Frisia Financieringen
9.0
1028 mensen geven ons een 9.0

Leentermen

Buitengerechtelijke incassokosten

Buitengerechtelijke incassokosten zijn de kosten die een bedrijf of persoon moet betalen om een openstaande schuld buiten de rechter om te incasseren. Deze kosten worden in rekening gebracht door een incassobureau, de deurwaarder, een advocatenkantoor maar ook door een schuldeiser zelf. Dit betekent dat er geen gerechtelijke procedures worden gevolgd en dat de schuld wordt ingebracht door middel van onderhandelingen of andere buitengerechtelijke middelen.

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf of persoon ervoor kiest om een schuld buitengerechtelijk te incasseren. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het sneller en goedkoper is om een schuld op deze manier te incasseren, of omdat de schuldenaar bereid is om een betalingsregeling te treffen om de schuld te voldoen.

Er zijn verschillende soorten buitengerechtelijke incassokosten, waaronder administratiekosten, proceskosten en rentekosten. Administratiekosten zijn de kosten die verbonden zijn aan het verzamelen van informatie over de schuldenaar en het opstellen van de aanmaning. Proceskosten zijn de kosten die worden gemaakt om de schuld te incasseren, zoals het inhuren van een incassobureau of het opstellen van een betalingsregeling. Rentekosten zijn de kosten die worden berekend over de openstaande schuld, vaak op basis van de wettelijke rente.

Het is belangrijk om te onthouden dat buitengerechtelijke incassokosten vaak wettelijk beperkt zijn en dat de schuldeiser deze kosten alleen kan vorderen als ze redelijk en billijk zijn. Als u het oneens bent met de buitengerechtelijke incassokosten die worden gevraagd, kunt u bezwaar maken en uw standpunt verdedigen. Het is daarom altijd verstandig om professioneel advies in te winnen als u met buitengerechtelijke incassokosten wordt geconfronteerd.