Frisia Financieringen
9.0
1028 mensen geven ons een 9.0

16-02-2023

Sta je op het punt om geld te lenen van familie of vrienden voor een financiële noodsituatie? Van een privépersoon geld lenen kan een handige oplossing zijn, maar het komt met de nodige uitdagingen.

Als consumenten mensen snel geld nodig hebben, dan kan het aantrekkelijk zijn om je te wenden tot familie of een bekende. Het is een populair alternatief voor het traditioneel geld lenen bij een financieringsmaatschappij. Wel is het belangrijk om de verschillen tussen lenen bij een bank en particulier geld lenen te vergelijken. In dit artikel gaan we in op particulier geld lenen en op een aantal zaken die je moet overwegen voordat je een dergelijke lening afsluit.

Wat is een particulier lening?

De naam zegt het al, een particulier lening is een lening die je afsluit bij een particulier persoon, dit kan een familielid zijn maar ook een kennis of een andere consument die jou de lening aanbiedt.

Bij een particuliere lening is diegene die het bedrag wat jij wilt lenen aan je overmaakt de geldverstrekker en jij de lening nemer. Vergelijkbaar aan de situatie waarbij je geld leent van een bank of financieringsmaatschappij.

Wat zijn de voordelen van particulier geld lenen?

In ons blog over de onderhandse lening schreven we hier al over. Geld lenen van een particulier is in feite een onderhandse lening. Hieronder zetten we de voordelen nog een keer op een rij

  • Je maakt onderling afspraken. Dit kan eenvoudiger als via een bank waar er een krediettoets en BKR-toets moet plaatsvinden om te bepalen of je de lening ook daadwerkelijk kunt krijgen. Bij een bank moet je ook stukken aantonen, waaronder loonstroken en bankafschriften. Bij het particulier geld lenen is dit geen verplichting en kun jij met de geldgever afspreken hoe je de lening vormgeeft en onder welke voorwaarde je deze verstrekt.
  • De voorwaarden en rente van de lening – ook hier kun je onderling gunstige afspraken over maken. Zo kun jezelf afspreken hoe lang je over het geld mag beschikken en wanneer je de lening terugbetaald moet hebben maar ook de hoogte van de rente kun je onderling afspreken. Zolang deze rente maar een redelijke rente is. Wat betekent dat deze vergelijkbaar moet zijn met wat de actuele rentes zijn die gevraagd worden door banken, hier kun je wel kijken naar de meest gunstige rente.

Wat zijn de nadelen van particulier geld lenen?

Er is 1 groot nadeel te benoemen, je leent geld van een bekende of familielid op basis van onderlinge afspraken. Of te wel;

  • Er heeft geen toetsing op kredietwaardigheid plaatsgevonden – kan de geldlener het geleende bedrag wel terugbetalen?
  • Geen toetsing op kredietervaring bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)
  • Zijn de afspraken voldoende vastgelegd? Wat gebeurt er wanneer blijkt dat het geleende bedrag niet kan worden terugbetaald of er ontstaat een achterstand in betaling?

Deze zaken kunnen impact hebben op de onderlinge relatie en tot spanningen leiden. Of bovenstaande situatie op jou van toepassing kan worden dat is op voorhand niet te zeggen. Feit is wel dat het risico’s zijn die horen bij particulier geld lenen en in ieder geval de juiste aandacht moeten krijgen als je hiertoe overgaat. Onze Tip! Maak duidelijke afspraken onderling en leg deze vast in een overeenkomst.

Waarom zou je een particuliere lening afsluiten?

Dat is echt een persoonlijke afweging en afhankelijk van je eigen situatie. Wij kunnen ons voorstellen dat er in bepaalde gevallen particulier geld geleend wordt bijvoorbeeld als het om een overzichtelijk bedrag gaat. Of het een lening betreft van tijdelijke aard. In andere gevallen is het wellicht noodzakelijk omdat je bij een reguliere bank niet kunt lenen.

Direct geld lenen particulier

Het kan voorkomen dat je als gevolg van een onvoorziene omstandigheid direct en snel goedkoop geld moet lenen. In die gevallen kan een particuliere lening uitkomst bieden. Wij raden wel aan om duidelijke afspraken te maken en deze aan het papier toe te vertrouwen. Snel geld moeten lenen kan ook voor onduidelijkheden zorgen, en voorkomen is beter als genezen zeggen ze.

Tips voor geld lenen

Met de jarenlange ervaring in het bemiddelen van leningen, waaronder doorlopend krediet en persoonlijke leningen, is voor ons wel duidelijk dat je het lenen van geld niet moet onderschatten. Onze tips:

  1. Neem de tijd en verdiep je in je mogelijkheden, of dit nu een particuliere lening betreft of een persoonlijke lening bij een bank, feit is dat je niet over 1 nacht ijs moet gaan. Zelfs wanneer je haast hebt loont het om de verschillende mogelijkheden te bekijken en te vergelijken.
  2. Vergelijk je mogelijkheden. Kijk naast de particuliere mogelijkheid ook eens naar de mogelijkheden via Frisia. Wat zijn de verschillen en waar ben je het beste uit en geeft dat jou het beste gevoel. Bij Frisia is het mogelijk om met 1 druk op de knop meerdere kredietaanbieders met elkaar te vergelijken.
  3. Leen je particulier? Ga dan voor jezelf goed na of je de lening over langere tijd kunt terugbetalen. Bekijk je financiële situatie kritisch en beoordeel of de maandlasten hier inpassen.
  4. Zet je afspraken op papier. Maak er een officieel document van wat je beiden ondertekend in het geval van een particuliere lening. Betreft het een lening via een bank. Dan ontvang je van de bank de te ondertekenen offerte.
  5. Gebeurt er wat tijdens de looptijd van de lening? Ga in gesprek met de geldgever. Zorg ervoor dat je eventuele onduidelijkheden of problemen voor blijft.

Particulier geld lenen of toch een persoonlijke lening van Frisia

Wat je ook beslist het kan geen kwaad de mogelijkheden af te wegen. Wil je of je kunt lenen via Frisia en tegen welke voorwaarden? Vraag dan gerust een vrijblijvende offerte aan, deze is gratis en wordt binnen enkele uren voor je klaargezet in je eigen beveiligde mijn-omgeving. Je kunt vervolgens alle tijd nemen om de offerte te bestuderen en vergelijken met de andere mogelijkheden.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen