Frisia Financieringen
9.0
1028 mensen geven ons een 9.0

21-12-2022

Consumptief krediet is een term welke verwijst naar het lenen van geld van een bank of andere financiële instelling. Dit type lening wordt vaak doorlopend krediet of persoonlijke lening genoemd. Consumptief krediet is de laatste jaren gemeengoed geworden en is een verzamelnaam voor meerdere vormen van lenen, niet alleen de persoonlijke lening of het doorlopend krediet maar ook rood staan bij de bank, creditcard schulden of het leasen van een auto valt onder de term van consumptief krediet, ook wel consumptie financiering genoemd.

Wat is consumptief krediet?

Consumptief krediet is een vorm van schuld die je aangaat om goederen of diensten mee te kopen, zoals een auto of het verduurzamen van het huis. Consumptief krediet stelt mensen in staat geld dat ze nog niet hebben uit te geven aan dingen die ze nu willen of nodig hebben.

Zoals vermeld kan dit in verschillende vormen en soms zelfs zonder dat de consument het goed en wel doorheeft dat er een consumptief krediet is afgesloten. Neem nou het telefoonabonnement; wanneer een telefoon wordt aangeschaft in combinatie met een abonnement is het gebruikelijk dat de telefoon niet ineens wordt betaald maar in maandelijkse termijnen als onderdeel van de abonnementsprijs. In die gevallen heb je te maken met een koop op afbetaling, een vermelding bij het BKR voor de lening van de telefoon en dus een consumptief krediet. Dit geldt in de meeste gevallen van een koop op afbetaling. Maar ook een creditcard waarbij de limiet in maandelijkse termijn wordt betaald is een vorm van consumptief krediet.

Doorlopend krediet en persoonlijke lening

Veruit de meest populaire vorm van consumptief krediet zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Al heeft het doorlopend krediet de laatste jaren aan populariteit ingeboet hebben we nog dagelijks klanten die een voorkeur voor het doorlopend krediet hebben.

  • Wat is een doorlopend krediet?

Bij een doorlopend krediet spreek je van tevoren een kredietlimiet af, dit is het bedrag tot waar je maximaal geld kunt opnemen. De maandtermijn die je betaalt bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Het voordeel van het doorlopend krediet is dat je de eerste 24 maanden van de looptijd van het krediet de afgeloste bedragen weer mag opnemen tot aan je limiet.

Heb je niet het volledige bedrag ineens nodig? Bijvoorbeeld bij een verbouwing waarbij je de aannemer ook in termijnen betaald dan past de opnamemogelijkheid van het doorlopend krediet hier goed bij. Zo kun je in termijnen geld opnemen van je krediet en de facturen van de aannemer betalen.

Voor iedere vorm van geld lenen betaal je rente. Bij het doorlopend krediet betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag. De maandtermijn is een vast percentage van de afgesproken kredietlimiet. Daarnaast mag je bij een doorlopend krediet op ieder gewenst moment boetevrij extra aflossen. Ook als je de gehele lening ineens wenst af te betalen betaal je geen boete. Wel zo makkelijk als het een keer meezit.

  • Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een soort krediet dat het meeste wordt gebruik voor de aankoop van een product of dienst met een beperkte levensduur. Bijvoorbeeld een auto, een keuken of badkamer maar ook kleinere bestedingsdoelen als een motor of elektronica komen veelvuldig voor.

Bij de persoonlijke lening staat alles van tevoren vast, als klant weet je volledig waar je aan toe bent. Het geleende bedrag wordt ineens aan je overgemaakt en je hebt met de bank een vaste looptijd van tussen de 6 en 120 maanden afgesproken. Je betaalt de lening terug in deze afgesproken looptijd. De maandtermijn blijft de gehele looptijd gelijk en bestaat uit een vaste rente en aflossing. Het grootste verschil met het doorlopend krediet is dat je de eenmaal afgeloste bedragen niet nog eens kunt opnemen en dat je de lening in één keer krijgt uitbetaald.

Boetevrij aflossen is ook mogelijk bij de persoonlijke lening. Dit geldt ook voor het ineens geheel aflossen van de lening, ook dan betaal je geen boete.

Waar je op moet letten bij het kiezen van consumptief krediet

Bij de keuze van het consumptief krediet zijn er meerdere zaken waar je op moet letten.

  1. Allereerst kun je het betalen? Een lening aangaan betekent dat deze ook moet worden terugbetaald. Zo heb je te maken met een extra maandelijkse uitgave die verantwoord moet passen binnen je eigen financiële huishouding. Wil je meer inzicht in de kosten en of je kunt lenen? Dan heeft Frisia hier een aantal online tools voor ontwikkeld waarbij je jouw maximale mogelijkheden kunt berekenen of met de wat kost de lening tool kunt berekenen wat een lening over een bepaalde looptijd gaat kosten.
  2. Keuze voor de kredietvorm, welke kredietvorm heeft je voorkeur? Kies je voor een persoonlijke lening, autolease of past het doorlopend krediet toch beter bij je? Wellicht dat de online vergelijkingstool van Frisia je hiermee op weg kunt helpen.
  3. Kijk goed naar de rente, kosten en looptijd van het consumptief krediet voorstel. Neem in ogenschouw dat je voor langere tijd een lening aangaat en wat de kosten zijn stem deze goed af op je financiële huishouding maar ook je bestedingsdoel. Zorg ervoor dat je niet nog betaalt aan een lening terwijl je bijvoorbeeld niet meer in de auto rijd die je ermee hebt gekocht. Kortom vergelijk je mogelijkheden.
  4. Neem de tijd. Verdiep je in de mogelijkheden en maak een weloverwogen keuze. Nog niet zeker van je zaak? Vraag dan om advies of stel je beslissing uit tot dat je het wel bent.

Wat voor soort consumptief krediet past bij mij?

Een consumptief krediet is bij uitstek geschikt om een aankoop te versnellen en niet te wachten totdat je bijvoorbeeld het geld bij elkaar hebt gespaard. Of je een consumptief krediet wilt afsluiten hangt geheel af van je eigen persoonlijke en financiële situatie.

Wanneer je bovenstaande tips volgt kom je in de meeste gevallen tot een juiste keuze. Zoals geschetst hangt deze in grote mate samen met je leendoel. We kunnen niet genoeg benadrukken dat het afstemmen van de looptijd van je lening met je bestedingsdoel heel belangrijk is. Dit voorkomt dat je nog betaalt aan een lening terwijl je geen gebruik meer maakt van het doel.

Leen je voor een groot doel? Een auto, nieuwe keuken of het verduurzamen van je woning? Dan is de persoonlijke lening veelal de beste keuze. Zo weet je met deze consumptieve lening exact waar je aan toe bent, ontvang je het bedrag ineens op je rekening en betaal je de lening terug met een vaste looptijd, maandtermijn en rente. Dit is momenteel de meest voordelige vorm van lenen.

Consumptief krediet afsluiten? Bekijk hier de mogelijkheden bij Frisia

Wil je een consumptief krediet afsluiten? Dat kan bij Frisia geheel online, van het aanvragen van de lening, het ontvangen van de offerte, het zelf vergelijken van je mogelijkheden tot het digitaal ondertekenen van de offerte. Het proces van Frisia is zo ingericht dat wij jou stap voor stap online kunnen begeleiden bij het afsluiten van de gewenste lening. Alles vanuit je eigen vertrouwde omgeving en in je eigen tempo.

Wil je de beste offerte ontvangen? Neem dan de proef op de som en vraag een vrijblijvende offerte bij ons aan. Je krijgt direct toegang tot je eigen beveiligde mijn-omgeving waar wij de offerte voor je zullen klaarzetten. Een voor alle duidelijkheid een offerte is gratis en verplicht je tot niets!

Vrijblijvende offerte aanvragen

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen