Frisia Financieringen
9.0
1028 mensen geven ons een 9.0
  • Geld lenen
  • Persoonlijke lening
  • Recreatiewoninghypotheek

Hoe financiert u een recreatiewoning?

Een recreatiewoning financiert u in de meeste gevallen met spaargeld, een hypotheek of een consumptief krediet.

In dit artikel gaan we uit van een situatie waarin u geld wilt lenen. Bijvoorbeeld omdat u geen spaargeld heeft of dit niet (volledig) wilt gebruiken.

Consumptief krediet

Een consumptief krediet als financiering voor uw recreatiewoning biedt vele voordelen. Dit omdat er bij een consumptief krediet geen onderpand is. U bepaalt uiteindelijk zelf waar u het geleende geld aan uitgeeft. Uiteraard is het wel verstandig om vooraf uw leendoel duidelijk te hebben.

Voordelen consumptief krediet

100% van uw recreatiewoning financieren

Via Frisia Financieringen kunt u online geld lenen zonder onderpand. In het geval van het financieren van een recreatiewoning betekent dit dat u tot 100% kunt financieren. Het enige wat hierbij van belang is, is hoeveel u maximaal verantwoord kunt lenen.

U kunt bij Frisia Financieringen leningen afsluiten van €5.000,- tot een maximum van €150.000,-. Heeft u de mogelijkheid om tot €150.000,- te lenen, dan kunt u een recreatiewoning tot dit bedrag 100% financieren.

Looptijd

De looptijd van een consumptief krediet bedraagt maximaal 15 jaar. Dit betekent dat u bij deze vorm van krediet de lening in 180 maandtermijn volledig afbetaalt.

Vrijheid in verhuren

Als u iets financiert met een consumptief krediet, dan bent u volledig eigenaar van het product. Dit heeft als voordeel dat u het product, of in dit geval een recreatiewoning, ook weer kunt verkopen of verhuren. Er is geen toestemming nodig van een bank zoals wel het geval is bij een recreatiewoning-hypotheek.

Geen beperkingen in type woning en standplaats

Een consumptief krediet voor uw recreatiewoning biedt u ook keuzevrijheid voor het type woning en standplaats. Besluit u tijdens uw zoektocht toch voor een houten en/of verplaatsbare recreatiewoning in het buitenland te gaan, dan kan dit. U bent niet beperkt door de eisen van een (Nederlandse) hypotheekverstrekker.

Geld lenen

Persoonlijke lening Recreatiewoning

Een verantwoorde lening voor uw recreatiewoning is een persoonlijke lening. De totale kosten voor deze lening zijn vooraf duidelijk en staan vast. Handig voor het financieren van een auto, maar ook voor uw recreatiewoning. U weet dan precies hoeveel de recreatiewoning per maand en uiteindelijk gaat kosten.

Een persoonlijke lening kunt u bij Frisia zelf online berekenen, vergelijken en aanvragen. Zodra deze verantwoord is om te verstrekken, dan kunt u de lening direct online afsluiten. Houdt u er wel rekening mee dat een persoonlijke lening voor uw recreatiewoning, net als een recreatiewoning-hypotheek, niet fiscaal aftrekbaar is. De fiscale voordelen van een persoonlijke lening gelden alleen voor een reguliere woning die u zelf bewoond.

Persoonlijke lening

2e hypotheek / recreatiewoninghypotheek

Bij een (tweede) woning financieren denken mensen al gauw aan een (tweede) hypotheek. In het geval van een recreatiewoning zijn er zelfs speciale recreatiewoning-hypotheken. Uw keuze is echter niet beperkt tot alleen een hypotheek. Een keuze die overigens niet altijd de meest voordelig en/of flexibele financieringsoplossing is.

Nadelen hypotheek

Onderstaand enkele nadelen van een (recreatiewoning)hypotheek. Het zijn veelvoorkomende problemen waardoor consumenten al gauw kiezen voor een consumptief krediet.

Geen 100% financiering

Met een hypotheek kunt u doorgaans niet 100% van de waarde van de recreatiewoning financieren. Het deel dat u maximaal kunt financieren is gemiddeld 70%. Voor een recreatiewoning van €100.000,- moet u dus minimaal €30.000,- eigen geld meenemen. Bovenop dit bedrag moet u ook rekening houden met eventuele advies en/of notariskosten.

Looptijd

De looptijd van een hypotheek is doorgaans 30 jaar. Dit betekent dat u de recreatiewoning over een periode 30 jaar in maandelijkse termijnen betaalt. Afhankelijk van de aflosvorm kan het zo zijn dat u aan het einde nog een deel van de hypotheek heeft openstaan, het zogenaamde aflosvrije deel.

Verhuren niet mogelijk zonder toestemming

Het verhuren van een recreatiewoning is een populaire manier om de kosten te dekken of extra geld te verdienen. Rust er een hypotheek op de recreatiewoning, dan is uw recreatiewoning het onderpand en kunt u het niet zonder goedkeuring van de hypotheekverstrekker verhuren.

Buitenlandse bank voor recreatiewoning in het buitenland

Wilt u een recreatiewoning in het buitenland kopen, dan is de keuze voor een Nederlandse hypotheekverstrekker klein. Zeker als u kiest voor een niet EU land zoals Turkije of Marokko, in dat geval bent u al snel aangewezen op een buitenlandse hypotheekverstrekker. U kunt zich voorstellen dat dit een complexe situatie kan worden.

Wat is een Consumptief krediet?

Online geld lenen voor uw recreatiewoning

Wilt u weten hoeveel u kunt lenen of heeft u al besloten om geld te lenen, dan kunt u dit via Frisia Financieren volledig online berekenen en aanvragen. U heeft zelfs de mogelijkheid om online leningen te vergelijken.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over geld lenen

Betaal ik advies- of bemiddelingskosten voor mijn lening?

Voor de werkzaamheden stuurt Frisia Financieringen u geen factuur. Bij Frisia Financieringen betaalt je geen advies- of bemiddelingskosten. Frisia Financieringen wordt beloond door de kredietaanbieder in de vorm van een maandelijkse provisie. Deze provisie wordt berekend per lening en is met name afhankelijk van de hoogte van de lening.

Meer over de beloning van Frisia Financieringen leest u in de dienstenwijzer. Bemiddelingskosten kunnen in rekening worden gebracht als het intermediair je helpt bij het afsluiten van de lening. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een lening aanvraagt via een vergelijkingssite of als je een lening afsluit via een tussenpersoon. De kosten worden meestal betaald direct aan de intermediair en kunnen per  intermediair verschillen. Deze kosten worden vooraf met je besproken.

Hoeveel geld mag ik lenen?

Hoeveel geld je mag lenen hangt van meerdere factoren af. Je inkomen, het soort inkomen, jouw (woon)lasten, het soort woning en de gezinssamenstelling zijn de belangrijkste factoren. Lees een uitgebreide toelichting op ‘Hoeveel kan ik lenen‘ of bereken direct hoeveel je maximaal kunt lenen.

Kan ik als zelfstandig ondernemer ook geld lenen?

Ook als zelfstandig ondernemer kunt u online geld lenen bij Frisia Financieringen. Hiervoor hebben wij een samenwerking met verschillende banken. Het is wel belangrijk dat u minimaal 3 jaar zelfstandig ondernemer bent en een positief eigen- en ondernemingsvermogen heeft als u het geld leent voor consumptieve doeleinden bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijke lening.

Wil je geld lenen voor zakelijke doeleinden dan is het ook mogelijk om bij Frisia geld te lenen als ZZP’er of als ondernemer in het MKB. Tot 2.5 mln euro kunnen wij je binnen enkele dagen helpen aan een voordelige offerte. Wil je een zakelijke lening aanvragen? Vul dan ons aanvraagformulier in en wij bekijken direct naar de mogelijkheden.

 

Kan ik mijn overwaarde meenemen bij mijn leningaanvraag?

Nee, uw overwaarde wordt niet meegenomen bij het berekenen van uw maximale lening.

Waarom wordt inkomen uit overwaarde van de woning niet meegerekend? Een lening moet u iedere maand terugbetalen. Daarvoor heeft u iedere maand inkomen nodig. Overwaarde van een woning is een bedrag wat u één keer ontvangt. Om deze reden wordt het door banken niet meegenomen als inkomen. Uiteraard kunt u iedere maand een (klein) deel opnemen van uw overwaarde. Omdat u het bedrag ook in 1 keer uit mag geven gaat de bank daar niet mee akkoord. Het risico dat er tijdens de looptijd van de lening geen inkomen beschikbaar is vinden zij te groot.

Mag ik boetevrij aflossen?

Bij alle leningen via Frisia Financieringen mag je boetevrij (extra) aflossen.

Boetevrij aflossen betekent dat je extra geld kunt aflossen op je lening zonder extra kosten of boetes te betalen. Dit kan aantrekkelijk zijn als je extra geld hebt en je jouw persoonlijke lening sneller wilt afbetalen dan gepland. Dit kan je geld besparen op de totale rentekosten van je lening en je helpen om eerder schuldenvrij te zijn.

Wat is de maximum leeftijd om geld te lenen?

De maximale leeftijd om een lening aan te vragen is 80 jaar. De lening moet dan ingelost zijn voor u 85 jaar oud bent.

Wat is de rente van een Persoonlijke lening?

Kredietbedrag Termijnbedrag Debetsrente op jaarbasis Jaarlijks kostenpercentage Duur kredietovereenkomst in maanden Totaal door consument te betalen bedrag
€ 75.000 € 858 6,9 % 6,9 % 120 maanden € 103.317
€ 50.000 € 570 6,6 % 6,6 % 120 maanden € 68.431
€ 30.000 € 345 6,7 % 6,7 % 120 maanden € 41.241
€ 20.000 € 233 7,1 % 7,1 % 120 maanden € 27.988
€ 10.000 € 119 7,9 % 7,9 % 120 maanden € 14.284

Deze tabel/berekening is een richtlijn en je kunt hieraan geen rechten ontlenen. We gaan hierbij uit van de laagste rente die we kunnen aanbieden. De exacte rente hangt af van je persoonlijke omstandigheden en kan variëren. De minimale looptijd is 6 maanden en de maximale looptijd is 180 maanden. De minimale rente is 6,6% en de maximale wettelijke rente is 14% per jaar.