Let op! Geld lenen kost geld.
  • Geen afsluit- of advieskosten
  • Gratis offerte
  • Volledig online
  • +8200 tevreden klanten
Inloggen mijn Frisia
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Geld Lenen en samenwonen

Gaat je samenwonen of woon je samen? Dan kan het onderwerp Geld lenen en samenwonen interessant zijn. Als u namelijk samenwonend bent en u sluit een lening af waarvoor u beide tekent, dan bent u hier beide voor verantwoordelijk. Maar wat gebeurt er als u gaat samenwonen en één van beide partners heeft al een bestaande lening (en de ander niet)?

Wanneer iemand alleen een lening is aangegaan dan blijft diegene hier alleen voor verantwoordelijk, hier verandert dus niets aan bij samenwonen met iemand anders. Dit verandert wanneer de partners hier afspraken over maken in een samenlevingscontract, een geregistreerd partnerschap aangaan of gaan trouwen.

Als je bijvoorbeeld in een samenlevingscontract afspreekt dat alles gemeenschappelijk is, dan ben je beiden medeaansprakelijk voor de leningen die zijn aangegaan vóór het samenwonen, ook als je zelf dus niet de leningnemer bent geweest. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap en een huwelijk in gemeenschap van goederen. Wanneer je trouwt onder huwelijkse voorwaarden kan worden aangegeven dat slechts één van de partners verantwoordelijk is voor de lening. Kortom je hebt het helemaal in eigen hand. Geld lenen en samenwonen is dus een onderwerp waar je gezamenlijk goed bij stil moet staan.

Samen een lening afsluiten

Bij leningen die gezamenlijk worden aangegaan geldt dat beiden hiervoor hoofdelijk aansprakelijk zijn. Het is zelfs zo dat niet ieder voor 50% van de lening verantwoordelijk is, maar beiden zijn voor 100% van de lening verantwoordelijk. Dit betekent dat bij het niet nakomen van de aflossingsverplichtingen, de gehele lening bij beide contractanten volledig verhaald kunnen worden. Het is goed om je dit te realiseren, als alles naar behoren verloopt zal dit niet tot problemen leiden. Mochten jullie samen een lening willen afsluiten dan helpen wij jullie hier graag bij. Onze werkwijze is erop gericht om jullie de meest voordelige offerte te presenteren. Hoe wij dat doen lees je hier!

Liever niet maar het komt voor: U gaat uit elkaar

Het feit dat u hebt besloten uit elkaar te gaan is op zichzelf natuurlijk al een erg vervelende situatie, maar daarnaast heeft dit ook gevolgen voor uw financiële zaken. Naast een inventarisatie van de bezittingen en schulden is het uiteraard van belang of er sprake was van een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen worden zowel de bezittingen als de schulden op basis van een gelijke verdeling gedeeld. Ondanks die gelijke verdeling geldt wel dat u voor verplichtingen die u samen bent aangegaan een 100% hoofdelijke aansprakelijkheid hebt, de gehele lening kan dus bij u verhaald worden. Bij een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden is dit afhankelijk van de afspraken die destijds bij opstellen zijn gemaakt.

Lening splitsen

Als u uit elkaar gaat dan wilt u wellicht ook bekijken of de lening gesplitst kan worden. Dan heeft iedere ex-partner zijn eigen lening waarvoor hij verantwoordelijk is. Om de lening te kunnen splitsen moeten er twee nieuwe leningen worden aangegaan waarmee de oude lening wordt ingelost. Voor iedere ex-partner moet afzonderlijk worden bepaald of deze nieuwe lening op een verantwoordelijke manier kan worden verstrekt.

Frisia kan je hier desgewenst mee helpen. We maken dan een berekening en brengen een of twee vrijblijvende offerte(s) uit.  De offertes worden dan ieder afzonderlijk naar jullie verstuurd. Wil je de mogelijkheden hiervoor laten bekijken of hebben jullie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan!