Frisia Financieringen
9.1
1019 mensen geven ons een 9.1

29-12-2023

In deze blog vertellen we je graag meer over het verkrijgen van een lening wanneer je te maken hebt met een beperkt inkomen. Een beperkt inkomen is relatief want wie bepaalt dat? Wanneer je dit zelf ervaart spelen twee zaken; 1) is er een bank bereid om jou de gewenste lening aan te bieden? En 2) Heb je voor jezelf bepaalt dat jij een lening verantwoord kunt af betalen, of te wel past dit binnen je financiële huishouding. Wij vertellen je in ieder geval meer over hoe je met een beperkt budget toch geld kan lenen.

Voor mensen met een beperkt of minder hoog inkomen kunnen traditionele leningaanvragen lastig lijken, maar laten we de uitdagingen omzetten in mogelijkheden. Leningen hebben de kracht om belangrijke aankopen te verwezenlijken, ongeacht de omvang van je budget. Vanuit onze ervaring kunnen we aangeven dat er wel degelijk mogelijk zijn om geld te lenen, ook met een beperkt budget.

Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden en routes waarmee je (hopelijk) met succes een lening kunt aanvragen, en dat alles met een positieve en doelgerichte benadering. Onthoud: goed onderzoek en voorbereiding zijn de sleutels tot succesvol aanvragen van een offerte voor een persoonlijke lening. Want eenmaal een offerte ontvangen ben jij diegene die bepaalt of je daadwerkelijk een lening wilt afsluiten.

Het belang van financiële planning bij een beperkt inkomen

Financiële planning, vooral bij een beperkt inkomen, is een waardevol middel voor financiële stabiliteit en gemoedsrust. Allereerst is het cruciaal om een gedetailleerd overzicht te hebben van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Door dit in kaart te brengen, creëer je een basis om bewuste financiële beslissingen te nemen en potentiële problemen te voorkomen.

Een noodfonds is als een eigen ingericht financieel vangnet en is van belang bij bijvoorbeeld onverwachte gebeurtenissen die leiden tot hoge kosten. Denk bijvoorbeeld aan het stukgaan van de wasmachine of nog erger een ongeluk waarbij uw auto zwaar beschadigd raakt. Het opbouwen van een potje is dan een manier om financiële veerkracht te ontwikkelen. Budgetteren biedt niet alleen controle over je uitgaven, maar stelt je ook in staat om gericht te sparen voor toekomstige doelen.

In het digitale tijdperk zijn er een veelvoud aan online tools en apps beschikbaar die je kunnen helpen bij een efficiënte financiële huishouding. Van uitgaven-trackers tot budget-apps, deze technologische hulpmiddelen maken het eenvoudiger dan ooit om grip te krijgen op je financiën. Ze bieden real-time inzichten, automatische categorisering van uitgaven en zelfs spaarfuncties, waardoor het plannen en beheren van financiën een gestroomlijnde en toegankelijke ervaring wordt. Zo heeft het Nibud een overzicht pagina aan tools voor bijvoorbeeld het berekenen van een buffer of een check op financiele gezondheid. Wil je liever persoonlijk contact of spreken met een expert over bepaalde uitgaven? Kijk dan eens of de consumentenbond met de pagina hulp bij geldzaken je misschien kan helpen. Via het internet kun je je orienteren of de verschillende mogelijkheden, wij noemen er hier twee maar online zijn er legio.

Het Begrijpen van jouw kredietwaardigheid

Wat is kredietwaardigheid en hoe werkt het bij het lenen van geld? Kredietwaardigheid is eigenlijk jouw financiële reputatie, getoetst bij het BKR, die bepalend is voor jouw leencapaciteit.

Naast je leenervaring zijn je dienstverband, het inkomen en je lasten (huur of hypotheek) essentieel voor de bank om te kunnen bepalen hoe kredietwaardig jij bent.

Als deze informatie vormen de bouwstenen van jouw financiële betrouwbaarheid en dus je kredietwaardigheid. Heb jij in het verleden betalingsachterstanden gehad en daardoor een negatieve registratie bij het BKR? Dan wordt het aangaan van een nieuwe lening haast onmogelijk. Om dit te achterhalen dien je een offerte aan te vragen zodat wij bij de banken kunnen toetsten of er mogelijkheden zijn om een offerte uit te brengen.

Soorten leningen geschikt voor een beperkt inkomen

Er zijn geen speciale leningen voor consumenten met een meer beperkt inkomen, er wordt geen onderscheid gemaakt. De persoonlijke lening is in principe geschikt voor ieder inkomen, zo lang als er maar voldoende geld over is om maandelijks de lening af te betalen. Een lening dient verantwoord verstrekt te worden, onderdeel daarvan is dat de bank toetst of zij vinden dat jij de lening verantwoord kunt terugbetalen.

De persoonlijke lening kenmerkt zich door vaste rentetarieven en vaste maandelijkse betalingen, waardoor deze voorspelbaar is en dus makkelijker te beheren zijn. Je weet van tevoren waar je aan toe bent.

Lening aanbieders die zich richten op lage inkomens

De lening aanbieders waar Frisia mee werkt maken geen onderscheid op inkomen, zij kijken simpelweg of zij verantwoord een lening kunnen afsluiten. Wel zien we aanbieders als saldodipje en bondora die zich richten op de markt van kleine bedragen en korte leningen. Het is verleidelijk om een dergelijke lening aan te gaan vanwege het gemak waarmee deze kunnen worden afgesloten. De kosten daar in tegen zijn zeer hoog. Mocht je er niet in slagen de lening terug te betalen binnen de afgesproken termijn van 3 maanden, dan geldt veelal een hoge boete. Lees je goed in voordat je een dergelijke lening afsluit.

Tips voor het voorbereiden van een sterke leenaanvraag

Een sterke leenaanvraag begint met duidelijke documentatie en bewijs van inkomsten. Zorg ervoor dat je al je stukken op orde hebt, zoals loonstroken en bankafschriften. Lees je goed in en bereken online de verschillende mogelijkheden, wat kan je maximaal lenen, wat kost een lening en welke leningen kun je met elkaar vergelijken. Daarna kun je vrijblijvend 1 of meerdere offertes aanvragen. Welke aanbieding Frisia jou kan doen hoor je binnen enkele uren. Jij krijgt toegang tot je eigen beveiligde mijn-omgeving waar wij de offerte voor je klaar zetten.

De valkuilen van lenen met een beperkt inkomen

Bij lenen met een beperkt inkomen zijn valkuilen min of meer gelijk aan bij ieder inkomen. Je kan lenen naar wat je persoonlijke kredietwaardigheid. Bij alle leningen kunnen hoge rentetarieven en verborgen kosten de lening onnodig verzwaren. Wees alert op de rente en de voorwaarden voordat je een lening afsluit. Neem de tijd en lees ook de kleine lettertjes. Het is zeker geen alledaagse beslissing dus behandel het ook zo.

Alternatieve oplossingen als een lening niet haalbaar is

Als een lening niet haalbaar lijkt, zijn er beperkte alternatieve oplossingen om te overwegen. Sparen en het uitstellen van de aankoop is de voornaamste. In bepaalde gevallen wordt er geld geleend bij familie, realiseer je dat je ook hier moet voldoen aan een aflosschema en zorg ervoor dat je de afspraken onderling goed vastlegt. Wilde je lenen om andere verplichtingen te betalen? Probeer dan in gesprek met schuldeisers een betalingsregeling aan te gaan.

De leningen van Frisia

Frisia, als gerenommeerde kredietbemiddelaar, biedt een scala aan mogelijkheden door de samenwerking met meerdere partnerbanken. Met de mogelijkheid om online een lening af te sluiten, biedt Frisia een transparante en toegankelijke manier om geld te lenen. Interesse? Neem gerust contact met ons op.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen.