Frisia Financieringen
9.0
1028 mensen geven ons een 9.0

28-02-2024

In de wereld geld lenen zijn er meerdere misvattingen die vaak leiden tot onduidelijkheid en onzekerheid bij consumenten. Het is belangrijk om te weten dat  deze misvattingen bestaan en dat het slim is om goed geïnformeerd te zijn voordat je een lening afsluit.

Een gebrek aan kennis kan leiden tot verkeerde beslissingen en onnodige financiële lasten. Daarom hebben we in deze blog de meestvoorkomende misvattingen over leningen te beschrijven, zodat je een helder inzicht krijgt in wat lenen inhoudt.

Misvatting 1: Een lagere rente is altijd beter

Dit is niet zozeer een misvatting, een lagere rente is altijd beter. Echter loont het om verder te kijken dan alleen het rentepercentage. Een lening met een lage rente is niet automatisch de beste keuze. Hoewel een lage rente zeker aantrekkelijk kan lijken, is het dus belangrijk om ook andere factoren in overweging te nemen bij het kiezen van een lening.

Afgezien van de rente zijn er andere belangrijke aspecten om mee te nemen, zoals de looptijd van de lening, de maandelijkse termijnen, eventuele boeteclausules en verborgen kosten. Een lening met een extreem lage rente kan bijvoorbeeld een kortere aflossingsperiode hebben, wat een veel hogere maandtermijn oplevert die mogelijk buiten je vermogen valt om maandelijks te betalen.

Boetevrij aflossen

Bovendien kunnen sommige leningen boeteclausules bevatten voor vervroegde aflossing, waardoor het duurder kan zijn om de lening vroegtijdig af te lossen. Daarnaast kunnen verborgen kosten, zoals administratiekosten of verplichte verzekeringen, de kosten van de lening verhogen, zelfs als de rente laag lijkt. Een lening via Frisia mag je altijd boetevrij aflossen, zowel volledig of tussentijds een extra bedrag.

Het loont om de voorwaarden van een lening zorgvuldig te onderzoeken en te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Een lening met een iets hogere rente maar gunstigere voorwaarden kan uiteindelijk een betere keuze zijn voor jouw situatie. Wanneer je een lening aanvraagt via Frisia maken wij deze vergelijking voor je en kun jij kiezen uit het voordeligste aanbod.

Misvatting 2: Een lening is altijd negatief

Vaak wordt gedacht dat lenen altijd negatief is. Hoewel leningen (financiële) risico’s met zich meebrengen, zijn ze ook nuttig en soms noodzakelijk voor het realiseren van je leendoel. Je krijgt een stukje financiële flexibiliteit om doelen te bereiken zoals een huis verbouwen, auto aankopen of een bedrijf starten.

Het is belangrijk om verantwoord geld te lenen en je vooraf af te vragen of je een lening voor langere tijd kunt betalen. Een persoonlijke lening is een lening met veel zekerheid, ontdek hoe een persoonlijke lening je kan helpen bij jouw doelen: Frisia Persoonlijke Leningen.

Misvatting 3: Iedereen krijgt dezelfde rente aangeboden

Veel mensen denken dat iedereen dezelfde rentetarieven krijgt aangeboden, maar dit is niet het geval. De rente die je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie waaronder, je inkomen, je woonlasten en bijvoorbeeld je baanstabiliteit.

Leners met een goede kredietgeschiedenis (BKR) en een stabiel inkomen krijgen vaak lagere rentetarieven aangeboden, terwijl anderen met minder gunstige financiële omstandigheden hogere tarieven kunnen verwachten.

Misvatting 4: Kredietwaardigheid wordt alleen bepaald door je inkomen

Sommige mensen geloven ten onrechte dat kredietwaardigheid uitsluitend wordt bepaald door het inkomen. Hoewel inkomen zeker de belangrijkste rol heeft bij het beoordelen van kredietwaardigheid, zijn er ook andere factoren die een rol spelen.

Naast inkomen wordt je kredietwaardigheid beïnvloed door zaken als je ervaring met krediet (BKR), bestaande schuldenlast, je dienstverband en woonsituatie. Geldverstrekkers beoordelen al deze aspecten om een volledig beeld te krijgen van je financiële situatie en de inschatting van je vermogen om een lening terug te betalen.

Het is dus niet voldoende om alleen naar jouw inkomen te kijken als je een lening wilt aanvragen. Het is voor de bank of kredietverstrekker belangrijk om je totale financiële situatie te begrijpen.

Wil je meer weten over geld lenen en jouw mogelijkheden? Bekijk dan deze pagina op onze website voor meer informatie: Frisia Geld Lenen.

Misvatting 5: Herfinanciering (oversluiten van je lening) is altijd voordelig

Het idee dat herfinanciering of je lening oversluiten altijd mogelijk en voordelig is, klopt niet. Hoewel het oversluiten van je lening soms financiële voordelen biedt, is het niet altijd gezegd dat het mogelijk is of dat je hiermee geld bespaart.

Hier spelen 2 zaken; de leennormen zijn in 2023 verzwaard waardoor het kan zijn dat je niet meer zoveel kunt lenen als in 2023 en daarnaast zijn de rentes op het lenen van geld flink omhoog gegaan de afgelopen 2 jaar.

Op onze site kun je ook je maximale lening berekenen of gebruik maken van een van de andere berekentools. Een lening aanvragen kan gewoon online en binnen 2 minuten. De offerte zetten wij vervolgens binnen enkele uren voor je klaar. Neem dan gerust vrijblijvende contact met ons op.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen
  • Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen.