Frisia Financieringen
9.0
1028 mensen geven ons een 9.0

19-12-2023

Welkom bij onze nieuwste blog over: extra aflossen op leningen. Of je nu een huis koopt, een studie financiert, of bestaande schulden oversluit, het helpt om te begrijpen hoe extra aflossen je totale leningkosten kan beïnvloeden. In deze blog duiken we in het principe van extra aflossen en raken we onderwerpen als rente en kosten.

Inleiding tot lenen en aflossen

Geld lenen is een gebruikelijke stap in het realiseren persoonlijke doelen, zoals het kopen van een huis, het financieren van een auto of het financieren van de verduurzaming van je woning. Het is belangrijk om niet alleen te focussen op het lenen zelf, maar ook op het aflossen van de lening. Aflossen is niet alleen een verplichting; het is een aanpak die kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Het principe van extra aflossen

Het principe van extra aflossen is simpel en eenvoudig. Naast de reguliere maandelijkse maandtermijn, kun je extra bedragen aflossen op je lening. Dit kan in de vorm van extra stortingen of gewoon door verhoogde maandelijkse betalingen in te stellen. Door dit te doen, verminder je de totale lening sneller dan oorspronkelijk gepland. Het voordeel is directe besparing van geld doordat je minder rente betaalt over de looptijd van de lening.

Hoe rente op lenen werkt

Voordat we duiken in de voordelen van extra aflossen, is het belangrijk om de werking van rente op leningen te begrijpen. Rente is de vergoeding die je betaalt voor het in gebruik hebben van het geld. De rente wordt berekend op basis van het uitstaande leningsbedrag. Dit betekent dat hoe hoger het openstaande saldo is, hoe meer rente je betaalt. Dit geldt uiteraard ook voor de hoogte van de rente, een lagere renten leidt tot lagere kosten. Een onderdeel om altijd goed naar te kijken bij het lenen van geld, het loont om leningen te vergelijken.

Het directe effect van extra aflossen

Extra aflossen heeft een direct positief effect op de totale kosten van geld lenen. Door extra geld in te brengen, verminder je het openstaande leningsbedrag, waardoor de te berekenen rente afneemt. Dit betekent dat elke extra euro die je aflost, niet alleen het leensaldo vermindert, maar ook de rente die je in de toekomst zou moeten betalen.

Besparen op totale rentekosten

Het snelst besparen op je totale lening doe je door het aanzienlijk verlagen van de rentekosten. Stel je voor dat je een lening aanvraagt met een looptijd van 10 jaar. Door consistent extra af te lossen, kunt u niet alleen de looptijd verkorten, maar ook duizenden euro’s besparen aan rente.

Een voorbeeld:

Bedrag € 20.000,–
Rente  7,2%
Maandtermijn € 234,28
Rentekosten € 8.114,05
Looptijd 120 maanden

Bedrag € 20.000,–
Rente  7,2%
Maandtermijn € 274,67
Rentekosten € 6.368,24
Looptijd 96 maanden

Je betaalt in het laatste voorbeeld een extra bedrag per maand van € 40,39 meer, je totale besparing aan rente bedraagt € 1.745,81. En de looptijd is maar liefst 2 jaar korter, de lening is eerder afgelost.

Looptijd van de lening en extra aflossen

De looptijd van je lening is naast de rente de bepalende factor voor de kosten die je kwijt bent aan het lenen van geld. In het algemeen geldt: hoe langer de looptijd, hoe groter het potentieel voor besparingen door extra aflossen. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle leningen dezelfde voorwaarden hebben, en sommige leningen kunnen beperkingen hebben op het bedrag dat u extra kunt aflossen. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval bij een hypotheek. Het is verstandig om deze voorwaarden te controleren voordat je over gaat tot het doen van een extra aflossing. Daarnaast kan het voorkomen dat bij bepaalde leningen, na een extra aflossing, de maandtermijn wordt verlaagd en de looptijd gelijk blijft. In die gevallen is het voordeel ook een stuk minder, het loont om je hier vooraf goed over te laten informeren.

Bij een lening via Frisia mag ten alle tijden boetevrij (extra) worden afgelost. En bij een persoonlijke lening via Frisia wordt de looptijd van de lening korter als je een extra aflossing doet, hierdoor worden de rentekosten aanzienlijk verlaagd.

Mogelijke nadelen van extra aflossen

Hoewel extra aflossen tal van voordelen heeft, zijn er ook enkele mogelijke nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Zo kan er sprake zijn van een boete bij vroegtijdige aflossing.

Maar het kan ook invloed hebben op de belastingaangifte omdat de renteaftrek wordt beperkt als het geld is gebruikt voor de eigen woning.

Een ander nadeel is dat jij je geld maar 1 keer kunt uitgeven. Besteed je het aan extra aflossen dan is het niet meer mogelijk om dit geld op te nemen of aan een ander doel uit te geven.

Extra aflossen op de totale kosten van een lening bij Frisia

De leningen die worden bemiddeld door Frisia zijn allen boete vrij af te lossen, dit geldt voor de gehele lening ineens of in delen. Dit stelt je in staat om de volledige controle over je financiën te behouden en aanzienlijke besparingen te realiseren door bijvoorbeeld vast per maand of enkele keren per jaar extra af te lossen. Meer weten? Neem gerust contact met op ons!

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen.