Frisia Financieringen
9.0
967 mensen geven ons een 9.0

22-11-2023

Elektrische auto’s hebben de afgelopen jaren een revolutie teweeggebracht in de autowereld en dragen aanzienlijk bij aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Echter, de overstap naar een elektrisch voertuig kan gepaard gaan met financiële overwegingen. Maar maak je geen zorgen! In deze blog gaan we dieper in op leningen voor de aanschaf van elektrische voertuigen.

Hoeveel kost een elektrisch voertuig?

De gemiddelde aanschafkosten van elektrische auto’s zijn hoger dan die van traditionele benzineauto’s, maar de kloof begint snel te slinken dankzij innovaties in de industrie. Hoewel de initiële investering voor een elektrische auto vaak hoger is, kunnen eigenaren aanzienlijke besparingen realiseren op operationele kosten. Bij elektrische auto’s zijn de laadkosten doorgaans lager in vergelijking met de kosten van brandstof voor benzineauto’s, wat een aanzienlijke besparing oplevert op de lange termijn.

Bovendien vereisen elektrische voertuigen over het algemeen minder onderhoud, aangezien ze minder bewegende delen hebben en geen traditionele brandstofmotor hebben. De besparingen op onderhoudskosten dragen bij aan de totale kosten van elektrisch rijden. Kortom, terwijl de initiële aanschafkosten wellicht hoger zijn, biedt elektrisch rijden aanzienlijke besparingen op dagelijkse kosten, wat het tot een aantrekkelijke keuze maakt voor zowel het milieu als de eigen portemonnee.

Wat voor leningen bestaan er voor elektrische voertuigen?

Er zijn verschillende manieren om een elektrische auto te financieren, en de keuze hangt af van je financiële situatie, voorkeuren en doelen. Hier zijn enkele veelvoorkomende financieringsopties, met hun voordelen:

 1. Lening via een bank of kredietverstrekker:
  Voordelen: Geld lenen bij een bank of kredietverstrekker geeft over het algemeen een mooi laag rentetarief. En het stelt je in staat om de auto volledig te bezitten, omdat deze na aankoop gelijk je eigendom wordt.
  Overweging: Zorg ervoor dat je de rentetarieven vergelijkt bij verschillende kredietverstrekkers om de meest gunstige voorwaarden te krijgen.
 2. Financial lease:
  Voordelen: Financial lease is vergelijkbaar met een lening, maar hierbij ben je geen eigenaar van de auto totdat alle termijnen zijn betaald. De auto dient als het ware als onderpand voor de lease.
  Overweging: Let op de voorwaarden, zoals de looptijd van het leasecontract en eventuele kilometerbeperkingen.
 3. Private lease:
  Voordelen: Private lease biedt de mogelijkheid om een elektrische auto te rijden zonder het volledige bedrag vooraf te betalen. Het omvat vaak onderhoud en verzekering, wat de maandelijkse kosten voorspelbaar maakt.
  Overweging: Houd rekening met eventuele beperkingen in het aantal kilometers en zorg ervoor dat je de voorwaarden begrijpt. Tussentijdse beëindiging gaat gepaard met het betalen van een boete.

Wanneer je geïnteresseerd bent in een persoonlijke lening kun je altijd vrijblijvend een offerte opvragen bij ons. Wij vergelijken leningen en bieden je binnen enkele uren een offerte op maat, jij kunt vervolgens de afweging maken of dit de juiste lening is voor je elektrische auto. Ook voor het aanvragen van een private lease kunnen we jou van dienst zijn. Het aanvraagformulier vind je hier.

Stimuleringsmaatregelen voor elektrische voertuigen

In Nederland zijn er verschillende stimuleringsmaatregelen en belastingvoordelen voor elektrische auto’s, hier zijn enkele van de belangrijkste maatregelen:

 1. Subsidie op elektrische auto’s (SEPP):
  Er is een subsidie beschikbaar voor particulieren die een nieuwe elektrische auto aanschaffen of privéleasen. De subsidie varieert afhankelijk van het type auto en kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.
 2. Vrijstelling van aanschafbelasting (BPM):
  Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van de aanschafbelasting (BPM), wat de initiële kosten verlaagt in vergelijking met traditionele voertuigen.
 3. Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB):
  Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB) tot en met 31 december 2024. Na deze periode geldt een gereduceerd tarief.
 4. Subsidies voor laadpalen thuis en op het werk:
  Er zijn subsidies beschikbaar voor particulieren en bedrijven die laadpalen installeren bij hun thuis of op de werkplek.
 5. Toegang tot milieuzones:
  Elektrische auto’s hebben over het algemeen toegang tot milieuzones in steden waar beperkingen gelden voor voertuigen met conventionele verbrandingsmotoren.

Voordelen van leningen voor elektrische voertuigen

Leningen voor elektrische voertuigen brengen een hoop voordelen met zich mee. Zo kunnen de financiële barrière verlagen voor mensen om een elektrisch voertuig aan te schaffen. Hierdoor worden elektrische auto’s voor iedereen toegankelijker.

Elektrische voertuigen als duurzame en financieel voordelige keuze

Elektrische voertuigen zijn dus zowel een duurzame als een financieel voordelige keuze. Op de lange termijn kunnen operationele kosten van elektrische voertuigen namelijk lager zijn dan die van traditionele voertuigen. Dit maakt een lening aanvragen om er een aan te schaffen op de lange termijn zelfs voordelig uit kan pakken. Daarnaast draagt elektrisch rijden ook bij aan de reductie van broeikasgassen en luchtvervuiling, wat cruciaal is voor het behoud van ons milieu. Al met al spelen elektrische voertuigen dus echt een sleutelrrol in de transitie naar een groenere toekomst. Door de overstap op elektrische voertuigen te stimuleren, dragen we bij aan de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering te bestrijden en de leefbaarheid van onze planeet te verbeteren.

De leningen voor elektrische voertuigen van Frisia

Een persoonlijke lening van Frisia is uitermate geschikt voor het leendoel elektrische auto. De lening kent een vaste looptijd, rente en maandtermijn. En daarmee is deze lening qua looptijd af te stemmen op de gebruiksduur van de elektrische auto, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een looptijd van 48 maanden als je verwacht dat je na 48 maanden een nieuwe elektrische auto wilt aanschaffen. Houd hierbij rekening met de eventuele inruilwaarde.

Een lening aanvragen en afsluiten kan bij Frisia volledig online. Het aanvragen kost je slechts enkele minuten van je tijd. Nadat je op verzenden hebt geklikt ontvang je direct inloggegens voor je eigen persoonlijke mijn-omgeving. Binnen deze omgeving kun je offertes inzien, stukken uploaden en de offerte digitaal ondertekenen. Dit alles kosteloos en vrijblijvend. Benieuwd naar je mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen.