Frisia Financieringen
9.1
1019 mensen geven ons een 9.1
 • Bedfijfsovername

Hoe de overname bedrijf financieren? Wat is een zakelijke lening?

Een bedrijfsovername is een spannende en uitdagende stap voor elke ondernemer. Voor het financieren van bedrijfsovername zijn verschillende manieren, de keuzes zijn afhankelijk van je eigen situatie en voorkeur. Hier zijn enkele opties:

Lening voor bedrijfsovername

Een lening voor bedrijfsovername is een vorm van financiering, veelal met een standaard looptijd van 5 jaar. Afhankelijk van de omvang van de financiering zijn looptijden tot aan 20 jaar mogelijk. Uiteraard afgestemd op jou wensen. Bij een bedrijfsovername financiering heb je vaak ook een deel eigen inleg, dit verschilt per bank en bedrijfslening.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vast deel met vaste looptijd en rente en een variabel deel bijvoorbeeld in de vorm van een rekening courant faciliteit waarbij je afgeloste bedragen weer kunt opnemen. Voorwaarden als boetevrij aflossen behoren ook gewoon tot de mogelijkheden op de gehele lening of een deel van de lening. Je persoonlijke voorkeur nemen we mee in de zoektocht naar de beste zakelijke lening.

De voordelen van een lening voor bedrijfsovername:

 • Behoud van liquiditeit – door een lening af te sluiten hoef je niet alle liquiditeiten aan te spreken maar kun je een gezonde cashflow behouden.
 • Toegang een groter kapitaal – met een zakelijke lening heb je meer financieel bereik, dit kan grotere groeimogelijkheden betekenen.
 • Spreiding – met de lening kies je ervoor om de aankoop gespreid terug te betalen over een langere periode. Hierdoor verlaag je de financiële druk en kun je toekomstige winsten deels aanwenden om de lening terug te betalen.
 • Fiscaal voordeel – de rente die je betaald over de lening is aftrekbaar voor je winst, wat leidt tot belastingvoordelen.

Investeerders

Je kan ook je bedrijfsovername financieren met behulp van een investeerder. Een investeerder kan in ruil voor kapitaal een deel van de aandelen vragen, voordeel is dat je hiermee geen directe schuld krijgt voor de onderneming. Nadeel is dat je een deel van de zeggenschap en aandeel in de winst van de onderneming opgeeft. Een combinatie is ook mogelijk, waarbij de investeerder een deel financiering als lening en voor een ander deel aandelen verkrijgt. In die gevallen dat de investeerder ook kennis en kunde aan boord brengt kan dit zeker een interessante optie zijn om te overwegen.

Earn-out regeling

Bij een earn-out regeling wordt een deel van de verkoopprijs van de onderneming afhankelijk gemaakt van de toekomstige winsten (of prestaties) van de onderneming. Dit betekent dat overnameprijs over een bepaalde periode en in delen wordt betaald door de overnemende partij.

Vaak is er sprake van een betaling ineens bij de aanvang van de deal. Dus als de deal gesloten is vind er een betaling plaats van een vastgesteld bedrag. De resterende betalingen van de aankoopprijs zijn afhankelijk van het behalen van specifiek overeenkomen doelen, deze komen koper en verkoper op voorhand overeen. Dit geldt ook voor de periode van de earn-out regeling en hoe de betalingen plaatsvinden.

In de praktijk wordt de initiële betaling veelal via een bedrijfsovername lening gefinancierd of met behulp van investeerders. De earn-out kan ik veel gevallen periodiek, veelal jaarlijks of per periode van een aantal jaar, worden behaald uit de te behalen winsten.

Het nadeel van een earn-out regeling is vaak dat het complex is en leidt tot conflicten tussen de nieuwe eigenaar en de oude eigenaar. De belangen kunnen naar verloop van tijd uit elkaar lopen.

Crowdfunding

Een andere financieringsoptie is crowdfunding. Een crowdfundingplatform brengt meerdere kleine investeerders bij elkaar en samen investeren zij in de bedrijfsovername. Ze brengen als het ware kapitaal in en krijgen hier rendement voor terug. Voor de ondernemer is het een vorm van financiering die vergelijkbaar is aan een bedrijfslening.

Geld lenen voor bedrijfsovername – zo gaan we te werk

 1. De benodigde financiering aanvragen
  In deze stap breng je in beeld wat de financieringsbehoefte is om het leendoel te kunnen aanschaffen/realiseren. Vervolgens kun je op deze pagina een offerte aanvragen.
 2. Inventarisatie
  Wij nemen contact met je op om de wensen te inventariseren en de mogelijkheden door te nemen. Wij vertellen je welke documenten je moet aantonen en hoe onze dienstverlening er uit ziet.
 3. Zakelijke lening vergelijken
  Wanneer je gebruik maakt van onze diensten gaan wij na het ontvangen van de aanvraag de verschillende kredietverstrekkers langs op zoek naar de beste en goedkoopste offerte voor jouw leendoel. Voor een tractor financiering kloppen wij aan bij een andere partnerbank dan voor de aankoop van vastgoed. Wij vergelijken de offertes voor je op basis van rente en voorwaarden.
 4. Bespreken voorstel(len)
  Wij nemen contact met je op om het voorstel te bespreken en toe te lichten. Dit zodat jij een keuze kan maken of je en van welke offerte je gebruik wilt maken.
 5. Uitbetaling lening
  Na jou akkoord ontvang je het geld op je rekening.

Geld lenen voor bedrijfsovername: kosten en voorwaarden

Bij het aangaan van een financiering voor bedrijfsovername is het verstandig om op een aantal punten te letten.

 • De looptijd en betalingsvoorwaarden

  Kijk goed of de terugbetalingsverplichtingen passen bij de cashflow van je onderneming en of je boetevrij kunt aflossen als het meezit.

 • Rentevoet en kosten

  Vergelijk de rentetarieven en eventueel bijkomende kosten van de verschillende offertes en aanbieders. De bijkomende kosten moet je hierin meewegen.

 • Flexibiliteit

  Controleer wat voor voorwaarden je hebt. Betreft het bijvoorbeeld een vaste lening of een rekening courant en welke aflossingsverplichting hoort hierbij. Kun je bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen als het meezit?

 • Contract

  Lees de lening overeenkomst zorgvuldig en zorg ervoor dat je de voorwaarden begrijpt. Is er sprake van persoonlijke garanties of onderpand en wat betekent dit voor je privé situatie.

Waarom kiezen voor Frisia?

 • Bespaar tijd! Frisia gaat op zoek naar de beste offerte en vergelijkt de voorstellen, jij kunt blijven ondernemen
 • Het stelt je in staat om de de meest gunstige rentetarieven en voorwaarden te vinden
 • Jij kunt een lening kiezen die past bij de cash flow (aflossingsvoorwaarden) van je onderneming
 • Je kunt toegang krijgen tot verschillende soorten van zakelijke financieringen, niet alleen traditionele bankleningen maar online kredietverstrekkers met alternatieve financieringsopties.
 • Je kunt een weloverwogen keuze maken, geholpen door de zakelijke lening vergelijking

Wat onze klanten zeggen:

Wat klanten van ons vinden.

 • 10 "Brandon - Amazing"
 • 9 "Erik - Goede begeleiding."
 • 10 "Leacky Muchene - Timely service, efficient communication"
Bekijk onze beoordelingen

Lening bedrijfsovername aanvragen!
John Heijen - Directeur & Financieel expert lenen

Hulp nodig? Neem contact op met onze financieel expert!

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert bij Frisia Financieringen.

Heb je vragen?

088 – 777 2333

Of gebruik hier het contactformulier

Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over bedrijfsovername financieren

Hoe bepaal ik welke lening het beste is voor mijn bedrijf?

Naar onze mening is dit lastig op voorhand te bepalen. Het hangt sterk af van je leendoel en de gewenste looptijd van de lening. Maar ook de leenvorm kan bepalend zijn, zo is financial lease voor een bedrijfsauto geschikt maar niet voor de financiering van je voorraden. Wij raden aan om je te concentreren op je financieringsbehoefte en deze zo goed mogelijk uit te werken. Aan ons om de beste zakelijke lening te matchen met jouw leendoel en wensen.

Wat zijn de belangrijkste financiële ratio’s die kredietverstrekkers bekijken bij het financieren van een overname?

Bij het financieren van een bedrijfsovername letten kredietverstrekkers op diverse financiële ratio’s om de gezondheid en kredietwaardigheid van het bedrijf te beoordelen:

 1. Debt-to-Equity Ratio: Verhouding tussen schulden en eigen vermogen.
 2. Debt Service Coverage Ratio (DSCR): Vermogen om schuldverplichtingen te betalen.

Afhankelijk van de aanbieder kunnen er meer ratio’s van belang zijn.

Heb ik een onderpand nodig voor een zakelijke lening?

Het is niet altijd nodig om zekerheden te verpanden aan de kredietverstrekker. In bepaalde gevallen zal de bank er wel om vragen of dit zelfs voorwaardelijk stellen. Onze ervaring is wel dat het verpanden van zekerheden leidt tot gunstigere rente en voorwaarden van de kredietverstrekker.

Wat zijn de gevolgen van een slechte kredietwaardigheid bij het aanvragen van een zakelijke lening?

Een slechte kredietwaardigheid zal als gevolg hebben dat de kredietverstrekker niet bereid is om een offerte of een zakelijke lening aan te bieden. Dit is wel afhankelijk van de staat van je kredietwaardigheid. Gezien het ruime aanbod van kredietverstrekkers bij Frisia kunnen we veel, ook in het geval van een mindere kredietwaardigheid kunnen we nagaan wat de mogelijkheden voor jouw onderneming zijn.

Kan ik meerdere zakelijke leningen tegelijk hebben?

Ja het is mogelijk om verschillende financieringsvormen te combineren en tegelijk te hebben. Het is niet ongebruikelijk om een zakelijke lening te combineren met een financial lease of hypotheek. Mocht je hierover vragen hebben dan lichten we dat graag toe tijdens de aanvraag van de financiering.

Wat is de rente van een Persoonlijke lening?

Kredietbedrag Termijnbedrag Debetsrente op jaarbasis Jaarlijks kostenpercentage Duur kredietovereenkomst in maanden Totaal door consument te betalen bedrag
€ 75.000 € 844 6,6 % 6,6 % 120 maanden € 101.3417
€ 50.000 € 563 6,6 % 6,6 % 120 maanden € 67.562
€ 30.000 € 345 7,0 % 7,0 % 120 maanden € 41.401
€ 20.000 € 231 7,2 % 7,2 % 120 maanden € 27.832
€ 10.000 € 119 7,9 % 7,9 % 120 maanden € 14.284

Deze tabel/berekening is een richtlijn en je kunt hieraan geen rechten ontlenen. We gaan hierbij uit van de laagste rente die we kunnen aanbieden. De exacte rente hangt af van je persoonlijke omstandigheden en kan variëren. De minimale looptijd is 6 maanden en de maximale looptijd is 180 maanden. De minimale rente is 6,6% en de maximale wettelijke rente is 14% per jaar.

Offerte aanvragen