Frisia Financieringen
9.0
1028 mensen geven ons een 9.0
  • Geld lenen
  • Lenen voor uw huis
  • Gemeenschap van goederen
  • Lening aanvragen

Alleen of samen lenen?

Als u geld wilt lenen en u deelt een financieel huishouden, dan kunt u niet zonder partner geld lenen. Uw partner is dan verplicht om mee te tekenen voor de lening. Ongeacht of dit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet is.

Wanneer deelt u een financieel huishouden: 

  • u bent getrouwd of;
  • u woont samen, met of zonder samenlevingscontract of;
  • u heeft een geregistreerd partnerschap.

Goedkoper geld lenen

Als mensen samen geld lenen dan kunnen zij vaak goedkoper een groot bedrag lenen. De verklaring hiervoor is een stijgend inkomen en gedeelde risico’s. De kredietverstrekker kijkt bij een gezamenlijke lening naar beide inkomens en de risico’s worden gedeeld door beide partners.

Wanneer kunt u niet samen lenen?

Zodra er bij één of beide partners sprake is van een negatieve BKR codering, dan kunt u geen geld lenen bij Frisia Financieringen. Alleen in uitzonderlijke situaties kan Frisia dan iets voor u betekenen. Hierbij kunt u denken aan een lening die verantwoord kan worden verstrekt aan een partner met een hoog en stabiel inkomen.

Geld lenen

Samen geld lenen voor uw huis

Bij Frisia Financieringen kunt u ook samen een lening afsluiten voor uw (aankomende) woning. Kiest u voor een persoonlijke lening voor de verbouwing van uw eigen woning, dan is de rente fiscaal aftrekbaar.

Verbouwing financieren

U kunt bij Frisia vrijwel iedere verbouwing aan uw huis financieren. Wilt u samen een verbouwing financieren met iemand anders dan uw levenspartner, dan willen we u vragen om contact met ons op te nemen. Een Frisia kredietadviseur zal u dan verder helpen met een passende oplossing voor uw financieringsvraagstuk.

Samenwonen maar geen eigenaar van de woning

De leningen die Frisia verstrekt zijn consumptieve kredieten die u voor ieder gewenst leendoel kunt inzetten. U hoeft daardoor ook geen mede-eigenaar te zijn van de woning om een lening af te sluiten. Of dit de beste optie is hangt af van uw eigen voorkeur.

Kosten koper financieren

Als u onvoldoende spaargeld heeft voor de kosten koper van uw aankomende woning, dan kunt u overwegen om dit te financieren met een lening. De voorwaarden voor een lening voor de kosten koper zijn hetzelfde als andere leningen die u samen kunt afsluiten. U kunt dus ook besluiten om één lening af te sluiten voor zowel uw kosten koper als uw verbouwing. Sluit u de lening enkel af voor uw eigen woning, dan is de lening onder bepaalde voorwaarden ook fiscaal aftrekbaar.

Verbouwing financieren

(Beperkte) Gemeenschap van goederen

Bij een financieel huishouden moeten beide partners tekenen voor een lening, maar wat als iemand al vóór het financiële huishouden een lening had? Van wie is dan precies de lening?

De voorwaarden van een huwelijk of partnerschap geven duidelijkheid over of u automatisch een schuld deelt. Er bestaan twee voorwaarden waaronder u een huwelijk of partnerschap aan kunt gaan; gemeenschap van goederen en beperkte gemeenschap van goederen.

Beperkte gemeenschap van goederen

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt sinds 2018 standaard aangegaan onder de voorwaarde beperkte gemeenschap van goederen. Deze voorwaarde betekent dat bezittingen en schulden van een partner van vóór het huwelijk van de desbetreffende partner blijven.

Gemeenschap van goederen

Bent u getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan onder gemeenschap van goederen, dan worden bezittingen en schulden van een partner wél gedeeld. Heeft u geen wijzigingen aangebracht aan de voorwaarden van uw huwelijk of partnerschap van vóór 2018, dan is de kans groot dat uw bezittingen en schulden automatisch zijn gedeeld.

Lening aanvragen

Het aanvragen van een lening gebeurd bij Frisia volledig online. U kunt daardoor geld lenen wanneer u dat uitkomt én u leent vaak ook nog goedkoper. Doordat het berekenen ook online gebeurd weet u precies wat de maximale lening is die u kunt aanvragen.

Wat gebeurd er zodra ik een lening heb aangevraagd?

Zodra u een lening heeft aangevraagd wordt er gekeken of u verantwoord kunt lenen én of er banken zijn die u geld willen lenen. Kunt u verantwoord geld lenen én zijn er banken die u geld willen lenen, dan ontvangt u doorgaans binnen twee uur een bevestiging en login via de mail. Deze login geeft u toegang tot een beveiligde mijn-omgeving waarna u een lening definitief kunt afsluiten. Na het afsluiten van een persoonlijke lening staat het geld doorgaans binnen enkele werkdagen op uw bankrekening. Heeft u gekozen voor een doorlopend krediet, dan heeft u binnen enkele werkdagen toegang tot het krediet.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Leent u samen geld dan kunt u kiezen voor een persoonlijke lening of het doorlopend krediet. Beide vormen of een combinatie van de twee, zijn mogelijk. Bij een persoonlijke lening kiest u voor een vaste looptijd, vaste rente en maandtermijn. Het doorlopend krediet kent meer flexibiliteit, waarbij u reeds afgeloste bedragen weer kunt opnemen. Daarnaast heeft het doorlopend krediet een variabele rente.

Lening aanvragen

Hoeveel kunnen wij maximaal lenen?

Hoeveel u samen kunt lenen is hoofdzakelijk afhankelijk van de stabiliteit én de hoogte van het gezamenlijke inkomen. Op ‘Hoeveel kan ik lenen‘ gaan wij dieper in op de vraag of en hoeveel geld u kunt lenen. Wilt u direct weten hoeveel u ongeveer kunt lenen? Gebruik dan de online Frisia bereken-tool. Vanuit daar kunt u ook direct uw lening aanvragen en/of vergelijken.

Lening oversluiten en extra lenen

Heeft u, uw partner of heeft u beide een lening, dan kunt u overwegen om deze over te sluiten. Door de historisch lage rente is de kans groot dat u goedkoper kunt lenen met vaak ook betere voorwaarden. Tijdens het oversluiten kunt u ook overwegen om extra geld te lenen en/of te kiezen voor een flexibelere leenvorm zoals een Doorlopend krediet.

Rente Doorlopend krediet

Kredietbedrag Termijnbedrag Debetsrente op jaarbasis Jaarlijks kostenpercentage Duur kredietovereenkomst in maanden Totaal door consument te betalen bedrag
€ 50.000 € 750 8,7 % 8,7 % 92 maanden € 68.560
€ 25.000 € 375 8,7 % 8,7 % 92 maanden € 34.280
€ 15.000 € 225 8,9 % 8,9 % 93 maanden € 20.769
€ 10.000 € 150 8,6 % 8,6 % 91 maanden € 13.646

Deze berekening is een richtlijn en je kunt hieraan geen rechten ontlenen. We gaan hierbij uit van de laagste rente die we jou kunnen aanbieden. De exacte rente hangt af van uw persoonlijke omstandigheden en kan variëren. Bij een doorlopend krediet is de minimale looptijd 1 maand. De maximale looptijd is afhankelijk van de rente, extra aflossingen en extra opnames. Bij een Persoonlijke lening is de minimale looptijd 6 maanden en de maximale looptijd 120 maanden. De minimale rente is 8,6% en de maximale wettelijke rente is 12% per jaar.

Offerte aanvragen