Frisia Financieringen
9.0
1028 mensen geven ons een 9.0
 • Geld lenen
 • Uit elkaar

Samen geld lenen

Gaat u samenwonen of woont u samen? Dan kan het onderwerp Geld lenen en samenwonen interessant zijn. Als u namelijk samenwonend bent en u sluit een lening af waarvoor u beide tekent, dan bent u hier beide voor verantwoordelijk. Maar wat gebeurt er als u gaat samenwonen en één van beide partners heeft al een bestaande lening (en de ander niet)?

Wanneer iemand alleen een lening is aangegaan dan blijft diegene hier alleen voor verantwoordelijk, hier verandert dus niets aan bij samenwonen met iemand anders. Dit verandert wanneer de partners hier afspraken over maken in een samenlevingscontract, een geregistreerd partnerschap aangaan of gaan trouwen.

Als u bijvoorbeeld in een samenlevingscontract afspreekt dat alles gemeenschappelijk is, dan ben je beiden medeaansprakelijk voor de leningen die zijn aangegaan vóór het samenwonen, ook als je zelf dus niet de leningnemer bent geweest. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap en een huwelijk in gemeenschap van goederen. Wanneer je trouwt onder huwelijkse voorwaarden kan worden aangegeven dat slechts één van de partners verantwoordelijk is voor de lening. Kortom je hebt het helemaal in eigen hand. Geld lenen en samenwonen is dus een onderwerp waar je gezamenlijk goed bij stil moet staan.

Samen een lening afsluiten

Bij leningen die gezamenlijk worden aangegaan geldt dat beiden hiervoor hoofdelijk aansprakelijk zijn. Het is zelfs zo dat niet ieder voor 50% van de lening verantwoordelijk is, maar beiden zijn voor 100% van de lening verantwoordelijk. Dit betekent dat bij het niet nakomen van de aflossingsverplichtingen, de gehele lening bij beide contractanten volledig verhaald kunnen worden. Het is goed om je dit te realiseren, als alles naar behoren verloopt zal dit niet tot problemen leiden. Mochten jullie samen een lening willen afsluiten dan helpen wij jullie hier graag bij. Onze werkwijze is erop gericht om jullie de meest voordelige offerte te presenteren. Hoe wij dat doen leest u op Onze werkwijze.

Samen geld lenen

Liever niet maar het komt voor: U gaat uit elkaar

Het feit dat u hebt besloten uit elkaar te gaan is op zichzelf natuurlijk al een erg vervelende situatie, maar daarnaast heeft dit ook gevolgen voor uw financiële zaken. Naast een inventarisatie van de bezittingen en schulden is het uiteraard van belang of er sprake was van een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen worden zowel de bezittingen als de schulden op basis van een gelijke verdeling gedeeld. Ondanks die gelijke verdeling geldt wel dat u voor verplichtingen die u samen bent aangegaan een 100% hoofdelijke aansprakelijkheid hebt, de gehele lening kan dus bij u verhaald worden. Bij een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden is dit afhankelijk van de afspraken die destijds bij opstellen zijn gemaakt.

Lening splitsen

Als u uit elkaar gaat dan wilt u wellicht ook bekijken of de lening gesplitst kan worden. Dan heeft iedere ex-partner zijn eigen lening waarvoor hij verantwoordelijk is. Om de lening te kunnen splitsen moeten er twee nieuwe leningen worden aangegaan waarmee de oude lening wordt ingelost. Voor iedere ex-partner moet afzonderlijk worden bepaald of deze nieuwe lening op een verantwoordelijke manier kan worden verstrekt.

Frisia kan je hier desgewenst mee helpen. We maken dan een berekening en brengen een of twee vrijblijvende offerte(s) uit.  De offertes worden dan ieder afzonderlijk naar jullie verstuurd. Wil je de mogelijkheden hiervoor laten bekijken of hebben jullie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan!

Lening oversluiten

Veelgestelde vragen over (samen) geld lenen

Kan ik ook een lening afsluiten zonder partner?

Ja, het is mogelijk om een lening af te sluiten zonder partner. Dit hangt wel af van verschillende factoren, zoals jouw inkomen, kredietgeschiedenis en de specifieke voorwaarden van de lening. Je mag dan niet getrouwd of geregistreerd partner in gemeenschap van goederen zijn. Wel wil de bank je partner toetsen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Je partner mag geen negatieve coderingen hebben. Als je voldoet aan de vereisten van de kredietverstrekker, kun je in aanmerking komen voor een lening zonder dat je partner hiervoor medeverantwoordelijk hoeft te zijn.

 

 

 

Hoe snel wordt een lening uitbetaald na afsluiten?

Wanneer u van ons het bericht heeft ontvangen dat de bank definitief akkoord is gegaan met uw leningaanvraag, staat het geld binnen 24 uur (op werkdagen) op uw rekening.

Is de rente op een persoonlijke lening aftrekbaar?

De rente op een persoonlijke lening is in bepaalde gevallen aftrekbaar. Wanneer u de persoonlijke lening gebruikt voor uw eigen woning, verbouwing of woningverbetering, dan is de rente aftrekbaar in box 1. Voor alle andere doelen, bijvoorbeeld een auto of caravan, is de rente over de lening niet aftrekbaar.

Om in aanmerking te komen voor belastingaftrek op uw verbouwingslening heeft de belastingdienst wel de voorwaarden gesteld dat u moet kunnen bewijzen dat de lening is gebruikt voor de woningverbetering. Bewaar daarom alle rekeningen en bonnen die te maken hebben met de verbouwing.

Overzicht van de leendoelen die aftrekbaar zijn bij een persoonlijke lening:

 • Keuken
 • Verbouwing
 • Tuin
 • Onderhoud, zoals schilderen, nieuwe kozijnen etc
 • Badkamer
 • Aanbouw, serre of overkapping
 • Zonnepanelen
 • Verduurzamen woning, isoleren of verwarming
 • Dakkapel

Is de rente op een doorlopend krediet aftrekbaar?

De rente op een doorlopend krediet is nooit aftrekbaar voor de inkomsten belasting in box 1. Een schuld (doorlopend krediet) mag u wel opvoeren in Box 3. Dit geldt alleen voor het deel dat hoger uitkomt als de drempel van € 3.100,– voor alleenstaanden en € 6.200,– voor fiscale partners. In box 3 wordt uw inkomen uit vermogen belast.

Bekijk ook: Is de rente op een persoonlijke lening aftrekbaar?

Wat is de minimumleeftijd om geld te kunnen lenen?

Als je geld wil lenen bij een bank of een kredietverstrekker, dan moet je bij de meestal banken minstens 18 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor een lening. Dit geldt voor alle soorten leningen, zoals persoonlijke leningen, auto- en studentenleningen. Hoewel het voor sommige leningen mogelijk is om met een lagere leeftijd geld te lenen, zijn er ook beperkingen.

De maximum leeftijd om geld te kunnen lenen is momenteel 80 jaar.  Een lening aanvragen kan dus vanaf 18 jaar.

Wat is de rente van een Persoonlijke lening?

Kredietbedrag Termijnbedrag Debetsrente op jaarbasis Jaarlijks kostenpercentage Duur kredietovereenkomst in maanden Totaal door consument te betalen bedrag
€ 75.000 € 858 6,9 % 6,9 % 120 maanden € 103.317
€ 50.000 € 570 6,6 % 6,6 % 120 maanden € 68.431
€ 30.000 € 345 6,7 % 6,7 % 120 maanden € 41.241
€ 20.000 € 233 7,1 % 7,1 % 120 maanden € 27.988
€ 10.000 € 119 7,9 % 7,9 % 120 maanden € 14.284

Deze tabel/berekening is een richtlijn en je kunt hieraan geen rechten ontlenen. We gaan hierbij uit van de laagste rente die we kunnen aanbieden. De exacte rente hangt af van je persoonlijke omstandigheden en kan variëren. De minimale looptijd is 6 maanden en de maximale looptijd is 180 maanden. De minimale rente is 6,6% en de maximale wettelijke rente is 14% per jaar.