20-02-2024
Als kleine ondernemer kan het verkrijgen van financiering een uitdagende taak zijn. Of je nu een start-up runt of een bestaand bedrijf wilt laten groeien, toegang hebben tot voldoende kapitaal is essentieel voor succes. Wij zien echter dat traditionele geldschieters zoals banken strenge eisen stellen of zich terugtrekken van de markt voor zakelijk financieringen aan het MKB. Hierdoor kan het moeilijk zijn om een zakelijke lening te verkrijgen.
Het is geen geheim dat kleine bedrijven vaak worstelen met het vinden van financiering. Banken en andere financiële instellingen vereisen vaak uitgebreide zakelijke plannen, solide kredietwaardigheid en aanzienlijke zekerheden voordat ze bereid zijn om geld uit te lenen. Dit kan een ontmoedigend zijn voor ondernemers die snel kapitaal nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien.
Andere kijk op zakelijke lenen
Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop kleine ondernemers financiering kunnen verkrijgen. Frisia Financieringen en haar partners heeft deze mogelijkheden, van traditionele leningen tot alternatieve financieringsmogelijkheden, zoals crowdfunding en microleningen. Er zijn diverse opties beschikbaar om aan de financiële behoeften van kleine bedrijven te voldoen. In deze blog zullen we kort ingaan op enkele van deze financieringsmogelijkheden en bespreken hoe kleine ondernemers toegang kunnen krijgen tot het benodigde kapitaal om hun bedrijf te laten groeien.
Wat is een zakelijke lening voor de kleine ondernemer?
Een zakelijke lening voor de kleine ondernemer is vaak bedoeld als investering in je bedrijf, een kans om te groeien en dromen waar te maken zonder al je spaargeld te gebruiken. Stel je voor: je wilt je winkel uitbreiden, nieuwe apparatuur aanschaffen of een marketingcampagne financieren, maar je hebt extra financiële steun nodig. Dat is waar een zakelijke lening van pas komt! Het stelt je in staat om een vooraf overeengekomen bedrag te lenen, dat je vervolgens terugbetaalt in termijnen, inclusief een bedrag aan rente.
De risico’s van een zakelijke lening kleine ondernemer
Hoewel een zakelijke lening kleine ondernemers kan helpen groeien, zijn er ook risico’s om rekening mee te houden:
- Financiële Druk: Het aangaan van een lening kan druk leggen op de financiën van je bedrijf. Als de winst of je cashflow niet voldoende is om de lening terug te betalen, kan dit problemen geven.
- Rente en Kosten: Let op de rentekosten van de lening, deze kunnen oplopen. Als de rente stijgt, kunnen je maandelijkse aflossingen ook omhoog gaan.Het is verstandig om bij het aangaan van de lening op rente en voorwaarden offerte(s) te vergelijken.
- Zekerheden: Veel geldschieters vragen om zekerheden als onderpand. Als je de lening niet kunt terugbetalen, loop je het risico deze zekerheden te verliezen.
- Marktomstandigheden die invloed hebben op je bedrijfsvoering, dit omdat deze het moeilijker maken om aan je financiële verplichtingen te voldoen, denk aan een economische recessies of hevige concurrentie.
Wees je bewust van deze risico’s en zorg voor een goed financieel plan voordat je een zakelijke lening afsluit. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij financiële professionals of je boekhouder/accountant
Zakelijk krediet
Zakelijk krediet is een flexibele financiering voor veelal de korte termijn, het stelt je in staat om geld op te nemen tot aan een vooraf bepaalde kredietlimiet. Hierdoor heb je snel toegang tot de benodigde financiële middelen.
Aflossingen voor zakelijk krediet zijn gebaseerd op het daadwerkelijk opgenomen bedrag en worden meestal gedaan in termijnen die passen bij de cashflow van het bedrijf. Of te wel je maakt hier vooraf afspraken over met de bank. Deze flexibiliteit maakt het gemakkelijker voor ondernemers om hun financiële verplichtingen na te komen.
Hoewel er rente wordt berekend over het opgenomen bedrag, biedt zakelijk krediet een aantal voordelen. Het stelt ondernemers in staat om snel in te spelen op nieuwe zakelijke kansen, onverwachte uitgaven te dekken en tijdelijke cashflowtekorten te overbruggen.
De risico’s van een zakelijk krediet kleine ondernemer
De voordelen van zakelijk krediet zijn duidelijk als je bovenstaande leest, de risico’s zijn gelijkwaardig aan de risico’s van zakelijk lening. Het verschil tussen zakelijk krediet en zakelijk lening ligt voornamelijk in de flexibiliteit en de structuur van de aflossingen.
Het gemak van zakelijk krediet kan leiden tot een groter risico van overmatig lenen door herhaaldelijk geld op te nemen van het zakelijk krediet. De verleiding om meer geld te lenen dan nodig is, dit kan leiden tot een te hoge onnodige schuldenlast.
Voor aflossingen geldt dat geld opnemen van het zakelijk krediet betekent ook geld aflossen, de maandtermijn wordt hierop aangepast. De rente en kosten nemen toe en dit kan leiden tot financiele druk.
Kom ik in aanmerking voor een zakelijke lening kleine ondernemer?
Of je in aanmerking komt voor een zakelijke lening als kleine ondernemer hangt af van verschillende factoren die door banken en kredietverstrekkers worden beoordeeld. Denk hierbij aan je bedrijfsplan, jaarcijfers en de kredietgeschiedenis en uiteraard het doel van de lening. Gaat het om de aanschaf van machines, mobiliteit of bijvoorbeeld bedrijfsvastgoed.
De financiële gezondheid van je bedrijf bepaald veelal ook de voorwaarden waartegen je kunt lenen. Kredietverstrekkers kijken naar zaken zoals cashflow, winstgevendheid en schuldenlast om te bepalen of je in staat bent om de lening terug te betalen. Een positieve financiële status van je bedrijf kan je kansen op goedkeuring vergroten.
Of jij en je onderneming in aanmerking komen voor een zakelijk lening hangt af van meerdere factoren. Frisia heeft samenwerkingen met meerdere banken en geldverstrekkers waardoor we vaak goed in staat zijn om een passend aanbod te doen. We bekijken het graag voor je!
Hoe vraag ik een zakelijke lening kleine ondernemer aan?
Het aanvragen van een zakelijke lening vereist een zorgvuldige voorbereiding. Dit betreft het leendoel, waar heb je de lening voor nodig? Dit is bepalend voor de leenvorm, zakelijke lening, zakelijk krediet, lease of een bedrijfshypotheek. Daarnaast vraagt iedere geldverstrekker om bepaalde documenten zoals legitimatie maar ook jaarcijfers of aangiftes van de belasting.
Het aanvragen van een lening kan snel en eenvoudig door het aanvraagformulier voor een offerte in te vullen. Wij nemen vervolgens contact met je op en inventariseren de wensen en geven een goede indicatie van de mogelijkheden. Zo weet jij meteen waar je aan toe bent en welke stappen we kunnen nemen naar een passende zakelijke lening.
Ik wil een zakelijke lening bij Frisia afsluiten
Het aanvragen van een offerte bij Frisia kan volledig online. Zodra wij de aanvraag ontvangen hebben gaan we voor je aan de slag en vragen wij je enkele documenten te uploaden in een speciaal hiervoor aangemaakte persoonlijke mijn-omgeving. Hiermee kunnen wij de juiste offertes opvragen en aan jou presenteren.
Benieuwd naar je mogelijkheden? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.