Frisia Financieringen
9.0
986 mensen geven ons een 9.0

24-02-2023

Heb je ooit extra geld nodig gehad en overwogen dit te lenen of met een creditcard te betalen? Het is gemakkelijk om te denken dat lenen iets is dat geen gevolgen en je in elke situatie uit de brand kan helpen. De waarheid is natuurlijk dat lenen je geld kost omdat je rente moet betalen over de lening. En de lening moet worden terugbetaald. 

Voordat je besluit om al dan niet geld te lenen, is het heel belangrijk om te begrijpen wat de verschillende soorten leningen zijn, hoe ze werken en wat de kosten zijn. In dit artikel komen we met antwoorden en tips over hoe je verantwoord geld kunt lenen.

Let op! Geld lenen kost geld

Alle reclame-uitingen wanneer het geld lenen betreft zijn vergezeld van de opmerking “Let op! Geld lenen kost geld”. Zo ook bovenaan onze website. De boodschap is natuurlijk dat je als consument ervan bewust moet zijn dat je met het lenen van geld een langdurige financiële verplichting aangaat.

Geld lenen betekent dat je direct over een bedrag kunt beschikken. Dit bedrag moet samen met de rente, de vergoeding die je betaalt voor het lenen van geld, moet worden terugbetaald. De termijn van terugbetaling varieert tussen de 12 maanden en maximaal 120 maanden.

Met het opnemen van de slogan wordt de consument gewezen op het feit dat geld lenen gevolgen heeft en dat hier niet te licht over gedacht moet worden. Wees je bewust van de kosten en de verplichting die je aangaat.

Verantwoord geld lenen

In Nederland zijn er regels voor financiële instellingen en banken die geld uit lenen aan consumenten. Denk hierbij aan hypotheken of een persoonlijke lening. Er wordt door de toezichthouder, de AFM, periodiek gecontroleerd of deze instellingen zich aan de regels houden. Het doel is naast een gezonde financiële markt het verantwoord geld verstrekken waardoor de consument waarmee wordt voorkomen dat de consument in de financiële problemen komt.

Financiële problemen ontstaan wanneer je niet langer in staat bent om je maandtermijn te betalen. En wanneer je langer dan 3 maanden je maandtermijn niet betaald krijg je een negatieve codering bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie. Wanneer dit het geval is, is het niet langer mogelijk om een lening of hypotheek af te sluiten. Het afsluiten van een verantwoorde lening is dus in je eigen belang.

Tips voor verantwoord geld lenen

Om een verantwoorde lening aan te gaan moet je weten waar je aan begint. ER zijn een aantal stappen die je zelf kunt doorlopen om er zeker van te zijn dat je een juiste beslissing maakt. Wij zetten er een aantal op een rij:

  • Lees je in, bestudeer de verschillende leenvormen
  • Bereken online je mogelijkheden, wat kun je lenen en leen niet meer dan je absoluut nodig hebt voor jouw leendoel
  • Looptijd, stem de looptijd af op de gebruiksduur van je leendoel. Leen je bijvoorbeeld voor een auto bedenk dan hoelang je hierin gaat rijden en stem de looptijd hierop af. Hiermee voorkom je dat je nog betaalt aan een lening terwijl je niet meer in de auto rijdt.
  • Wat kost een lening? Bereken online op de site van Frisia wat een lening je kost. Vergelijk leningen op looptijd en bedrag. Neem de uitkomst mee en bedenk of deze past in je eigen financiële situatie.
  • Vraag een of meerdere vrijblijvende offertes aan. Een offerte verplicht je tot niets maar geeft een echte indicatie van je persoonlijke mogelijkheden.
  • Neem de tijd. Zoals eerder gezegd is geld lenen geen alledaagse bezigheid. Het is daarom verstandig om niet over 1 nacht ijs te gaan en je te verdiepen in wat er mogelijk is.

Wat kost geld lenen?

Wanneer je geld wilt lenen, moet je niet alleen rekening houden met de hoogte van de lening en de looptijd, maar ook met de kosten ervan. Het rentepercentage en de looptijd bepalen deze kosten.

Hoe lager het rentepercentage en hoe korter de looptijd hoe goedkoper de lening voor je uitpakt. Een nadeel van een korte looptijd kan zijn de hogere maandlasten, de lening moet immers in een kortere periode worden terugbetaald. Of dit in jouw persoonlijke situatie past is natuurlijk je eigen afweging.

Laagste rente bij een Persoonlijke lening

De laagste kosten, of te wel het rentepercentage, behoort toe aan een persoonlijke lening. Bij deze leenvorm weet je op voorhand volledig waar je aan toe bent. Met kenmerken als; Vaste hoofdsom, vaste rente, vaste looptijd en vaste maandtermijn heb je geen verassingen maar staat alles op voorhand vast. Ook wanneer je de lening geheel hebt afbetaald. Zeker voor leendoelen met een beperkte gebruiksduur is deze leenvorm geschikt.

Online een lening afsluiten

Wil je een verantwoorde lening afsluiten? Dan kan dit online bij Frisia. Wij raden je aan om eens te beginnen op onze website en de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Ben je een stap verder dan kun je geheel online een vrijblijvende offerte aanvragen, wij tonen je binnen enkele uren het beste aanbod.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen