Frisia Financieringen
9.0
986 mensen geven ons een 9.0

23-02-2024

Het aflossen van leningen is gebruikelijk en lever een gezonde financiële situatie op. Door slimme manieren toe te passen kun je niet alleen je leningen sneller aflossen, maar ook je totale rentekosten verminderen. In deze blog delen we tips voor het aflossen van leningen bij Frisia, zodat je controle houdt over jouw jouw financiën.

Voordat we ingaan op de tips, is het handig om te weten waarom het sneller aflossen van leningen zo belangrijk is. Het heeft niet alleen financiële voordelen, maar kan ook bijdragen aan een betere financiële huishouding en minder stress. Laten we kijken waarom het verstandig kan zijn om je leningen versneld af te lossen.

Waarom je lening sneller aflossen?

  1. De voordelen van het sneller aflossen van leningen zijn vaak duidelijk. Je bespaart direct op je rentekosten. Hoe langer een lening loopt, hoe meer rente je uiteindelijk betaalt. Door de looptijd te verkorten, verminder je de totale te betalen rentekosten.
  2. Daarnaast draagt het sneller aflossen van leningen bij aan een betere financiële gezondheid. Het geeft je meer controle over je financiën, vermindert je schuldpositie en kan hiermee stress verminderen. Je bent beter in controle en dat is natuurlijk altijd fijn.

Maar hoe kun je je leningen sneller aflossen? Je moet hier wel de financiële middelen voor hebben, hier zijn enkele tips die hierbij zouden kunnen helpen:

Tips voor een snellere aflossing

Maak een goede financiële planning en houd je hier ook aan

Houdt overzicht van je financiën en maak een goede financiële planning, dit is handig bij het aflossen van leningen. Zorg voor een realistisch budget waarin je rekening houdt met je inkomsten en uitgaven. Door inzicht te hebben in je financiën kun je beter bepalen hoeveel je elke maand extra kunt aflossen op je leningen.

Er zijn verschillende online tools om je financiën inzichtelijk te houden, de zogenaamde huishoudboekjes. Hiermee kun je nagaan waar je je geld aan uitgeeft en waar je eventueel op kunt besparen. Spaar je al iedere maand een deel van je inkomsten? Dan kan je ook overwegen om een deel van je maandelijkse spaargeld af te lossen op je lening. De online tools kunnen je hierbij helpen.

Verkort de looptijd van je lening

Het verkorten van de looptijd van je lening geeft direct een hoger maandtermijn, maar ook lagere totale rentekosten. Je maakt immers een kortere periode gebruik van het geleende geld dus je betaalt minder rente. Overweeg daarom altijd, als je maandbudget het toelaat, om de looptijd van je lening te verkorten. Bereken hier hoeveel je maandelijkse betalingen zouden zijn bij verschillende looptijden, Frisia heeft hier een innovatieve online tool voor ontwikkeld.

Rond je maandbetalingen naar boven af

Onder het motto alle (kleine) stapjes helpen kun je een eenvoudige manier om extra af te lossen op je lening toepassen, rond je maandelijkse betalingen naar boven af. Is je maandtermijn bijvoorbeeld 387 euro, maak er dan 400 van. Hierdoor betaal je elke maand een klein beetje extra, wat op de looptijd van de lening een verschil kan maken in de totale rentekosten.

Financiële meevaller? Los dan extra af

Heb je een financiële meevaller? Bijvoorbeeld onverwachte inkomsten, zoals bonussen of belastingteruggaven, gebruik deze dan voor extra aflossingen op je lening. Dit zal de looptijd van de lening verkorten en daarmee ook de totale rentekosten verminderen.

Sluit je lening over naar een goedkopere lening

Wat ook een mogelijkheid kan zijn is je bestaande lening oversluiten naar een lagere rente. Bereken bij Frisia online of het mogelijk is om je bestaande lening over te sluiten naar een lening met een lagere rente. Dit kan helpen om sneller af te lossen en de totale rentekosten te verminderen. Ook hiervoor heeft Frisia een handige online tool ontwikkeld, door het invullen van een paar gegevens, zoals het huidige saldo van je lening en je huidige rente kun je met 1 druk op de knop berekenen hoeveel je kunt besparen met het oversluiten van je lening via Frisa.

Frisia kan helpen!

Bij Frisia staan we klaar om je te helpen bij het aflossen van je leningen en het besparen op je lening. De informatie op onze website en de handige online rekentools stellen je in staat om alle varianten te bekijken en door te rekenen. Heb je vragen of wil je meer weten over hoe Frisia je kan helpen bij het aflossen van leningen? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Leningvoorwaarden partnerbanken
  • Wijzer in Geldzaken (huishoudboekje)

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen.