Voor een passende lening is het advies om goed de tijd te nemen voor het afsluiten van een lening. Bereken eerst hoeveel geld u kunt lenen en vergelijk tijdens het proces alle leenbedragen en voorwaarden. Op die manier kunt u de goedkoopste lening vinden die past bij uw situatie.

Tip: lees ook ons blogartikel “hoe kan ik goedkoop geld lenen”. Hierin staan nog meer tips over hoe u zo goedkoop mogelijk geld kunt lenen.

Offerte aanvragen

Bij Frisia kunt u altijd vrijblijvend een offerte aanvragen. De offerte met leenvoorstellen kunt u vervolgens raadplegen in uw beveiligde mijn-omgeving. Ook hier krijgt u uiteraard de mogelijkheid om de leningen met elkaar te vergelijken op kosten en voorwaarden.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen