Frisia Financieringen
9.1
1010 mensen geven ons een 9.1

Consument steeds beter beschermd bij geld lenen

John Heijen - Directeur & Financieel expert lenen Bijgewerkt: 18 juni 2021

18-06-2021

Consumenten die online geld willen lenen worden in 2021 steeds beter beschermd. Dit blijkt uit een korte analyse van de wetswijzigen en wijzigingen in de productvoorwaarden.

Leencapaciteit beter berekend

Het aanpassen van de berekening voor een maximale lening heeft veel impact gehad op het lenen van geld in 2021. Mensen kunnen door deze aanpassing nu minder geld lenen, maar krijgen daar een betere bescherming voor terug.

De betere bescherming komt doordat meer vaste lasten worden meegenomen tijdens de berekening. Het gevolg is wel dat hierdoor het besteedbare inkomen daalt en dat heeft invloed op het maximale leenbedrag. Maar hierdoor neemt de kans op overkreditering af.

Populariteit Persoonlijke lening

Consumentenkredieten zijn hoofdzakelijk verdeeld in leningen met een vaste en variabele rente. Doordat er de afgelopen jaren meer gecommuniceerd is over de voordelen van vaste rentes is het aandeel persoonlijke leningen enorm gestegen.

Naast meer communicatie hebben beperkingen op doorlopende kredieten ook bijgedragen aan de populariteit van persoonlijke leningen. Zo moet er bijvoorbeeld op sommige kredieten na enkele jaren verplicht worden afgelost. Dit in tegenstelling tot traditionele doorlopende kredieten waarbij er de gehele looptijd extra geld geleend kan worden.

Beide ontwikkelingen op het gebied van persoonlijke leningen zijn positief. Ze zorgen er samen voor dat het risico op een restschuld afneemt.

Online geld lenen

Online geld lenen maakt het mogelijk voor kredietbemiddelaars om consumenten beter te informeren. Zo kunnen consumenten bij Frisia Financieren bijvoorbeeld in één overzicht leningen vergelijken op rente en voorwaarden. Ook het gebruik van een leenwoordenboek en een veelgestelde vragen sectie kunnen consumenten helpen bij het verantwoord lenen van geld.

Bij geld lenen op execution only basis (zelfstandig online geld lenen) bepaald de consument zelf het bedrag en leenvorm. Het is om die reden een goede ontwikkeling dat een kredietbemiddelaar goed informeert en de consument helpt met online tools.

Looptijd automatisch afgestemd op leendoel

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van geld lenen is de automatische afstemming van de looptijd. Zo is het bijvoorbeeld bij Interbank niet meer mogelijk om een auto te financieren met een autolening die langer duurt dan 96 maanden.

Het doel van de maximale looptijden is het voorkomen dat iemand afbetaald op een product dat er niet meer is of niet meer wordt gebruikt. Bijvoorbeeld op een auto die is verkocht of een inboedel die al is vervangen. In vaktermen wordt dit ook een ‘restschuld’ genoemd.

Een restschuld is ongewenst omdat het vaak een onnodige belasting is op de financiële vrijheid van mensen. Mensen kunnen daardoor minder buffer opbouwen voor onverwachte uitgaven of om een daling in hun inkomen te compenseren.

Het maximaliseren van looptijden op basis van leendoelen is een nieuwe ontwikkeling sinds juni 2021. De verwachting is dat diverse banken dit voorbeeld zullen gaan volgen.

Covid maatregelen

Tot slot zijn er in 2020 tijdelijke covid-maatregelen getroffen om mensen in een kwetsbare beroepsgroep beter te beschermen. Mensen die werkzaam waren in kwetsbare branches konden met maatwerk geld lenen of uitstel krijgen van hun betaling. De verwachting is dat veel van deze maatregelen worden opgeheven in de loop van 2021 nu dat de Corona maatregelen steeds meer afnemen.

John Heijen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen