Frisia Financieringen
9.1
1019 mensen geven ons een 9.1

10-12-2023

Als de jaren voorbijgaan, kunnen financiële behoeften en doelen veranderen, en voor sommige senioren kan het afsluiten van een lening een tool zijn om doelen te bereiken. Het lenen op latere leeftijd is prima mogelijk via Frisia, er zijn wel aandachtspunten die specifiek gelden voor voor senioren. In deze blog verkennen we de belangrijkste aspecten van het afsluiten van een lening voor senioren en bieden we inzichten in hoe senioren verstandige financiële beslissingen kunnen nemen.

Hoe leeftijd invloed heeft op lening opties

Het is geen geheim dat leeftijd een rol speelt bij het verkrijgen van leningen. Financiële instellingen kunnen terughoudender zijn om leningen te verstrekken aan senioren, gezien het risico dat gepaard gaat met het verstrekken van krediet aan mensen met een beperkter tijdsbestek om de lening terug te betalen. Dit zogenaamde risico wordt door veel banken in geprijsd en dat zien we terug in de rente. Deze is over het algemeen ietsje hoger dan bij leningen verstrekt aan consumenten van een lagere leeftijd. Daarnaast zijn de mogelijkheden in bedrag ook vaak beperkter dan bij een lagere leeftijd. Gelukkig zien we bij Frisia dat de concurrentie toeneemt, of te wel er zijn steeds meer banken die tot een latere leeftijd een seniorenlening aanbieden.

Soorten leningen die populair zijn onder senioren

Dat is simpel, de persoonlijke lening is veruit de populairste vorm. En dit geldt niet alleen voor de seniorenlening, maar voor het lenen van geld in het algemeen. Met de persoonlijke lening leen je een vast bedrag, tegen een vaste looptijd en maandtermijn en tegen een vaste rente. Boetevrij aflossen mag standaard. Vrijheid en maximale zekerheid in 1 product!

De mogelijkheden voor persoonlijke lening voor Senioren

  • Maximale leeftijd bij aanvang van de lening is 80 jaar
  • Maximale eindleeftijd voor einde lening (afbetaald per) 85 jaar
  • Looptijd 12 tot 120 maanden
  • Boetevrij aflossen

De relatie tussen pensioeninkomsten en leencapaciteit

Voor veel senioren vormen AOW en het pensioeninkomsten hun inkomen. De leencapaciteitsberekening gaat uit van het totale inkomen uit pensioen en AOW. Via www.mijnpensioenoverzicht.nl is dit inkomen op te vragen en wordt duidelijk hoe vast besteedbaar dit inkomen is. Naast het inkomen worden de hypotheek- of huurlasten opgevraagd. Hoe hoger het inkomen en hoe groter u maandelijks vrij besteedbaar inkomen hoe beter er een lening kan worden afgesloten. U heeft zo voldoende ruimte om de lening af te betalen.

Bij het overwegen van een lening op AOW- en pensioeninkomen is het essentieel om realistische verwachtingen te hebben en zorgvuldig de voorwaarden van de lening te lezen voordat je een lening aanvraagt. Het is verstandig om verschillende leningsopties te vergelijken en een vrijblijvende offerte op te vragen, dan weet je beter wat geld lenen voor jou betekent.

Het belang van een solide kredietgeschiedenis op oudere leeftijd

Een goede kredietgeschiedenis is cruciaal bij het aanvragen van leningen, ongeacht de leeftijd. Als u in het verleden een lening hebt gehad of nu nog een lening heeft die keurig wordt afbetaald, helpt u dat bij het aanvragen van een nieuwe lening. Zijn er nu of in het verleden betalingsproblemen geweest? Dan wordt het lastiger om een lening af te sluiten.

Risico’s van een lening voor senioren

Hoewel lenen op latere leeftijd gunstig kan zijn, zijn er ook risico’s aan verbonden. Van verminderde inkomsten tot gezondheidszorgen. Met deze risico’s zal de bank rekening houden, maar dat geldt natuurlijk ook voor jezelf. Jij weet zelf als geen ander of het verstandig is om een lening aan te gaan. Mocht je namelijk zelf niet meer in staat zijn de lening af te betalen dan kan het zijn dat deze onderdeel wordt van de nalatenschap. Een compleet ander onderwerp maar wel één waar je in ieder geval even stil bij kunt staan voordat je een lening afsluit.

Alternatieve financiële oplossingen voor senioren

Naast leningen zijn er alternatieve financiële oplossingen die senioren kunnen verkennen. Hierbij wordt dan voornamelijk gekeken naar de huidige (koop)woning en de mogelijkheden om deze te herfinancieren of zelfs de overweging om kleiner te gaan wonen. Zodat er na verkoop een aanzienlijke som geld overblijft om de doelen te verwezenlijken.

Een seniorenlening afsluiten bij Frisia

Frisia begrijpt de unieke behoeften van senioren en heeft voldoende leenmogelijkheden die horen bij de soms financiële uitdagingen op een latere leeftijd. Ontdek waarom steeds meer senioren kiezen voor een seniorenlening bij Frisia, wij helpen je graag vrijblijvende aan een leenvergelijking of zelfs 1 of meerdere offertes. Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen.