Frisia Financieringen
9.0
997 mensen geven ons een 9.0

29-02-2024

Geld lenen voor vastgoed kan een mooie stap zijn diegene die willen investeren in vastgoed en zo een eerste stap willen zetten in de wereld van onroerend goed. Of een ondernemer die droomt van een eigen bedrijfspand, door geld te lenen voor vastgoed komt die optie dichter bij.

Het is niet alleen een manier om kapitaal te verkrijgen voor de aankoop, maar het biedt ook tal voordelen ten opzichte van het volledig betalen uit eigen middelen. Door geld te lenen voor vastgoed behoud je meer liquiditeit, waardoor je financiële flexibiliteit behoudt voor andere investeringskansen of onvoorziene uitgaven.

En mocht het om meerdere objecten gaan? Dan stelt lenen je in staat om een groter aantal eigendommen te verwerven en dus zo een portefeuille van vastgoed ineens op te bouwen.

Welke vastgoedfinancieringen zijn er?

Er zijn verschillende manieren om geld te lenen voor vastgoedinvesteringen, variërend van traditionele hypotheken tot alternatieve financieringsbronnen zoals private leningen of zelfs via crowdfundingplatforms. Het is belangrijk om de verschillende opties te verkennen en de meest geschikte financieringsmethode te kiezen die past bij jouw financiële situatie.

Hypothecaire lening

Een hypothecaire lening is een van de meest gebruikte vormen van financiering voor vastgoed. Hierbij wordt het vastgoed zelf als onderpand gebruikt voor de lening. Dit type lening is populair bij zowel particuliere investeerders als professionele vastgoedbeleggers vanwege de gunstige rentetarieven en de mogelijkheid om het geleende bedrag over een lange periode terug te betalen.

Een voordeel van een hypothecaire lening is dat het de hypotheeknemer in staat stelt om een groot bedrag te lenen en hiermee het vastgoed direct aan te kopen.

Wederopname hypotheek

Wederopname bestaande hypotheek is een financieringsmethode waarbij een eigenaar van vastgoed opnieuw geld leent op basis van de reeds afbetaalde hypotheek. Dit wordt vaak gekozen door vastgoedeigenaren die extra financiële ruimte willen creëren voor renovaties, herinvesteringen of de aankoop van andere panden. Een voordeel van wederopname eigen kapitaal is dat het de eigenaar in staat stelt om de opgebouwde waarde van het bestaande vastgoed te benutten zonder het te hoeven verkopen.

Bulletkrediet/eindetermijnkrediet

Een bulletkrediet, krediet op vaste termijn of een eindetermijnkrediet, is een lening waarbij de volledige lening aan het einde van de looptijd wordt terugbetaald. Hier vindt dus geen periodieke aflossing plaats. Dit type lening wordt vaak gekozen door vastgoedbeleggers die een hoog rendement nastreven op hun investeringen en die de financiële discipline hebben om het geleende bedrag aan het einde van de looptijd in één keer terug te betalen.

Een voordeel van deze hypotheekvorm is dat het investeerders in staat stelt om gedurende de looptijd van de lening te profiteren van lagere maandelijkse lasten, waardoor ze meer financiële ruimte hebben voor andere investeringen of uitgaven.

Hoeveel kan ik lenen voor vastgoed?

Het bedrag dat je kunt lenen voor vastgoed hangt af van verschillende factoren. Allereerst wil je de hypotheek aangaan als privépersoon of als ondernemer? In beide gevallen is het belangrijk wat je (persoonlijke) inkomens- en vermogenssituatie is en wat de waarde van het onderpand is en tot welk bedrag je aan marktwaarde van het object wilt financieren? Het is belangrijk om een realistisch beeld te hebben van je financiële mogelijkheden en beperkingen voordat je een lening afsluit voor vastgoed. Zo is het volledig financieren zonder inbreng van eigen middelen niet mogelijk, kom je met een realistisch plan dan is de kans op het succesvol afsluiten van een hypotheek realistisch.

Bij Frisia begrijpen we dat het berekenen van het bedrag dat je kunt lenen een cruciale stap is in het proces van vastgoedfinanciering. Daarom staan onze deskundige adviseurs klaar om je te helpen bij het bepalen van een passend leenbedrag dat aansluit bij jouw financiële situatie en investeringsdoelen. Wil je weten hoeveel je kunt lenen voor vastgoed? Vraag dan nu een vrijblijvende offerte aan bij Frisia!

Rente en kosten bij vastgoedinvesteringen

Bij het lenen voor vastgoed, een woning of bedrijfspand, krijg je te maken met verschillende kosten. Waaronder de rente, administratie en afsluitkosten zoals een afsluitprovisie:

  1. De rente: je kunt kiezen tussen vaste of variabele rentetarieven. Vast biedt stabiliteit, terwijl variabel fluctuaties kent afhankelijk van marktomstandigheden. Met een vaste rente weet je exact waar je toe bent maar profiteer je niet van rentedalingen, wil je dat risico nemen dan is een variabele rente wellicht een betere optie voor je.
  2. Factoren die rente beïnvloeden: De rente hangt af van je kredietbedrag, je rentevaste periode en de verhouding tussen je hypotheeksaldo en de marktwaarde. Hoe lager het percentage ten opzichte van de marktwaarde hoe lager je renteaanbod zal zijn.
  3. Overige kosten: Naast rente kunnen afsluitprovisie, notariskosten en advieskosten van invloed zijn op de totale kosten van je hypotheek.

Vervroegd aflossen

Of je boetervrij kunt aflossen hangt af van de hypotheekvoorwaarden, in de meeste gevallen mag je 10 of 15% van het oorspronkelijke hypotheeksaldo per jaar boetevrij aflossen. Daarnaast mag je bij het aflopen van de rentevaste periode de hypotheek volledig boetevrij aflossen. Wil je meer dan 15% tussentijds extra aflossen dan betaal je in veel gevallen een boete.

Lening terugbetalen

Frisia biedt leningen en hypotheken met verschillende looptijden en aflossingsmethoden, zoals annuïtaire, lineaire of aflossingsvrije leningen. De eerste twee aflosmethoden hebben een vaste termijn en daar los je gegarandeerd de lening of hypotheek volledig af. De aflosvrije variant zegt het al, daar betaal je aan het einde van de looptijd van de lening ineens de volledig openstaande som af.

BKR registratie

Een positieve BKR registratie toont betrouwbaarheid aan geldverstrekkers, immers je toont aan dat je eerdere leningen keurig volgens afspraak hebt afbetaald en dus ervaring hebt met het lenen van geld. Terwijl een negatieve registratie kan leiden tot beperkte leenmogelijkheden. Het is cruciaal om betalingsachterstanden te vermijden voor financiële doelen.

Risico’s van vastgoedleningen

Het afsluiten van een lening voor vastgoedinvesteringen brengt risico’s met zich mee, zoals inkomensdaling, leegstand, waardevermindering van het pand en rentestijging. Een gedegen financieel plan is essentieel om deze risico’s te beheren, het werken aan financiële buffers voor moeilijkere tijden mag hier zeker niet in ontbreken.

Geld lenen bij Frisia

Frisia als intermediair in geld lenen begrijpt vastgoedfinanciering en biedt deskundig advies en oplossingen om vastgoed te financieringen. Doordat wij samenwerken met verschillende financieringsmaatschappijen en hypotheekverstrekkers zijn wij goed in staat meerdere leenvormen of hypotheken aan te bieden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Hypotheekvoorwaarden overzicht
  • Bureau Krediet Registratie (BKR)

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen.