Frisia Financieringen
9.0
986 mensen geven ons een 9.0

28-06-2023

Lening warmtepomp

Geld lenen voor een hybride warmtepomp wordt steeds actueler. Wij zien het leendoel dan ook steeds vaker terugkomen, al dan niet in combinatie met zonnepanelen of andere verduurzamingsmaatregelen. Enerzijds ingegeven door de te behalen besparing in energie kosten en anderzijds omdat je over moet. Dat zit zo; wanneer je cv-ketel per 2026 of daarna moet worden vervangen dan ben je verplicht om over te stappen op een hybride warmtepomp. Of een ander duurzaam alternatief zoals een aansluiting op het warmtenet.

De Nederlandse overheid heeft doelstellingen om de energietransitie te versnellen en het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Het streven is om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. Om dit te bereiken, worden verschillende maatregelen genomen, waaronder het stimuleren van de verduurzaming van woningen. Sinds 1 juli 2018 is het namelijk verplicht om nieuwbouwwoningen gasloos te bouwen. Dit betekent dat nieuwe woningen niet langer worden aangesloten op het aardgasnetwerk. In plaats daarvan worden alternatieve verwarmingsbronnen, zoals warmtepompen, gebruikt.

Regelgeving rondom de verplichte hybride warmtepomp per 2026

Het is nu nog mogelijk om je CV-ketel te vervangen voor een nieuwe cv-ketel. Per 2026 is dit dus niet meer toegestaan en kan je deze alleen in combinatie met een warmtepomp laten vervangen. Je bent dus verplicht om als huiseigenaar over te stappen naar een (hybride) warmtepomp. Het kan vanwege de besparing op je energierekening toch verstandig zijn om niet te wachten tot 2026 mocht je cv-ketel aan vervanging toe zijn. Een warmtepomp lening aanvragen kan daardoor een geschikte optie zijn.

Waarom een verplichte hybride warmtepomp?

De basis is uiteraard de CO2-uitstoot en de doelstellingen die daarvoor gelden. Maar er zijn meer redenen om een hybride warmtepomp aan te schaffen.

  1. Efficiëntie: Een hybride warmtepomp combineert de voordelen van een warmtepomp en een cv-ketel. De warmtepomp gebruikt hernieuwbare energie uit de buitenlucht, grond of water om je woning te verwarmen. Hierdoor heb je een efficiënter gebruik van energie en lagere energiekosten.
  2. Kostenbesparing: Doordat een hybride warmtepomp efficiënter werkt dan een traditionele cv-ketel, geeft dit een besparing op je energierekening.
  3. Flexibiliteit en comfort: Een hybride warmtepomp biedt flexibiliteit doordat het systeem automatisch kan schakelen tussen de warmtepomp en de cv-ketel, afhankelijk van de warmtevraag en de buitentemperatuur. Dit zorgt ervoor dat je altijd een comfortabel binnenklimaat hebt, ongeacht de weersomstandigheden.

Nadeel van de hybride warmtepomp is de investering die ermee gepaard gaat. Je zult een fors bedrag nodig hebben om deze aan te schaffen en daarnaast te laten plaatsen. Dit is gelijk het 2e nadeel, er moet een en ander aangepast worden om de warmtepomp op de juiste plaats te installeren.

Wat zijn de uitzonderingen?

Er zijn een aantal uitzonderingssituaties bekend waar het niet mogelijk is om een warmtepomp te plaatsen of waarbij het niet het gewenste resultaat oplevert. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de volgende gevallen;

  • Bij monumentale panden of panden met een beschermd stadsgezicht kunnen er beperkingen gelden waardoor het plaatsen van een warmtepomp vanwege historische waarde of bouwtechnische beperkingen niet mogelijk is.
  • Technisch onmogelijk; dit kan voorkomen bij een ongunstige ligging van de woning of ook een bouwtechnische beperking
  • Te hoge kosten, wanneer het buitensporig veel geld gaat kosten om te laten installeren of wanneer de energiebesparing niets oplevert dan kan hier een uitzondering gemaakt worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij oudere slecht geïsoleerde woningen.

Wat zijn de kosten van een hybride warmtepomp?

De kosten van een hybride warmtepomp kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van de woning, de benodigde aanpassingen aan het verwarmingssysteem en de installatiekosten.

De gemiddelde kosten variëren tussen de € 4.500,- en € 6.000,-. Dit betreft de aanschaf van de warmtepomp en de installatie door een installateur. Wanneer je ook gelijk je cv-ketel moet vervangen, dan komt hier nog een bedrag van +/- 1.000,– bij. Een lening van 5000 euro kan daardoor een geschikte lening zijn.

Voor bestaande woningen zijn er stimuleringsregelingen en subsidies beschikbaar om de installatie van warmtepompen en andere duurzame maatregelen te bevorderen. Denk hierbij aan de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Deze regelingen kunnen financiële ondersteuning bieden bij de verduurzaming van woningen, waaronder het plaatsen van een warmtepomp.

Is het mogelijk om geld te lenen voor een hybride warmtepomp?

Ja, het is mogelijk om geld te lenen voor de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar die je kunt overwegen:

  1. Energiebespaarlening: De Energiebespaarlening is een speciale lening die wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds (voorheen bekend als het Nationaal Energiebespaarfonds). Met deze lening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor energiebesparende maatregelen, waaronder de aanschaf van een hybride warmtepomp.
  2. Groene leningen: Verschillende banken en financiële instellingen bieden groene leningen aan voor duurzame investeringen, waaronder de installatie van een hybride warmtepomp. Deze leningen hebben vaak aantrekkelijke rentetarieven en voorwaarden.
  3. Hypotheek: Het kan mogelijk zijn om de kosten van een hybride warmtepomp mee te financieren in je hypotheek. Sommige hypotheekverstrekkers bieden mogelijkheden om een energiebesparende voorziening op te nemen in de hypotheek, waaronder warmtepompen. Dit kan interessant zijn als je toch al van plan bent om een hypotheek af te sluiten of je huidige hypotheek wilt aanpassen.

Het is verstandig om goed onderzoek te doen naar de verschillende financieringsopties en te kijken naar de rentetarieven, voorwaarden en aflossingsmogelijkheden. Wij kunnen je helpen met verschillende leenvormen waaronder de groene lening. Wanneer je overweegt om je woning te verduurzamen is het sinds kort ook mogelijk om een persoonlijke lening op 180 maanden af te sluiten. En bij het leendoel woningverbetering is de rente die je betaalt ook nog eens fiscaal aftrekbaar.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte voor een lening aan. De vrijblijvende offerte ontvang je binnen enkele uren.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen.