Frisia Financieringen
9.1
1010 mensen geven ons een 9.1
 • Rabobank
 • Kosten
 • Verbouwing financieren

Rabobank recreatiewoning Hypotheek

De recreatiewoning dient volgens de voorwaarden van de Rabobank als onroerende zaak aangesloten zijn op nutsvoorzieningen, van steen of houtskeletbouw en moet gebouwd zijn op een fundering om voor een financiering in aanmerking te komen. De woning mag naast eigen gebruik ook verhuurd worden. Wanneer de bestemming recreatie is mag de woning niet permanent bewoond worden.

De maximale verstrekkingsnorm op basis van de marktwaarde van de recreatiewoning bedraagt bij Rabobank 90%. De waarde dient in een taxatierapport, niet ouder dan 6 maanden en opgemaakt door een deskundige, te zijn vastgelegd.

Bij een verhuurde recreatiewoning bedraagt de maximale verstrekking 65% van de marktwaarde in verhuurde staat. Als vermogenseis wordt hier door Rabobank de aanvullende voorwaarde gesteld dat u voldoende vrij vermogen moet hebben om een periode van leegstand te kunnen overbruggen.

De hypotheek kent een maximale looptijd van 30 jaar en aflossing vindt plaats door periodieke aflossing, in de vorm van een lineaire aflossing of een annuïtaire aflossing.

De recreatiewoning hypotheek van Rabobank wordt veelal gebruikt voor het hoger segment woningen op een recreatiepark. De maandlasten kunnen hierbij over 30 jaar worden uitgesmeerd.

Persoonlijke lening

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de persoonlijke lening van Frisia is niet geschikt voor het financieren van een woning op een recreatiepark uit het hoger segment. Dit heeft voornamelijk te maken met het maximale leenbedrag, de looptijd en het maandtermijn.

De persoonlijke lening is uitermate geschikt voor het aankopen van bijvoorbeeld een stacaravan of chalet. En daarnaast voor het financieren van verbouwingskosten of onderhoud. Daarnaast wordt de persoonlijke lening ingezet voor het financieren van de kosten die gemoeid zijn met het aankopen van een recreatiewoning waaronder de kosten koper, deze bedragen zo’n 8% van de aankoopprijs.

Overige kenmerken van de persoonlijke lening

 • Bedragen tot maximaal € 175.000,–
 • Looptijd maximaal 180 maanden
 • Vaste rente voor gehele looptijd
 • Boetevrij extra aflossen mogelijk
 • Vaste maandtermijn voor de gehele looptijd
 • Bedrag wordt in een keer aan u uitbetaald

In de praktijk zien wij dat de persoonlijke lening wordt gebruikt voor het goedkopere segment recreatiewoningen waaronder chalets of stacaravans. Het financieringen van de kosten koper of verbouwing met de persoonlijke lening behoort tot de mogelijkheden

Recreatiewoning financiering aanvragen

Bij Frisia kunt u geheel zelfstandig online een lening afsluiten. Door het invullen van het aanvraagformulier op onze website kunt u uw wensen kenbaar maken. Globaal werkt het als volgt:

 1. Vul online het aanvraagformulier in, u geeft aan wat u wilt lenen en welke productvorm u voorkeur heeft.
 2. U ontvangt van van ons een email met bevestiging van de offerte aanvraag. In deze mail ontvangt u tevens toegang tot uw eigen beveiligde en persoonlijke mijn-omgeving.
 3. Wanneer u inlogt op uw mijn-omgeving kunt u nog een paar aanvullende wensen kenbaar maken en bewijsstukken uploaden. Deze documenten hebben wij van u nodig om de beste offerte te kunnen krijgen. Wij streven naar de voordeligste financiering tegen een hoge kwaliteit dienstverlening. Dit betekent in ieder geval geen verrassingen achteraf, we doen het in 1x goed.
 4. De offerte(s) worden voor u klaargezet, u ontvangt in de regel binnen enkele uren na stap 3 dat de offerte(s) voor u klaar staan.
 5. Als de offerte u bevalt dan kunt u deze digitaal ondertekenen. Daarmee geeft u ons de opdracht om de lening administratief af te handelen. U ontvangt het geld binnen 2 werkdagen.
Vrijblijvende offerte

Wat kost een recreatiewoning lening

Wat een lening kost hangt van 3 factoren af:

 1. De hoogte van het te lenen bedrag
 2. De rente, hier geldt hoe lager de rente hoe goedkoper u leent.
 3. De looptijd van de lening. Bij de looptijd van de lening geldt in basis hetzelfde, hoe korter de looptijd hoe goedkoper u leent, met name doordat u minder rente betaalt. Punt van aandacht is dan wel de maandtermijn. De hoogte wordt met name bepaalt door de looptijd, hoe langer de looptijd des te lager de maandtermijn

Voorbeeld kosten met 3,5%

Stel u koopt een chalet van € 85.000,- en u wilt dit bedrag volledig financieren. Als u hiervoor een persoonlijke lening op 10 jaar afsluit, dan zijn de kosten als volgt:

 • Leenbedrag € 85.000,-
 • Looptijd 120 maanden
 • Rente 3,5%
 • Maandtermijn € 840,53

Totale kosten van de persoonlijke lening € 100.863,58

Dit betekent dat u in dit voorbeeld over 10 jaar in totaal € 15.863,58 aan rente betaalt. Omgerekend is dit € 132,- per maand. U kunt er ook voor kiezen om de lening sneller af te betalen, bijvoorbeeld in 7 jaar. Dit scheelt in totaal aan rente € 4.903,08 wat u dan minder betaalt. Hieronder vindt u het voorbeeld uitgewerkt op 7 jaar.

 • Leenbedrag € 85.000,-
 • Looptijd 84 maanden
 • Rente 3,5%
 • Maandtermijn € 1.142,39

Totale kosten van de persoonlijke lening € 95.960,33

Maandlasten berekenen

Verbouwing recreatiewoning financieren

Een van de leendoelen van de persoonlijke lening is het financieren van een verbouwing. Hieronder kunnen vallen het opknappen van de woning, onderhoud maar ook een nieuwe keuken of badkamer.

Naast de persoonlijke lening zou je ook kunnen nadenken over het doorlopend krediet of een combinatie van beiden. Het doorlopend krediet biedt u namelijk iets meer flexibiliteit wat handig kan zijn bij het leendoel verbouwing, met name met de ervaring dat een verbouwing veelal duurder uitpakt.

Het doorlopend krediet heeft de volgende kenmerken

 • Vast bedrag lenen
 • Vaste maandtermijn van 1,5% of 2% van het kredietlimiet
 • U kunt geld opnemen tot aan het kredietlimiet. In het geval van de verbouwing kunt u er bijvoorbeeld ook voor kiezen om 70% van leenbedrag op te nemen. En het resterende deel van 30% achter de hand te houden. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. En mocht u voor de verbouwing nog extra geld nodig hebben dan kunt u geld opnemen tot aan het afgesproken kredietlimiet.
 • Boetevrij aflossen mogelijk
 • Afgeloste bedragen kunnen weer worden opgenomen
 • Het doorlopend krediet kent een variabele rente. Dit betekend dat de rente kan stijgen of dalen als gevolg van de bewegingen van de marktrente.

Combinatielening – beste uit twee werelden

U kunt ook kiezen voor een combinatielening, dit betekent dat u twee leningen afsluit. Een doorlopend krediet gecombineerd met een persoonlijke lening. Zo heeft u zekerheid en vastigheid met de persoonlijke lening. Hier lost u gegarandeerd binnen de afgesproken looptijd af. En daarnaast een stukje flexibiliteit met het doorlopend krediet, voor als bijvoorbeeld de verbouwing iets duurder uitpakt.

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Verbouwing financieren

Wat is de rente van een Persoonlijke lening?

Kredietbedrag Termijnbedrag Debetsrente op jaarbasis Jaarlijks kostenpercentage Duur kredietovereenkomst in maanden Totaal door consument te betalen bedrag
€ 75.000 € 844 6,6 % 6,6 % 120 maanden € 101.3417
€ 50.000 € 563 6,6 % 6,6 % 120 maanden € 67.562
€ 30.000 € 340 6,6 % 6,6 % 120 maanden € 40.877
€ 20.000 € 231 6,9 % 6,9 % 120 maanden € 27.742
€ 10.000 € 114 7,6 % 7,6 % 120 maanden € 13.686

Deze tabel/berekening is een richtlijn en je kunt hieraan geen rechten ontlenen. We gaan hierbij uit van de laagste rente die we kunnen aanbieden. De exacte rente hangt af van je persoonlijke omstandigheden en kan variëren. De minimale looptijd is 6 maanden en de maximale looptijd is 180 maanden. De minimale rente is 6,6% en de maximale wettelijke rente is 14% per jaar.

Offerte aanvragen