Frisia Financieringen
9.1
1019 mensen geven ons een 9.1

10-09-2021

Heeft u uw oog laten vallen op een recreatiewoning of andere 2e woning? En vraagt u zich af hoe u deze kunt financieren? In dit artikel zetten wij een aantal financieringsmogelijkheden voor u op een rij. Wij kunnen u alvast vertellen dat het in grote mate afhangt van uw eigen wensen maar ook uw persoonlijke en financiële situatie. Kortom een recreatiewoning financieren is maatwerk.

Vakantiehuis uitzicht

Recreatiewoning financieren, hoe gaat het in zijn werk:

Bepaal het bedrag wat u wilt financieren

De basis is altijd het aankoopbedrag eventueel vermeerderd met (verbouwings)kosten en belastingen zoals overdrachtsbelasting. Voor een recreatiewoning bedraagt de overdrachtsbelasting in 2021 8%. Als u hebt bepaald welk bedrag er nodig is om de woning aan te kopen dan is de tweede vraag; Gaat u er ook eigen (spaar)geld in steken? In veel gevallen is dat wel een voorwaarde om de financiering van de 2e woning rond te krijgen, hieronder leest u daar meer over.

Bekijk de mogelijkheden

Geld lenen voor de recreatiewoning. Als het bedrag bekend is wat u wilt financieren voor de woning dan zijn er een aantal mogelijkheden om dit geld te lenen. Hierbij kunt u grofweg denken aan:

  1. Verhogen van de huidige hypotheek
  2. Het aangaan van een nieuwe hypotheek
  3. Consumptieve lening in de vorm van een persoonlijke lening
  4. Combinatie van een hypotheek en consumptief krediet

Verhogen van de huidige hypotheek

Of het verhogen van de huidige hypotheek voor u de beste optie is bij het financieren van de recreatiewoning hangt af van de overwaarde die u heeft in uw eigen huis. De maximale termijn waarop u een tweede huis kunt aflossen is tegenwoordig 30 jaar. Bij het verhogen van de eigen hypotheek en het benutten van de overwaarde hoeft dat niet. Er zijn banken die accepteren dat er tot 65% van de waarde van de woning Aflosvrij wordt gefinancierd, dit scheelt in maandlasten. Echter moet u er wel rekening mee houden dat de rente die u betaalt voor de verhoogde deel van de hypotheek NIET aftrekbaar is voor de belasting. De waarde als ook de schuld worden in BOX 3 geplaatst.

Recreatiewoning hypotheek

Een nieuwe hypotheek afsluiten voor de recreatiewoning. Bijvoorbeeld wanneer u niet voldoende overwaarde heeft. Hierbij speelt uw inkomen een grote rol, kunt u de hypotheek betalen? Gaat u de woning deels verhuren, dan mag u de huurinkomsten meenemen voor de berekening van de maximale hypotheek. De stelregel is dat een bank maximaal 70% tot 80% van de woning bereid is te financieren. Dit betekent dat er sowieso een bedrag aan eigen geld ingelegd moet worden om op deze wijze succesvol de recreatiewoning te financieren.

Ook goed om te weten is dat niet alle banken een recreatiewoning op een vakantiepark financieren. Het goede nieuws is dat Frisia voldoende mogelijkheden kent en samenwerkingen heeft om u te helpen aan een passende financiering.

Persoonlijke lening afsluiten

Een consumptieve lening in de vorm van een persoonlijke lening kan een gunstige financiering van uw recreatiewoning betekenen. Met name in die gevallen wanneer het gaat om bedragen tot 125.000 euro en waarbij u sneller wenst af te lossen als bij een reguliere hypotheek. In het voorbeeld dat u een chalet aankoopt voor 85.000 euro kunt u deze met een persoonlijke lening financieren en in maximaal 10 jaar (120 maanden) aflossen. Ten opzichte van 30 jaar rente betalen bij een hypotheek bent u dan goedkoper uit. De maandtermijn is dan natuurlijk wel hoger. Een persoonlijke lening kunt u al afsluiten vanaf 3,4% rente.

Een persoonlijke lening biedt u in bovenstaande gevallen een prima oplossing om een 2e woning te financieren. Maar of dit in uw geval passend is hangt in sterke mate af van uw eigen wensen en mogelijkheden.

Hypotheek icm een persoonlijke lening

Een combinatie tussen een hypotheek en een persoonlijke lening? Dit kan een gunstige vorm zijn wanneer u naast de aankoop van de 2e woning van plan bent de woning op te knappen. Ook een recreatiewoning heeft onderhoud nodig, koopt u een bestaande woning dan kan het zijn dat de keuken of badkamer aan vervanging toe is.

Wilt u verbouwen, dan kunt u een persoonlijke lening afsluiten om de verbouwing te financieren. Daarmee krijgt u ook de mogelijkheid om de gebruiksduur van bijvoorbeeld een keuken af te stemmen op de looptijd van de lening. Een gemiddelde keuken gaat 10 tot 15 jaar mee in Nederland. Als u de financiering ook binnen 15 jaar aflost dan voorkomt u dat u nog aflost op een keuken die al is vervangen.

Welke financiering is het goedkoopste?

Wat voor u de voordeligste financiering is hangt in sterke mate af van uw eigen wensen en persoonlijke situatie. Daarnaast speelt de hoogte van de gewenste financiering een bepalende rol. Bij Frisia kijken we graag samen met u naar de beste financieringsvorm. Neemt u gerust eens contact op voor een vrijblijvend gesprek en dan bekijken we graag met u de mogelijkheden.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen