Frisia Financieringen
9.1
1010 mensen geven ons een 9.1
  • Lening voor warmtepomp

Regelgeving rondom verplichte hybride warmtepomp per 2026

Het is nu nog mogelijk om je CV-ketel te vervangen voor een nieuwe cv-ketel. Per 2026 is dit dus niet meer toegestaan en kan je deze alleen in combinatie met een warmtepomp laten vervangen. Je bent dus verplicht om als huiseigenaar over te stappen naar een (hybride) warmtepomp. Het kan vanwege de besparing op je energierekening toch verstandig zijn om niet te wachten tot 2026 mocht je cv-ketel aan vervanging toe zijn. Een warmtepomp lening aanvragen kan daardoor een geschikte optie zijn.

Waarom een verplichte hybride warmtepomp?

De basis is uiteraard de CO2-uitstoot en de doelstellingen die daarvoor gelden. Maar er zijn meer redenen om een hybride warmtepomp aan te schaffen.

Efficiëntie

Een hybride warmtepomp combineert de voordelen van een warmtepomp en een cv-ketel. De warmtepomp gebruikt hernieuwbare energie uit de buitenlucht, grond of water om je woning te verwarmen. Hierdoor heb je een efficiënter gebruik van energie en lagere energiekosten.

Kostenbesparing

Doordat een hybride warmtepomp efficiënter werkt dan een traditionele cv-ketel, geeft dit een besparing op je energierekening.

Flexibiliteit en comfort

Een hybride warmtepomp biedt flexibiliteit doordat het systeem automatisch kan schakelen tussen de warmtepomp en de cv-ketel, afhankelijk van de warmtevraag en de buitentemperatuur. Dit zorgt ervoor dat je altijd een comfortabel binnenklimaat hebt, ongeacht de weersomstandigheden.

Nadeel van de hybride warmtepomp is de investering die ermee gepaard gaat. Je zult een fors bedrag nodig hebben om deze aan te schaffen en daarnaast te laten plaatsen. Dit is gelijk het 2e nadeel, er moet een en ander aangepast worden om de warmtepomp op de juiste plaats te installeren.

Wat zijn de uitzonderingen?

Er zijn een aantal uitzonderingssituaties bekend waar het niet mogelijk is om een warmtepomp te plaatsen of waarbij het niet het gewenste resultaat oplevert. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de volgende gevallen;

  • Bij monumentale panden of panden met een beschermd stadsgezicht kunnen er beperkingen gelden waardoor het plaatsen van een warmtepomp vanwege historische waarde of bouwtechnische beperkingen niet mogelijk is.
  • Technisch onmogelijk; dit kan voorkomen bij een ongunstige ligging van de woning of ook een bouwtechnische beperking
  • Te hoge kosten, wanneer het buitensporig veel geld gaat kosten om te laten installeren of wanneer de energiebesparing niets oplevert dan kan hier een uitzondering gemaakt worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij oudere slecht geïsoleerde woningen.

Wat zijn de kosten van een hybride warmtepomp?

De kosten van een hybride warmtepomp kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van de woning, de benodigde aanpassingen aan het verwarmingssysteem en de installatiekosten.

De gemiddelde kosten variëren tussen de € 4.500,- en € 6.000,-. Dit betreft de aanschaf van de warmtepomp en de installatie door een installateur. Wanneer je ook gelijk je cv-ketel moet vervangen, dan komt hier nog een bedrag van +/- 1.000,– bij. Een lening van 5000 euro kan daardoor een geschikte lening zijn.

Voor bestaande woningen zijn er stimuleringsregelingen en subsidies beschikbaar om de installatie van warmtepompen en andere duurzame maatregelen te bevorderen. Denk hierbij aan de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Deze regelingen kunnen financiële ondersteuning bieden bij de verduurzaming van woningen, waaronder het plaatsen van een warmtepomp.

Is het mogelijk om geld te lenen voor een hybride warmtepomp?

Ja, het is mogelijk om geld te lenen voor de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar die je kunt overwegen:

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een speciale lening die wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds (voorheen bekend als het Nationaal Energiebespaarfonds). Met deze lening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor energiebesparende maatregelen, waaronder de aanschaf van een hybride warmtepomp.

Groene leningen

Verschillende banken en financiële instellingen bieden groene leningen aan voor duurzame investeringen, waaronder de installatie van een hybride warmtepomp. Deze leningen hebben vaak aantrekkelijke rentetarieven en voorwaarden.

Hypotheek

Het kan mogelijk zijn om de kosten van een hybride warmtepomp mee te financieren in je hypotheek. Sommige hypotheekverstrekkers bieden mogelijkheden om een energiebesparende voorziening op te nemen in de hypotheek, waaronder warmtepompen. Dit kan interessant zijn als je toch al van plan bent om een hypotheek af te sluiten of je huidige hypotheek wilt aanpassen.

Geld lenen voor warmtepomp via Frisia!

Het is verstandig om goed onderzoek te doen naar de verschillende financieringsopties en te kijken naar de rentetarieven, voorwaarden en aflossingsmogelijkheden.

Een persoonlijke lening via Frisia is een van de meest voordelige vormen van lenen en gebruik je deze voor je eigen woning dat is het mogelijk om een persoonlijke lening op 180 maanden af te sluiten. En bij het leendoel woningverbetering is de rente die je betaalt ook nog eens fiscaal aftrekbaar.

  • Vrijblijvende offerte ontvang je binnen 20-minuten
  • Lage maandtermijn; Persoonlijke lening tot 180 maanden mogelijk
  • Direct inzicht in je leenmogelijkheden
  • Binnen 2 werkdagen het geld op je rekening

 

Vrijblijvende offerte lening warmtepomp

Veelgestelde vragen lening warmtepomp

Hoeveel kost een warmtepomp en hoeveel kan ik lenen?

Een gemiddelde hybride warmtepomp kost tussen de € 4.500,- en € 6.000,-. Dit betreft de aanschaf en de installatie. Moet je CV-ketel ook vervangen dan komt er nog een € 1.000,- bij. Voor het berekenen van je maximale leenmogelijkheden heeft Frisia een online tool, deze staat bovenaan de pagina. Hier kun je zelf online berekenen hoeveel je kunt lenen, let op! De uitkomst is een goede indicatie van je mogelijkheden, wil jij exact weten wat je kun lenen vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Is de rente voor een lening voor een warmtepomp fiscaal aftrekbaar?

Ja de rente is fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Wanneer je geld leent voor het leendoel eigen woning dan is de rente die je betaalt aan de lening aftrekbaar. Dit geldt dus ook voor een lening voor een warmtepomp, deze is namelijk een blijvende verbetering van de eigen woning.

Welke factoren moet ik overwegen bij het kiezen van een financieringsoptie voor een warmtepomp?

Zoals op deze pagina staat beschreven is het belangrijk om na te gaan of op jouw woning de verplichting rust om een warmtepomp te installeren. Als dat het geval is, is het van belang om na te gaan wanneer dit in de tijd gaat spelen, wanneer moet je CV-ketel worden vervangen? Tegen de tijd dat dit gaat spelen is het verstandig meerdere offertes op te vragen en aan de hand daarvan te bepalen of je een financiering voor een warmtepomp nodig heeft. Is dit het geval dan helpen wij je graag aan de goedkoopste offerte.

Op zoek naar een andere lening?

Dat kan zeker, je kunt bij ons terecht voor bedragen tot aan 150.000 euro en voor verschillende leendoelen. Wil je weten wat je kunt lenen? Bereken dan online je maximale mogelijkheden en krijg direct een goede indicatie van je leencapaciteit.

John Heijen - Directeur & Financieel expert lenen

Vragen over geld lenen? Neem contact op met onze experts

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert bij Frisia Financieringen.

Heb je vragen?

088 – 777 2333

Of gebruik hier het contactformulier

Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden

Wat is de rente van een Persoonlijke lening?

Kredietbedrag Termijnbedrag Debetsrente op jaarbasis Jaarlijks kostenpercentage Duur kredietovereenkomst in maanden Totaal door consument te betalen bedrag
€ 75.000 € 844 6,6 % 6,6 % 120 maanden € 101.3417
€ 50.000 € 563 6,6 % 6,6 % 120 maanden € 67.562
€ 30.000 € 340 6,6 % 6,6 % 120 maanden € 40.877
€ 20.000 € 231 6,9 % 6,9 % 120 maanden € 27.742
€ 10.000 € 114 7,6 % 7,6 % 120 maanden € 13.686

Deze tabel/berekening is een richtlijn en je kunt hieraan geen rechten ontlenen. We gaan hierbij uit van de laagste rente die we kunnen aanbieden. De exacte rente hangt af van je persoonlijke omstandigheden en kan variëren. De minimale looptijd is 6 maanden en de maximale looptijd is 180 maanden. De minimale rente is 6,6% en de maximale wettelijke rente is 14% per jaar.

Offerte aanvragen