Frisia Financieringen
9.0
1028 mensen geven ons een 9.0

03-08-2023

Geld lenen met een bepaalde tijd contract?

Wil je graag geld lenen bij de bank, dan wordt er naar je inkomsten en uitgaven gekeken. Op basis van die informatie maakt de bank of de kredietverstrekker een inschatting of je het geleende geld kunt terugbetalen. Je inkomen is hierbij een belangrijk aspect. Werk je momenteel onder een contract met een bepaalde tijd? Dan is de bank iets voorzichtiger om je een lening te verstrekken. In theorie kun je namelijk zonder baan en zodoende zonder inkomen komen te zitten. Het is goed mogelijk om geld te lenen als je met een tijdelijk contract werkt, maar dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wij leggen je graag uit wat deze voorwaarden zijn en welke soorten leningen je kunt krijgen met een tijdelijk contract.

De mogelijkheden voor het lenen met een bepaalde tijd contract

Ook als je een contract van bepaalde tijd hebt, heb je nog voldoende mogelijkheden om geld te lenen. Allereerst de leenvormen:

Een persoonlijke lening is een veilige optie als je een contract van bepaalde tijd hebt. Bij dit soort lening wordt het leenbedrag in één keer op je rekening gestort. Omdat het bedrag van de rente en de aflossing vanaf het begin vastliggen, weet je precies wat je maandelijks betaalt voor deze lening. Dat bedrag verandert ook niet gedurende de looptijd van de lening.

Een doorlopend krediet is een meer flexibele lening, waarbij je het afgesproken kredietbedrag binnen de eerste twee jaren mag opnemen. Zodra je geld opneemt, betaal je maandelijks een aflospercentage. Dit percentage bedraagt 1,5% tot 2% van de kredietlimiet. Bij dit soort krediet weet je niet op voorhand wat je gaat betalen, wat behoorlijk wat onzekerheid met zich meebrengt.

Als laatste kun je een creditcard gebruiken om geld te lenen. Bij een creditcard kun je ervoor kiezen om maandelijks het uitstaande saldo af te lossen. In dat geval betaal je enkel de jaarlijkse kosten voor de creditcard, die bedragen €15 tot €100. Als je voor gespreid betalen kiest, waarbij je maandelijks slechts een deel van je uitstaande saldo aflost, betaal je wel rente. Die rente kan oplopen tot wel 14%.

Waar kijken kredietverstrekkers naar bij een aanvraag naar een lening met een tijdelijk contract?

Als je een contract van bepaalde tijd hebt, houden kredietverstrekkers er rekening mee dat deze niet verlengd wordt aan het einde van je contract. Dat betekent voor hen dat de mogelijkheid bestaat dat je het geld niet kan terugbetalen omdat je (tijdelijk) zonder werk komt te zitten. Kredietverstrekkers willen natuurlijk voorkomen dat je in financiële problemen komt door de lening. Om die redenen leggen kredietverstrekkers je extra voorwaarden op alvorens ze je een lening toestaan.

Hieronder beschrijven we de belangrijkste criteria die banken en andere kredietverstrekkers gebruiken om kredietaanvragen te beoordelen.

Je proeftijd is voorbij

Je proeftijd is een kennismakingsperiode tussen jou en je werkgever. Je proeftijd bedraagt 1 maand als je tijdelijk contract meer dan 6 maanden bedraagt, maar minder dan 2 jaar, of als je tijdelijk contract geen einddatum heeft. Als je met een tijdelijk contract voor 2 jaar of langer werkt, duurt je proeftijd maximaal 2 maanden. Omdat je contract tijdens deze periode per direct kan worden opgezegd, wacht een kredietverstrekker tot je proeftijd voorbij is. Je kunt vrijwel direct als je proeftijd is afgelopen een lening afsluiten. In dat geval zal de kredietverstrekker wel een bewijs (e-mail) van je werkgever vragen.

Duur van je tijdelijke contract

Wanneer je door je proeftijd bent dan is de duur van je contract bepalend. Loopt deze nog minimaal 6 maanden, dan zijn er meerdere banken die je inkomen volledig meenemen. Dit kan je bewijzen door je arbeidsovereenkomst aan te tonen. Is de contractsduur korter dan 6 maanden dan geldt dat er gevraagd wordt om een intentieverklaring van je werkgever. In een intentieverklaring verklaard je werkgever wat er gebeurd als je contract afloopt. Deze verklaring is dan het bewijs voor de kredietverstrekker om je inkomen volledig mee te nemen.

De hoogte van je inkomen

Je inkomen bepaalt hoeveel je kunt lenen. Werk je met een tijdelijk contract en is je proeftijd afgelopen, dan wordt meestal 100% van je loon meegenomen om de hoogte van je lening te bepalen. Ben je echter nog in je proeftijd of kun je geen intentieverklaring aantonen bij een kortere contractsduur dan 6 maanden, dan zijn er enkele kredietverstrekker dit tot 70% van je salaris meenemen. Daardoor wordt je leencapaciteit een stuk lager.

Hoeveel geld kan ik lenen met een tijdelijk contract?

Kredietverstrekkers berekenen het maximale leenbedrag op basis van de hoogte van je loon. En afhankelijk van je tijdelijke contract en contractsduur wordt je volledige salaris meegenomen of 70% van je salaris in de berekening van het maximale leenbedrag. En zo wie zo moet wachten tot je proeftijd voorbij is voordat je een lening gaat aanvragen.

De voorwaarden van een lening met een bepaalde tijd contract

Onder bepaalde voorwaarden kun je een uitzondering krijgen op de regel en kan 100% van je inkomen worden meegenomen om het maximale leenbedrag te berekenen. Dit zijn de voorwaarden om te kunnen lenen:

 • Je hebt een contract voor bepaalde tijd met een minimale looptijd van nog 6 maanden
 • Bepaalde tijd contract met een kortere looptijd dan 6 maanden, alleen mogelijk met intentieverklaring
 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Geen achterstanden in betaling of coderingen op het BKR

Geld lenen met een bepaalde tijd contract bij Frisia

Frisia Financieringen is een online kredietbemiddelaar die het je eenvoudig maakt om verantwoord geld te lenen bij een kredietverstrekker. Je vraagt eenvoudig een lening online aan en Frisia Financieringen doet de rest voor jou. Je kiest tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

 • Om geld te kunnen lenen bij Frisia Financieringen moet je aan enkele voorwaarden voldoen:
 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • Je hebt een tijdelijk of vast contract.
 • Je hebt geen Bijstand of WW.
 • Je hebt een geldig legitimatiebewijs.
 • Je hebt geen achterstanden of een codering op het BKR.
 • Het minimale gewenste leenbedrag is € 10.000.

Wil je graag een lening aanvragen, maar heb je nog enkele vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op met Frisia Financieringen, onze experts staan klaar om je vragen te beantwoorden over je lening.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • Acceptatie voorwaarden kredietverstrekkers

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen.