Frisia Financieringen
9.1
1010 mensen geven ons een 9.1
 • ING
 • Kosten koper
 • Lening of hypotheek?
 • Kosten
 • Oversluiten

ING recreatiewoning hypotheek

De ING recreatiewoning financiering heeft een aantal belangrijke voorwaarden gesteld aan de recreatiewoning. Allereerst moet het gaan om een woning van baksteen of beton, het moet gaan om zogenaamde traditionele bouw. De woning moet ook beschikken over een volwaardige fundering en staan op eigen grond of directe erfpacht.

Kenmerken ING financiering:

 • Er kan tot maximaal 75% van de marktwaarde van de recreatiewoning worden gefinancierd
 • Gaat u de woning structureel verhuren? Dan geldt voor de maximale verstrekking 75% van de marktwaarde in verhuurde staat
 • De hypotheek moet volledig annuïtaire of lineaire worden afgelost
 • De maximale looptijd van de hypotheek is 25 jaar
 • De financiering zelf valt in box III en is daarmee niet fiscaal aftrekbaar
 • Boetevrij extra aflossen kan tot maximaal 10% van de oorspronkelijke hypotheeksom

Update: oktober 2021

ING financiering meer geschikt voor duurdere segment

De ING hypotheek voor het financieren van een recreatiewoning lijkt daarmee meer geschikt voor grotere vaste woningen op vakantieparken. Dit betreft veelal het iets duurdere segment waarbij er over een langere periode, tot 25 jaar, kan worden afgelost. Let wel; het is nodig om een deel eigen geld, minimaal 25% van de hypotheek, uit eigen middelen bij te dragen.

Recreatiewoning financieren via Frisia

Een recreatiewoning financiering van Frisia zal veelal in de vorm van een persoonlijke lening komen. Een persoonlijke lening is een lening met maximale zekerheid, net als bij de hypotheek spreekt u alles van te voren af. Dit geldt voor de hoogte van de lening, de looptijd, rente en maandtermijn. Een persoonlijke lening kan tot maximaal € 150.000,- worden aangeboden via Frisia.

Kenmerken Frisia recreatiewoning financiering:

 • Maximale offerte € 150.000
 • Geen beperkingen ten aanzien van de financiering en marktwaarde, mits de lening betaalbaar is
 • Looptijd maximaal 15 jaar
 • Geen vestiging van hypotheek of notarisbezoek
 • De financiering zelf valt in box III en is daarmee niet fiscaal aftrekbaar
 • Boetevrij (extra) aflossen mag gedurende de looptijd wanneer u wilt, geldt voor het volledige saldo. Geen restricties.

Recreatiewoning financiering aanvragen

Een lening aanvragen kan bij Frisia geheel online. Dat geldt ook voor de recreatiewoning financiering, deze kunt u online aanvragen door het invullen van ons aanvraagformulier. In het formulier kunt u aangeven hoeveel u kunt lenen en voor welke looptijd u een vrijblijvende offerte wenst te ontvangen. Het afsluiten van een recreatiewoning financiering gaat in 4 stappen.

 1. Online invullen van het aanvraagformulier, dit kost u slechts enkele minuten van uw tijd.
 2. U ontvangt een email met wachtwoord en link naar uw eigen persoonlijke en beveiligde mijn-omgeving. Hier kunt u uw laatste wensen aangeven en de gevraagde bewijsstukken uploaden.
 3. De offertes worden binnen enkele uren voor u klaar gezet. U kunt deze op uw gemak bestuderen. Is de offerte naar wens? Dan hoeft u deze alleen nog maar (digitaal) te ondertekenen.
 4. Uitbetaling – door onze speciaal ontwikkelde online werkwijze hebben wij in stap 2 al kunnen vaststellen dat u kredietwaardig bent. De uitbetaling van de lening neemt maximaal 2 werkdagen in beslag, het geld staat op uw rekening.
Vrijblijvende offerte aanvragen

Kosten koper voor recreatiewoning financieren

Vanaf 2021 is de overdrachtsbelasting verhoogd van 2 naar 8% voor een recreatiewoning of tweede woning. Dit geldt bij de aankoop van een bestaande woning en wordt aangegeven als “kosten koper (k.k)”. Koopt u een nieuwe recreatiewoning dan kan dit onder de conditie “vrij op naam (v.o.n.)” in dat geval betaalt u geen overdrachtsbelasting of transportkosten, deze zijn dan voor rekening van de verkoper en zitten als het ware bij de prijs inbegrepen.

Het tarief van 8% voor overdrachtsbelasting geldt ook voor consumenten die een recreatiewoning of tweede woning kopen als belegging om deze bijvoorbeeld te verhuren. Ook in de gevallen moet er 8% worden betaalt over de aankoopprijs van de woning.

Kosten koper financieren met een persoonlijke lening

De kosten koper kunnen oplopen tot een behoorlijk bedrag. Er zijn steeds meer klanten die ervoor kiezen om deze kosten apart te financieren. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijke lening. Bent u hierin geïnteresseerd? Neem dan gerust contact met ons op en laat uw mogelijkheden bekijken.

Goedkope persoonlijke lening

Persoonlijke lening of hypotheek?

De persoonlijke lening van Frisia biedt u meer vrijheid bij de aankoop van de recreatiewoning in vergelijking met de hypotheek van ING. Zo hoeft de woning niet van baksteen te zijn of op eigen grond te staan. Dit betekent dat u met de persoonlijke lening van Frisia ook een chalet kunt financieren. De lening is naar onze mening beter geschikt voor de recreatiewoningen op kleinere vakantieparken, met een aankoopprijs tot € 100.000,- a € 125.000,-. Waarbij u geen rekening hoeft te houden met marktwaarde.

Verbouwing of onderhoud financieren

Daarnaast is de persoonlijke lening uitermate geschikt voor het financieren van de kosten die gemoeid gaan met het onderhoud of verbouw van de recreatiewoning. Ook wanneer u de aankoop heeft gefinancierd met een hypotheek. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de badkamer of nieuwe keuken.

Verbouwing financieren

Wat kost een recreatiewoning lening?

Een recreatiewoning of tweede woning gebruikt u niet als hoofdverblijf en u heeft daarnaast geen hypotheekrenteaftrek. Daartegenover staat dat de woning veelal tijdelijk wordt verhuurd waardoor de kosten van de recreatiewoning lening anders beoordeeld worden. In onderstaand voorbeeld kijken we alleen naar de kosten van geld lenen.

Stel u koopt een chalet op een vakantiepark voor een bedrag van € 95.000,- en u heeft de wens om het gehele bedrag te lenen. De kosten van de persoonlijke lening zijn als volgt:

Kredietbedrag: € 95.000,-
Looptijd: 10 jaar (120 maanden)
Rente: 3,5%

Rentekosten: € 17.729,89
Totaalbedrag: € 112.729,89

U betaalt over een periode van 120 maanden een maandtermijn van € 939,42 per maand. De totale kosten van het krediet over 10 jaar staan in het voorbeeld vermeld onder het totaalbedrag. De looptijd staat vast echter is het wel mogelijk om te allen tijde boetevrij de lening gedeeltelijk of in zijn geheel boetevrij af te lossen.

Wat kost een lening per maand?

Lening oversluiten

Heeft u al een lening? Bijvoorbeeld een ING lening, doorlopend krediet of een koop op afbetaling? Sluit deze over en bespaar.

Wilt u een recreatiewoning kopen maar heeft u al een bestaande lening? Geen probleem, wij bekijken graag voor u of we deze kunnen meenemen en of dit een besparing voor u oplevert. Onder stap 2 kunt u in de mijn-omgeving de gegevens van uw huidige lening invullen.

Wij zullen vervolgens voor u verschillende offertes opvragen en het voordeligste aanbod voor u klaarzetten in de mijn-omgeving, zie stap 3. Bijkomend voordeel van het oversluiten van 1 of meerdere leningen is dat het een beter overzicht geeft. In plaats van meerdere leningen met meerdere overzichten en automatische incasso’s van uw rekening krijgt u 1 nieuwe incasso met 1 overzicht.

Benieuwd of het oversluiten van uw bestaande lening een besparing oplevert? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Lening oversluiten

Wat is de rente van een Persoonlijke lening?

Kredietbedrag Termijnbedrag Debetsrente op jaarbasis Jaarlijks kostenpercentage Duur kredietovereenkomst in maanden Totaal door consument te betalen bedrag
€ 75.000 € 844 6,6 % 6,6 % 120 maanden € 101.3417
€ 50.000 € 563 6,6 % 6,6 % 120 maanden € 67.562
€ 30.000 € 340 6,6 % 6,6 % 120 maanden € 40.877
€ 20.000 € 231 6,9 % 6,9 % 120 maanden € 27.742
€ 10.000 € 114 7,6 % 7,6 % 120 maanden € 13.686

Deze tabel/berekening is een richtlijn en je kunt hieraan geen rechten ontlenen. We gaan hierbij uit van de laagste rente die we kunnen aanbieden. De exacte rente hangt af van je persoonlijke omstandigheden en kan variëren. De minimale looptijd is 6 maanden en de maximale looptijd is 180 maanden. De minimale rente is 6,6% en de maximale wettelijke rente is 14% per jaar.

Offerte aanvragen