Frisia Financieringen
9.1
1058 mensen geven ons een 9.1
  • Duurzaamheidslening

Wat kun je doen met een duurzaamheidslening

Een lening om te verduurzamen ook wel een duurzaamheidslening genoemd is een lening die wordt gebruikt om huiseigenaren of huurders van woningen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Je leent geld met als doel om te investeren in energiebesparende en duurzame doelen, zoals de installatie van een warmtepomp, zonnepanelen, isolatie of andere energiebesparende maatregelen.

Wanneer je je woning gaat verduurzamen zijn er naast de mogelijkheden om geld te lenen of een hypotheek af te sluiten, ook subsidies waarvoor je in aanmerking zou kunnen komen. Hierover later meer.

Uw huis verduurzamen: Lening verduurzaming woning

Het verduurzamen van je woning kan behoorlijk in de cijfers lopen. Een warmtepomp installeren kost al gauw 5 tot 6 duizend euro en 10 zonnepanelen kosten al gauw 5 tot 8 duizend euro. Moet je volledige huis geïsoleerd worden dan komen hier zomaar duizenden euro’s bij. Of te wel het verduurzamen kost een behoorlijke som geld. Deze investering is niet voor iedereen zomaar uit eigen middelen op te brengen. Een lening kan dan uitkomst bieden om je woning te verduurzamen.

Leendoel verduurzaamheidslening

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om je woning te verduurzamen en energie-efficiënter te maken. Hier onder enkele voorbeelden van leendoelen:

  1. Isolatie – Het isoleren of verbeteren van de isolatie van je woning is een effectieve manier om geld te besparen. Je kunt denken aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie.
  2. Zonnepanelen – Zonnepanelen stellen je in staat om duurzame elektriciteit op te wekken. Je kunt dit gebruiken om eigen energie op te wekken en te gebruiken en zelfs overtollige energie terug te leveren. Hierdoor bespaar je direct op je energierekening.
  3. Warmtepomp – Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving (buitenlucht of water) en gebruikt dit om de woning te verwarmen. Hierdoor neemt je gasrekening direct af. En wordt er alleen bij een hybride variant nog bijgestookt met de cv-ketel als dit nodig is.
  4. Alternatieve verwarmingssystemen – denk hierbij aan palletkachels of infraroodverwarming. Hier zijn verschillende opties te overwegen, uiteraard moet dit passen bij je woning.
  5. Energiezuinige verlichting of apparaten – Vervang bijvoorbeeld je traditionele lampen door LED-verlichting of vervang je energieslurpende koelkast of droger voor een variant die minder energie gebruikt. Dit resulteert ook in lagere energie kosten.

Naast bovenstaande zijn er nog veel meer maatregelen die je kunt nemen om te verduurzamen, neem bijvoorbeeld tripple beglazing of een slimme thermostaat.

Hoe werkt een lening voor verduurzamen woning?

Een lening afsluiten via Frisia kan eenvoudig online en begint met het aanvragen van een vrijblijvende offerte. Het aanvraagformulier invullen kost je slechts enkele minuten van je tijd, hier geef je aan voor welk bedrag en looptijd je een offerte wenst te ontvangen.

Eenmaal aangevraagd gaan wij direct voor je op zoek naar de beste offerte(s). Wij benaderen meerdere banken voor het beste aanbod. Zodra wij deze hebben ontvangen zetten we deze voor je klaar in je eigen gedeelde van de beveiligde mijn-omgeving. De toegangscode ontvang je nadat je het aanvraagformulier hebt verzonden.

Voorwaarden duurzame lening

Een voorwaarde voor de persoonlijke lening op 180 maanden is dat er wordt aangetoond dat de lening gebruikt wordt voor het verduurzamen van de woning. Dit kan door bijvoorbeeld de offerte aan te tonen van het leendoel of een overeenkomst met een installateur die de werkzaamheden gaat uitvoeren.

Offerte naar wens?

Jij kunt vervolgens op je gemak de (verschillende) offertes bestuderen. Is de offerte naar wens? Dan kun je deze digitaal ondertekenen en daarmee de lening afsluiten. Het bedrag staat dan binnen 2 dagen op je rekening. Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan. Wij helpen je graag.

Hoeveel kun je lenen met een verduurzaamheids lening?

Hoeveel je maximaal kunt lenen hangt af van verschillende factoren, zoals je inkomen en je persoonlijke situatie. Ben je van plan de lening in de vorm van een hypotheek af te sluiten dan is de waarde van je woning ook bepalend voor de lening. Met behulp van de online tool maximale lening berekenen kun je op deze site een goede indicatie krijgen van je maximale leenmogelijkheden voor een verduurzaamheidslening. Wil je exact weten wat je bij ons kunt lenen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en wij vertellen het je binnen enkele uren.

Subsidieregelingen

Mogelijk kom je in aanmerking voor een subsidie voor het verduurzamen van je woning. Er zijn verschillende subsidieregelingen. Hier vind je de verschillende regelingen, neem gerust een kijkje. Het is wel belangrijk om te vermelden dat subsidies en regelingen kunnen wijzigen.

Verduurzamen van je woning; Wat levert het op?

Leuk dat verduurzamen van je woning en de kosten gaan voor de baten uit maar wat levert het eigenlijk op? Naast de voordelen die meewegen in de toenemende waarde van je woning betekent het ook lagere energiekosten. Hieronder twee voorbeelden

Zonnepanelen installeren

Door zonnepanelen te installeren wek je zelf energie op wat je direct kunt gebruiken en terugleveren aan de energiemaatschappij. Dit resulteert direct in een lagere energierekening. Uiteraard is het installeren van de zonnepanelen een behoorlijk investering, de terugverdientijd bedraagt gemiddeld 5 a 6 jaar.

Isolatie verbeteren

Door je huis goed te isoleren beperk je warmteverlies en verbeter je je energie verbruik. Ook hier gaan de kosten voor de baten, neem bijvoorbeeld het isoleren van de spouwmuur, dit kost voor een 2 onder 1 kapwoning als gauw € 2.200,-. De jaarlijkse besparing kan gauw oplopen tot € 580,- per jaar. Meer voorbeelden van kosten en besparen voor het verbeteren van je isolatie vind je op mileucentraal.nl

Duurzaamheidslening van Frisia

Via Frisia zijn er verschillende mogelijkheden om geld te lenen. Zo kun je bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluiten. Bijkomend voordeel van deze leenvorm is dat de rente die je betaalt fiscaal aftrekbaar is. Mits je het geld besteed aan de eigen woning, wat in het geval van een duurzaamheidslening het geval is. Daarnaast mag je deze lening op elk gewenst moment deels of in zijn geheel boetevrij aflossen. Wel zo gunstig als je een meevaller hebt.

Persoonlijke lening tot 180 maanden looptijd

Nieuw is de persoonlijke lening met een looptijd van 15 jaar. Deze persoonlijke lening kan alleen worden afgesloten bij het leendoel verduurzamen. Als extra voorwaarde voor dit product dient een offerte of aankoopbevestiging getoond te worden zodat de bank bewijs heeft van het leendoel. Leendoelen als isolatie, HR++ glas, warmte terugwin installaties en warmtepompen vallen hier allemaal onder. Daarnaast kun je de lening ook gebruiken voor elektrische laadpalen of elektrische auto’s. Bij dit laatste doel geldt een looptijd van maximaal 120 maanden.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Verduurzaamheidslening vergelijken

Via de “lening vergelijker” kun je verschillende leningen met elkaar te vergelijken. Door te kiezen voor ‘persoonlijke lening’ kun je leningen met een vaste rente met elkaar vergelijken.

John Heijen - Directeur & Financieel expert lenen

Vragen over geld lenen? Neem contact op met onze experts

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert bij Frisia Financieringen.

Heb je vragen?

088 – 777 2333

Of gebruik hier het contactformulier

Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden

Veelgestelde vragen

Kan ik een duurzaamheidslening combineren met subsidies?

Ja, het is vaak mogelijk om een duurzaamheidslening te combineren met subsidie voor energiebesparende maatregelen aan je woning. Een duurzaamheidslening biedt dan ondersteuning voor het verduurzamen van de woning naast een eventuele subsidie die je kan krijgen. De rijksoverheid heeft de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Wat is de rente op een duurzaamheidslening?

De rente is afhankelijk van de looptijd en het benodigde bedrag. Wij bieden de laagste rente in Nederland, zo kun je nu al lenen vanaf 6,6%. Op onze website kun je leningen berekenen en vergelijken, vraag je een vrijblijvende offerte aan? Dan ontvang je deze binnen enkele uren in je eigen beveiligde mijn-omgeving.

Wat gebeurt er als ik mijn woning verkoop voordat de duurzaamheidslening is afbetaald?

Je huis verkocht terwijl de lening voor de zonnenpanelen of warmtepomp nog loopt, dan los je toch gewoon je lening boetevrij af. Gezien de meerwaarde die deze energiebesparende maatregelen hebben op je woning zal je hier ongetwijfeld rekening mee hebben gehouden bij het vaststellen van de verkoopprijs. De lening kan boetevrij ineens worden afbetaald.

Hoelang duurt een leningaanvraag?

Nadat je de aanvraag heeft verstuurd ontvang je in de regel binnen enkele uren een vrijblijvende offerte in je eigen beveiligde mijn-omgeving van mijnfrisia.nl. Is de offerte naar wens? Dan kun je de gevraagde documenten gewoon uploaden. De banken waar wij mee samenwerken beoordelen jouw documenten in de regel binnen 24 uur. Bent u zelfstandig ondernemer dan duurt de verwerking een leningaanvraag meestal een dag langer.

Hoeveel geld mag ik lenen?

Hoeveel geld je mag lenen hangt van meerdere factoren af. Je inkomen, het soort inkomen, jouw (woon)lasten, het soort woning en de gezinssamenstelling zijn de belangrijkste factoren. Lees een uitgebreide toelichting op ‘Hoeveel kan ik lenen‘ of bereken direct hoeveel je maximaal kunt lenen.

Zoek je een andere lening dan duurzaamheidslening?

Geen probleem, Frisia heeft voor bijna alle leendoelen, woon gerelateerd of niet, mogelijkheden. Bekijk het overzicht op deze pagina of vraag gewoon een vrijblijvende offerte aan.

Betaal ik advies- of bemiddelingskosten voor mijn lening?

Voor de werkzaamheden stuurt Frisia Financieringen u geen factuur. Bij Frisia Financieringen betaalt je geen advies- of bemiddelingskosten. Frisia Financieringen wordt beloond door de kredietaanbieder in de vorm van een maandelijkse provisie. Deze provisie wordt berekend per lening en is met name afhankelijk van de hoogte van de lening.

Meer over de beloning van Frisia Financieringen leest u in de dienstenwijzer. Bemiddelingskosten kunnen in rekening worden gebracht als het intermediair je helpt bij het afsluiten van de lening. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een lening aanvraagt via een vergelijkingssite of als je een lening afsluit via een tussenpersoon. De kosten worden meestal betaald direct aan de intermediair en kunnen per  intermediair verschillen. Deze kosten worden vooraf met je besproken.

Offerte aanvragen