Frisia Financieringen
9.1
1010 mensen geven ons een 9.1

17-01-2023

Bent u op zoek naar financiële vrijheid? En heb je het idee dat het doorlopend krediet je hierbij kan helpen? Dan is het belangrijk om goed te begrijpen hoe geld lenen en in het bijzonder dit krediet werkt. In dit blog vertellen wij je er graag meer over. 

Doorlopend krediet is een soort lening waarmee je tot aan een vast bedrag kunt lenen de zogenaamde kredietlimiet. Deze leenvorm is een meer flexibele manier van lenen als de persoonlijke lening. Zo kan je bij het doorlopend krediet geld opnemen tot aan de afgesproken kredietlimiet. Dit geldt ook voor de bedragen die je aflost, ook deze kun je weer opnemen.

In dit artikel proberen we uit te leggen wat doorlopend krediet is, wat de belangrijkste kenmerken en voordelen ervan zijn, en enkele tips over hoe er verantwoord mee om te gaan.

Kun je nog een doorlopend krediet afsluiten?

Ja, het is nog steeds mogelijk om een doorlopend krediet af te sluiten. In de loop der jaren zijn er echter enkele wijzigingen aangebracht in het doorlopend krediet om consumenten beter te beschermen tegen potentiële oplopende schulden. Daarnaast zijn driekwart van de banken gestopt met het aanbieden van het doorlopend krediet en bieden zij alleen nog een persoonlijke lening als alternatief.

De banken die deze kredietvorm nog wel aanbieden hanteren nu strengere normen voor de goedkeuring van aanvragers. En de kredietvoorwaarden van het doorlopend krediet zijn ook meer beperkt. Zo is het niet langer mogelijk om over de gehele looptijd van het krediet afgeloste bedragen op te nemen, waardoor het krediet een oneindig karakter kreeg. Wanneer je namelijk continu geld opneemt tot zelfs de kredietlimiet aan toe, ontstaat elke keer weer de oorspronkelijke kredietsituatie waardoor je als consument weer van voor af aan begint. Ook als je bijvoorbeeld al 10 jaar gebruik maakt van het krediet kon je opnieuw geld opnemen tot aan de kredietlimiet.

Strengere voorwaarden

De strengere voorwaarden zien dus niet alleen toe op strengere normen waardoor er minder geleend kan worden dan voorgaande jaren. Maar ook de mogelijkheden om onbeperkt geld op te nemen behoren tot het verleden. Zo zijn de opname mogelijkheden beperkt tot de eerste 24-maanden van het de kredietovereenkomst.

De voor- en nadelen van een doorlopend krediet

Voordelen van doorlopend krediet:

 1. Het biedt flexibiliteit doordat je de eerste 24-maanden geld kunt opnemen tot aan de kredietlimiet.
 2. Je betaalt een maandtermijn die bestaat uit rente en aflossing, je kunt veelal kiezen voor 2% of 1,5% van de kredietlimiet. tot fondsen op elk moment dat ze het nodig hebben.
 3. Je mag het krediet te allen tijde boetevrij aflossen. Dit geldt ook voor een extra bedrag wat je naast je maandtermijn tussentijds zou willen betalen.
 4. Het nieuwe doorlopend krediet heeft als voordeel dat je na 24-maanden geen opnames meer kunt doen en definitief begint met het aflossen van de schuld

Nadelen van doorlopend krediet:

 1. De opname mogelijkheid kan ook als nadelig worden beschouwd omdat de verleiding groot kan zijn om herhaaldelijk opnames te doen. Hierdoor ontstaat telkens een nieuwe schuld met als gevolg dat je langer doet over het terugbetalen van de lening.
 2. De rente op een doorlopend krediet is een variabele rente. Dit betekent dat de rente kan dalen of stijgen gedurende de looptijd van de lening. 3. De meeste kredietverstrekkers hebben een variabel rentebeleid, wat betekent dat als de huidige marktomstandigheden veranderen, de door de kredietverstrekkers in rekening gebrachte rente ook verandert; zo worden kredietnemers blootgesteld aan voortdurend veranderende tarieven die van invloed zijn op hun vermogen om tijdig af te lossen, waardoor zij nog meer met extra schulden worden opgezadeld.
 3. Het doorlopend krediet kent een hogere rente een hoger tarief dan de persoonlijke lening. De opname flexibiliteit kent dus een hogere prijs. Het krediet is dus duurder en dat kan als nadelig worden gezien.

Verschil doorlopend krediet met persoonlijke lening?

Er zijn meerdere overeenkomsten en verschillen tussen deze twee kredietvormen. Hieronder een beknopt overzicht

Persoonlijke lening Doorlopend krediet 
Rente Vaste rente Variabele rente
Looptijd Vaste looptijd tussen de 12 en 120 maanden Variabele looptijd afhankelijk van rentebewegingen en opnames
Maandtermijn vaste maandtermijn vaste maandtermijn
Extra aflossen vaste maandtermijn vaste maandtermijn
Opnamemogelijkheid Geen 1ste 24 maanden vanaf de ingangsdatum

Tips voor het afsluiten van een doorlopend krediet

 1. Verdiep je in de verschillende leenmogelijkheden en bepaal of het doorlopend krediet het juiste product voor je is. Bedenk ook hoeveel geld je nodig hebt of wilt lenen, meer lenen dan nodig kan lenen onnodig duur maken.
 2. Bekijk je maximale leenmogelijkheden door deze op de site van Frisia te berekenen. Hiervoor een een online module gemaakt, valt je kredietbehoefte binnen je maximale mogelijkheden dan kun je een vrijblijvende offerte opvragen.
 3. Zorg ervoor dat je de verschillende kredietverstrekkers vergelijkt zodat je weet waar je de laagste rente en beste voorwaarden kunt krijgen. Een lening gaat gepaard met rente en hoe lager de rente hoe goedkoper je kunt lenen.
 4. Naast rente worden de kosten van het lenen van geld bepaald door de looptijd. Hoe langer je gebruik maakt van het geld hoe duurder uit je bent. Het loont om de lening zo snel mogelijk terug te betalen. Bepaal van tevoren je maandelijkse budget, hoeveel kun je terugbetalen aan de lening.
 5. Neem alleen geld op als je hiervoor een doel hebt. Bijvoorbeeld onderhoud van je auto of woning. Probeer ook hier scherp aan de wind te varen en de verleiding van extra geld te weerstaan. De lening moet immers worden terugbetaald.
 6. Vraag een of meerdere vrijblijvende offertes op. Een offerte wordt opgemaakt aan de hand van je persoonlijke- en financiële situatie. Hierdoor heb je met een offerte een beter inzicht van je persoonlijke mogelijkheden en kosten van de lening.

Doorlopend krediet nodig? Frisia’s mogelijkheden

Frisia werkt samen met verschillende partnerbanken waardoor wij goed in staat zijn de laagste tarieven in Nederland aan te bieden. Met behulp van onze online werkwijze kun jij binnen 24-uur over een of meerdere offertes beschikken.

 • Vergelijken?

Liever eerst je mogelijkheden vergelijken? Ook dit kan met behulp van onze vergelijker op de website. Eenmaal gevonden wat je zoekt? Dan kun je ons aanvraagformulier invullen en zo de gewenste offerte aanvragen. Gratis en vrijblijvend. Wij zijn je graag van dienst.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen