Frisia Financieringen
9.0
1028 mensen geven ons een 9.0

14-02-2023

Wil je een grote aankoop doen, maar heb je niet genoeg geld gespaard? Overweeg je een lening af te sluiten, maar weet je niet zeker hoeveel je kunt lenen? Hoeveel geld je kunt lenen, hangt af van verschillende factoren, zoals je inkomen, heb je een partner of niet en heb je overige schulden of kredietervaring. Dit samen bepaalt weer je kredietscore bij de bank. Voordat je een lening afsluit, is het belangrijk om je bewust te zijn van deze factoren en wat ze betekenen voor het bedrag dat kredietverstrekkers bereid is om aan jou te lenen.

Het zoeken naar de juiste lening kan een interessant proces zijn. Het is belangrijk om de verschillende soorten beschikbare leningen en de leenvormen te begrijpen en te vergelijken. In dit artikel lees je meer over hoeveel geld je kunt lenen en hoe je dit zo voordelig mogelijk kunt doen.

Wat kan je lenen?

Wat je kan lenen wordt bepaald door de volgende factoren:

 1. Je inkomen; je netto besteedbaar inkomen wordt aan de hand van je totale bruto-inkomen bepaald. Wanneer er sprake is van structureel overwerk en toeslagen dan mag je dit meenemen in de bepaling voor het totale bruto-inkomen.
 2. De gezinssituatie, ga je alleen of samen met een partner de lening afsluiten? Dit bepaalt met welke norm we moeten rekenen, de alleenstaande norm of is er sprake van een samenwonende of gehuwde norm. Daarnaast wordt ook gevraagd of er inwonende kinderen zijn, hier wordt in de berekening dan ook rekening mee gehouden.
 3. De woonsituatie, is er sprake van een huurwoning, ben je inwonend of heb je een koopwoning. Je moet je woonlasten vervolgens opgeven, bij huur kun je uitgaan van de kale huurlasten en bij de hypotheek ga je uit van de bruto hypotheeklasten. In de normberekening wordt hierop geanticipeerd.

Lening berekenen

Wanneer je bovenstaande variabelen invult in onze online maximale leenberekeningsmodule dan is de uitkomst een goede indicatie van hetgeen je maximaal zou kunnen lenen. De maximale mogelijkheden kunnen verschillen per bank en is mede afhankelijk van de kredietscore die de bank aan jou profiel toekent. De kredietscore bepaalt in de belangrijke mate ook de rente die je gaat betalen maar daar later meer over.

Als je exact wilt weten wat je kunt lenen en tegen welke voorwaarden en rente? Dan is het raadzaam om een vrijblijvende lening aan te vragen. Je krijgt dan binnen enkele uren van ons een vrijblijvend aanbod in de vorm van de voordeligste offerte die wij je kunnen aanbieden. Deze offerte wordt voor je klaargezet in je eigen beveiligde en speciaal daarvoor aangemaakte mijn-omgeving van onze website.

Hoe banken dit maximale bedrag berekenen

In basis maken de banken allemaal gebruik van dezelfde regels om de maximale lening te berekenen. De normen die hiervoor worden gebruikt zijn de VFN normen. De VFN staat voor Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland, deze normen worden jaarlijks up tot date gehouden en zijn er om verantwoord geld te kunnen verstrekken en dus te lenen voor jou als consument.

Aan de hand van je persoonlijke en financiële gegevens wordt met behulp van de VFN norm jouw leencapaciteit bepaald. Je leencapaciteit is het bedrag wat overblijft nadat de bruto-inkomens zijn opgeteld en hierop in mindering is gebracht de woonlasten en de VFN-leennorm. Het bedrag wat dan overblijft is de basis waarmee door de banken gerekend wordt om te bepalen wat je maximaal kunt lenen.

Mogelijkheid tot maximaal lenen?

Als je maximaal wilt lenen dan komen daar ook de maandlasten bij die horen bij deze lening. Maximaal lenen betekent een hogere maandlast dan dat je een lager bedrag leent. De maandlasten kun je enigszins sturen door bij bijvoorbeeld de persoonlijke lening te kiezen voor een langere looptijd. Wij zeggen hier enigszins vanwege het feit dat ook hier bepaalde voorwaarden van toepassing zijn waardoor het niet altijd een vrije keuze is. Even los van of het verstandig is om voor een langere looptijd te kiezen.

Zo zijn verschillende banken die bij een bepaald leendoel een maximale looptijd hanteren, neem bijvoorbeeld het leendoel auto. Er is een bank die de looptijd dan maximaliseert op 84 maanden. De gedachte hierachter is dat je niet langer dan 7 jaar in de auto rijdt en het fijn is dat je dan ook je lening hebt terugbetaald. Dit is per definitie verstandig om te doen. Stem de gebruiksduur van je leendoel, of dit nu een auto, caravan of het verbouwen van je woning is, zoveel mogelijk af op de looptijd van de lening. Profiteer je langere tijd, minimaal 10 jaar, van je verduurzaming van je woning dan is het gerechtvaardigd om de lening ook op 10 jaar af te sluiten. Denk je 4 jaar in je nieuwe auto te gaan rijden, kijk dan ook naar een lening over deze periode.

De beste optie voor een maximale lening

Wat is de beste optie voor een maximale lening? Dit ligt in basis aan je eigen wensen en mogelijkheden, wij kunnen een aantal stappen benoemen waarvan wij het verstandig vinden om deze te doorlopen om tot een juiste keuze te komen.

 1. Bereken je mogelijkheden, kijk hierbij niet alleen naar de maximale mogelijkheden maar maak ook gebruik van de “Wat kost een lening module”. Met deze module bereken je wat de maandelijkse en totale kosten van een persoonlijke lening zijn. Zo krijg je niet alleen inzicht in wat je zou kunnen lenen maar ook een goede indicatie wat deze lening zou kosten. Je kunt hier zelf kiezen voor een bepaalde looptijd en meerdere berekenen maken zodat je meer inzicht krijgt in de maandtermijn, de rentekosten maar ook de totale kosten van de lening over de gehele looptijd. Tip: Leen niet meer dan echt nodig en probeer de looptijd zo kort mogelijk te houden, op die manier leen je het goedkoopst. De persoonlijke lening heeft de laagste rente!
 2. Vergelijk de verschillende mogelijkheden – Frisia heeft naast bovenstaande online tools ook een vergelijker, hier kun je maar liefst 7 kredietaanbieders met elkaar vergelijken op voorwaarden en rente. Wij raden aan hier verschillende vergelijkingen te maken en te spelen met bedragen en looptijden. Zo kun je zelf kiezen voor de beste en goedkoopste optie
 3. Vraag geheel kosteloos en vrijblijvend 1 of meerdere offertes aan. Bovenstaande tools geven je een goede indicatie echter bepaalt jouw persoonlijke kredietscore tegen welke rente en voorwaarden je kunt lenen. Om de exacte mogelijkheden inzichtelijk te krijgen kunnen wij één of meerdere offertes voor je aanvragen bij de banken waar wij mee samenwerken. De offerte(s) zetten wij dan binnen enkele uren voor je klaar in je eigen mijn-omgeving.
 4. Neem de tijd! Een lening afsluiten heeft voor een langere tijd, de looptijd, impact op je financiële huishouding. Wij raden je aan dan ook weloverwogen te werk te gaan en de tijd te nemen om de offerte te bestuderen en te bepalen of deze persoonlijke lening bij je past. Heb je vragen? Geen probleem wij staan 7 dagen per week voor je klaar om deze te beantwoorden.

Tips voor een maximale lening

Hieronder nogmaals een overzicht van de verschillende tips:

 • Maak gebruik van alle relevante informatie op de website van Frisia. Staat je vraag er niet bij, neem dan gerust contact met ons op.
 • Bereken erop los! Bereken je maximale mogelijkheden, bereken wat de kosten van de lening kunnen zijn en bepaal of deze indicatie past binnen hetgeen je wilt en kunt betalen voor een lening.
 • Leen niet meer dan echt nodig, probeer de bedragen zo laag mogelijk te houden en de looptijd zo kort mogelijk. Stem deze af op je leendoel, zoals eerder in het artikel beschreven. De stelregel bij het geld lenen is hoe korter de looptijd en hoe lager de rente hoe goedkoper je leent.
 • Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan, dit geeft je het inzicht van wat er mogelijk is afgestemd op je persoonlijke situatie. Dit geldt voor de rente en voorwaarden, in deze fase is er rekening gehouden met je persoonlijke kredietscore en heeft Frisia voor jou uitgezocht waar je het voordeligst geld kunt lenen. Deze offerte bieden wij je aan.
 • Neem de tijd! Ons proces is zo ingericht dat jij zelf online geld kunt lenen zonder tussenkomst van een callcenter of adviseur. Deze dienstverlening is geschikt voor consumenten met voldoende kennis en ervaring. Het kan heel snel, binnen enkele dagen kan het rond zijn. Echter adviseren wij om de tijd te nemen. Geld lenen kost geld staat niets voor niets boven elke pagina.

Maximaal lenen? Een passende lening via Frisia

Heb je alle stappen doorlopen en ben je toe aan een persoonlijke offerte? Vraag deze dan gerust bij ons aan, dit kost je slechts enkele minuten en wij gaan vervolgens aan de slag. Eenmaal de beste offerte gevonden dan zetten wij die gelijk voor je klaar in je eigen beveiligde mijn-omgeving.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen