Frisia Financieringen
8.9

691 mensen geven ons een 8.9

Doorlopend krediet aanvraag

Flexibel geld lenen met een rente vanaf 4,5%

Offerte aanvragen
  • Doorlopend krediet
  • Hoe werkt het
  • Consumptief krediet
  • Koop op afbetaling

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een lening waarbij u doorlopend geld kunt lenen tot een afgesproken maximum, het kredietlimiet. Het is vergelijkbaar met een roodstand op een betaalrekening; u kunt geld lenen tot een bepaald bedrag. Het bedrag dat u aflost kunt u opnieuw opnemen.

Goedkoop krediet aanvragen

Op Frisia.nl kunt u doorlopende kredieten, persoonlijke leningen en combinaties hiervan aanvragen en afsluiten. Het aanvragen van een doorlopend krediet of ‘krediet lening’ is geheel vrijblijvend en kan volledig online geregeld worden. Heeft u een passend of goedkoper krediet gevonden, dan kunt u deze direct bij ons online afsluiten. Of uw duurdere lening naar ons oversluiten.

Doorlopend krediet afsluiten

Voor het afsluiten van een doorlopend krediet worden geen extra kosten zoals advieskosten gerekend. Uw doorlopend krediet is doorgaans binnen enkele uren beschikbaar na het afsluiten.

Krediet aanvragen (vrijblijvend)

Hoe werkt een Doorlopend Krediet?

U betaalt maandelijks een vast bedrag wat bestaat uit rente en aflossing. Hoeveel u maandelijks aflost bepaalt u zelf aan de hand van een aflossingspercentage. U heeft hierbij de keuze uit 1, 1,5 of 2% van het kredietlimiet. Houdt hierbij rekening dat het maandbedrag wel vaststaat, maar niet de duur (looptijd) van de lening. Wilt u wel meer duidelijkheid over de duur en uiteindelijke kosten van de lening, dan kunt u een persoonlijke lening overwegen.

Hoeveel kost een doorlopend krediet?

Hoeveel een doorlopend krediet kost is afhankelijk van de rente en het openstaande kredietbedrag. U betaalt alleen kosten over het deel van het krediet dat u opneemt. Het resterende bedrag van het afgesloten krediet blijft beschikbaar om op te nemen. Bij een doorlopend krediet heeft u altijd geld achter de hand. U beschikt flexibel over uw geld en dat maakt een doorlopend krediet een gewilde leenvorm.

Heeft u geld opgenomen uit uw doorlopend krediet, dan begint u met aflossen. De hoogte van de aflossing is het afgesproken percentage. Kunt u meer missen? U mag boetevrij een hoger bedrag aflossen. Hoe meer u aflost hoe lager uw schuld en hoe minder uw krediet kost.

Wanneer is mijn doorlopend krediet afgelost?

De looptijd van een doorlopend krediet staat niet vast wat wel het geval is bij een persoonlijke lening. Dit is omdat u afgeloste bedragen opnieuw kunt opnemen en de rente variabel is. Wilt u de looptijd verkorten, dan kunt u overwegen om meer af te lossen en niet of minder opnieuw geld op te nemen. Dit kan de looptijd verkorten als de rente niet stijgt.

Hoe werkt geld lenen?

Wat is een “Consumptief krediet”?

“Consumptief krediet is een verzamelnaam voor verschillende type leningen. Het wordt gebruikt om leningen te beschrijven die geen onderpand hebben en ingezet worden om goederen met een beperkte houdbaarheid te financieren. Hierbij kunt u denken aan een auto, een verbouwing, maar ook een cosmetische ingreep zoals een borstvergroting.”

Een doorlopend krediet is een consumptief krediet. U kunt dit krediet inzetten om verschillende leendoelen mee te financieren zonder dat daar een onderpand voor nodig is. U leent het geld op basis van de zekerheid dat u de lening terugbetaald. Een vaste baan is voor een doorlopend krediet niet verplicht. U kunt in bepaalde gevallen ook een krediet afsluiten met een tijdelijk contract of als zelfstandige.

Krediet of lening?

“Krediet” en “lening” kunnen verwarrende termen zijn voor mensen die nieuw zijn met geld lenen. Zeker als ze door elkaar worden gebruikt en/of er niet gesproken wordt over een vaste en variabele rente.

Wordt gesproken over een krediet met een variabele rente, dan wordt in de meeste gevallen gesproken over een doorlopend krediet. Spreekt men over een lening met een vaste rente (en looptijd), dan is er doorgaans sprake van een persoonlijke lening.

Wordt niet specifiek gesproken over een rente en looptijd (én worden de termen door elkaar gebruikt), dan gaat het over consumptieve kredieten. In zo’n geval is het puur om aan te geven dat het over geld lenen gaat.

Wat is een Consumptief Krediet?

Alternatief voor kopen op afbetaling

Koopt u regelmatig op afbetaling, dan kunt u veel geld besparen met een goedkoop doorlopend krediet. Door de lagere rente van een doorlopend krediet kunt u in totaal soms wel honderden euro’s besparen. Naast de besparing kan een doorlopend krediet ook betere voorwaarden hebben. Hierbij kunt u denken aan boetevrij extra aflossen en kwijtschelding na overlijden.

Heeft u momenteel een zogenoemd verzendhuiskrediet (een koop op afbetaling mogelijkheid bij bijvoorbeeld een webshop als de Wehkamp of Mediamarkt), dan kunt u veel geld besparen met een doorlopend krediet. Vraag vrijblijvend een offerte aan en kijk of ook u geld kunt besparen.

Alternatief voor roodstaan

Roodstaan op uw bankrekening is één van de bekendste manieren van tijdelijk geld lenen. Het is laagdrempelig en geeft voor sommige mensen een veilig gevoel. U sluit immers geen aparte lening af, al dan niet bij een andere bank. In de praktijk is roodstaan een dure manier van geld lenen omdat hoge rentes worden gerekend.

Vraag een vrijblijvende offerte aan als alternatief voor roodstaan bij uw bank. Heeft u al een offerte ontvangen van uw bank, dan kunt u de rente en voorwaarden vergelijken in onze lening vergelijker. Heeft u een goedkopere lening gevonden dan kan deze direct online aangevraagd worden.

Kopen op afbetaling

Doorlopend krediet vergelijken

Een goedkoop doorlopend krediet heeft een lage rente. Om de laagste rente te vinden heeft Frisia een online lening vergelijker gebouwd. Heeft u het goedkoopste doorlopend krediet gevonden, dan kunt u deze direct online aanvragen.

Tip: vergelijk ook de voorwaarden van het krediet, zodat u zowel het goedkoopste als het best passende krediet vindt.

Vragen over een doorlopend krediet

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopen krediet is een leenvorm waarbij u meer flexibiliteit heeft als bij een persoonlijke lening. Zo kunt u afgeloste bedragen weer opnemen tot aan het overeengekomen kredietlimiet. De maandtermijn bij een doorlopend krediet is een vast percentage van het kredietlimiet, 2% of 1,5%, en bestaat uit rente en aflossing.

Variabele rente

De rente op deze kredietvorm is variabel. Dat betekent dat de rente meebeweegt met de marktrente. Voordeel is dat de rente kan dalen en zelfs lager kan uitkomen als bij een persoonlijke lening. Nadeel is dat de rente ook onverwachts kan stijgen als gevolg bewegingen op de kapitaalmarkt. Wilt u dat liever niet? Kies dan voor het alternatief de persoonlijke lening, hier staat de rente de gehele looptijd vast.

Rente aftrek

De rente op een doorlopend krediet is niet fiscaal aftrekbaar, ook niet als u het geleende bedrag gebruikt voor verbouwing of woningverbetering. Het doorlopend krediet kunt u wel opvoeren als schuld in box 3.

Alternatief voor Roodstaan, postorderkrediet of kopen op afbetaling

Het doorlopend krediet is een prima alternatief voor roodstaan op uw bankrekening, postorderkredieten van bijvoorbeeld de Mediamarkt of Wehkamp en/of betalen in termijnen. U krijgt dan dezelfde flexibiliteit als bij bijvoorbeeld een roodstand. De rente die u betaalt op een doorlopend krediet is lager. De rente op roodstand of koop of afbetaling is al gauw 12% terwijl Frisia een doorlopend krediet kan aanbieden vanaf 4,5%. En een doorlopend krediet kunt u te allen tijde tussentijds deels of volledig boetevrij aflossen.

Is de rente op een doorlopend krediet aftrekbaar?

De rente op een doorlopend krediet is nooit aftrekbaar voor de inkomsten belasting in box 1. Een schuld (doorlopend krediet) mag u wel opvoeren in Box 3. Dit geldt alleen voor het deel dat hoger uitkomt als de drempel van € 3.100,– voor alleenstaanden en € 6.200,– voor fiscale partners. In box 3 wordt uw inkomen uit vermogen belast.

Bekijk ook: Is de rente op een persoonlijke lening aftrekbaar?

Is een doorlopend krediet een aflosvrije lening?


Nee, Het maandelijkse bedrag bestaat bij een doorlopend krediet uit rente en aflossing. Wel mag u bij een doorlopend krediet (extra) afgeloste bedragen weer opnemen.

Waarom kan ik als ondernemer geen doorlopend krediet afsluiten?

Er zijn twee banken waar Frisia mee samenwerkt zodat u geld kunt lenen als ondernemer. Interbank heeft de ruimste mogelijkheden voor ondernemers, maar zij bieden enkel persoonlijke leningen aan voor ondernemers. De andere bank waar u als ondernemer geld kunt lenen is Qander. Zij bieden wel doorlopend kredieten aan voor ondernemers, maar u moet dan wel DGA van uw eigen onderneming zijn én maandelijks een vast salaris (en loonstrook) ontvangen. Voldoet u niet aan deze vereiste, dan kunt u geen doorlopend krediet afsluiten als ondernemer.

Rente Doorlopend krediet

Kredietbedrag Termijnbedrag Debetsrente op jaarbasis Jaarlijks kostenpercentage Duur kredietovereenkomst in maanden Totaal door consument te betalen bedrag
€ 50.000 € 750 4,5 % 4,5 % 77 maanden € 57.459
€ 25.000 € 375 4,5 % 4,5 % 77 maanden € 28.730
€ 15.000 € 225 4,8 % 4,8 % 77 maanden € 17.416
€ 10.000 € 150 6,1 % 6,1 % 81 maanden € 12.164

Deze berekening is een richtlijn en je kunt hieraan geen rechten ontlenen. We gaan hierbij uit van de laagste rente die we jou kunnen aanbieden. De exacte rente hangt af van uw persoonlijke omstandigheden en kan variëren. Bij een doorlopend krediet is de minimale looptijd 1 maand. De maximale looptijd is afhankelijk van de rente, extra aflossingen en extra opnames. Bij een Persoonlijke lening is de minimale looptijd 6 maanden en de maximale looptijd 120 maanden. De minimale rente is 4,5 % en de maximale wettelijke rente is 14% per jaar.

Offerte aanvragen