Frisia Financieringen
9.1
1060 mensen geven ons een 9.1

30-10-2020

In november 2010 verkondigde Fred Teeven (de toenmalige staatssecretaris Veiligheid en Justitie) dat hij ervan uitging dat de Flitskredieten vanzelf zouden gaan verdwijnen. Dit zou het gevolg zijn van de destijds doorgevoerde wetswijzigingen. Nu, 10 jaar later, is dit helaas niet het geval maar er zijn wel positieve ontwikkelingen geweest omtrent dit product.

Minder flitskredieten aangeboden en afgesloten

Het aantal aanbieders van flitskredieten in Nederland is 10 jaar later gehalveerd. Waar er 10 jaar geleden nog zo’n vier tot zes aanbieders waren, zijn dat er in 2020 ongeveer twee tot drie. Door de strengere regelgeving omtrent de kosten is het voor veel aanbieders financieel minder aantrekkelijk geworden om de flitskredieten aan te bieden. Naast de afname van aanbieders zijn consumenten ook beter op de hoogte van de risico’s. Dit leidt ertoe dat consumenten ook minder interesse hebben in flitskredieten.

Wat is een flitskrediet/minilening?

Een flitskrediet is een dure lening die vaak wordt aangeboden aan kwetsbare mensen. Er wordt gesproken over “goedkoop geld lenen” en “klein bedrag lenen” (50 tot 1500 Euro) en zodra de consument de lening afsluit, worden ze geconfronteerd met hoge verborgen kosten. Het flitskrediet kent ook een groot aantal andere namen waaronder, minilening, SMS-lening, flitslening of minikrediet. Allemaal verschillende namen voor hetzelfde product. Een relatief duur product waarbij in veel gevallen naast de rente ook nog ondoorzichtige kosten in rekening worden gebracht.

Kosten flitskrediet

De kosten van een flitskrediet zijn fors; deze zijn vaak op te bouwen uit een deel rente én boete bij wanprestatie. Dit laatste is het geval als u niemand kunt vinden die voor u garant wilt staan.

Rente

Allereerst de rente, deze is veelal de maximale toegestane rente in Nederland. Vóór de corona maatregelen* bedroeg deze wettelijke maximale rente 14%. Om u een duidelijker beeld te geven; u kunt al geld lenen met een rente vanaf 3,6% wat betekent dat u gemiddeld twee tot drie keer zoveel rente betaalt dan bij andere leningen.

*In 2020 heeft de overheid de maximale rente op leningen beperkt tot 9,9%.

Boete

De boete bij wanprestatie is een bedrag wat u moet betalen wanneer u er niet in slaagt tijdig een garantsteller aan te wijzen. Een garantsteller is een natuurlijk persoon die bereidt is zich hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor het krediet. Wat zoveel betekent dat deze persoon voor de schuld kan opdraaien als de kredietnemer het krediet niet kan betalen. Als u er niet tijdig in slaagt om iemand te vinden die meetekent dan bedraagt de boete bij een krediet van € 500 maar liefst € 115 euro.

AFM toezicht op flitskredieten

De Autoriteit Financiële Markten is de instantie die toezicht houdt op ondermeer aanbieders van flitskredieten. Zij hebben de afgelopen jaren in toenemende mate boetes uitgedeeld aan partijen die zich niet aan de regels hielden. De boetes hadden betrekking op de kosten van het flitskrediet, het verstrekken van leningen zonder vergunning en de manier van adverteren.

Flitskredieten in 2030

Of een flitskrediet nog een toekomst heeft valt te bezien. Bij Frisia verwachten we dat flitskredieten in 2030 niet meer bestaan vanwege de ondoorzichtige en hoge kosten. Of we gelijk krijgen? Dat zien we over 10 jaar!

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen