Frisia Financieringen
9.0
1028 mensen geven ons een 9.0

Maximale lening omlaag in 2021

John Heijen - Directeur & Financieel expert lenen Bijgewerkt: 4 december 2020
Twee mensen die geld lenen

04-12-2020

Vanaf 1 januari 2021 gelden er strengere regels voor het lenen van geld. De gevolgen zijn een lager maximaal leenbedrag wat vervolgens ook invloed heeft op het kunnen oversluiten van dure leningen.

De nieuwe regels voor consumptief krediet zijn na overleg tussen geldverstrekkers (banken), het NIBUD en de AFM tot stand gekomen. Door deze nieuwe regels moet worden voorkomen dat consumenten door een lening in financiële problemen komen.

Hoe wordt de maximale lening berekend?

Bij het berekenen van het maximaal te lenen bedrag wordt er gekeken naar:

  • het gezamenlijke inkomen
  • maandelijkse hypotheek- of huurlasten
  • maandlasten van de af te sluiten lening
  • En tenslotte moet er voldoende geld overblijven voor levensonderhoud. Het bedrag dat moet overblijven voor het levensonderhoud wordt met de wijzigingen per 1 januari fors verhoogd.

Wijzigingen per 1 januari 2021

Het bedrag dat consumenten overhouden voor levensonderhoud is afhankelijk van de gezinssituatie. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen alleenstaanden, alleenstaanden met kinderen, samenwonenden zonder kinderen en samenwonenden met kinderen.

Voor alle gezinssamenstellingen betekenen de nieuwe regels dat ze minder geld kunnen lenen. Om een exacte berekening te maken moet er met het daadwerkelijke inkomen en lasten worden gerekend. Bij gezinnen en alleenstaanden met een lager inkomen is over de gehele linie het effect het grootst. Het maximaal te lenen bedrag zal in die situaties per 1 januari 2021 gemiddeld € 15.000 euro lager liggen dan in 2020.

Rekenvoorbeeld

Een gezin van twee volwassenen en twee kinderen met een gezamenlijke netto inkomen van € 4.000,- en een hypotheeklast van € 1.200,- kunnen in 2020 bijna € 44.000 eruo lenen. Per 1 januari wordt het maximaal te lenen bedrag voor ditzelfde gezin € 33.500 euro. Dit betekent dat het maximaal te lenen bedrag met maar liefst 23,9% daalt.

Deze daling geldt niet alleen voor nieuw af te sluiten leningen maar ook als consumenten hun bestaande leningen willen oversluiten naar een andere geldverstrekker. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat consumenten die een lening zijn aangegaan in 2020 deze vanaf 1 januari 2021 niet meer kunnen oversluiten naar een andere geldverstrekker ondanks dat de consument hierdoor zou kunnen besparen.

Lening oversluiten ook lastiger

De gevolgen van de strengere regels hebben ook invloed op het oversluiten van dure leningen. Doordat het maximale leenbedrag daalt kunnen mensen onvoldoende geld lenen om hun dure lening over te sluiten. Deze mensen komen in een zogenoemde “locked up” situatie waarbij ze pas kunnen oversluiten als ze voldoende hebben afgelost op hun dure lening. Pas zodra het openstaande leenbedrag laag genoeg is kunnen zij oversluiten naar een goedkopere lening.

Verwachte effecten strengere regels

De geldverstrekkers en de AFM verwachten met de strengere regels dat het aantal consumenten dat in problematische schuldsituaties terecht komt verder zal afnemen.

John Heijen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen