Frisia Financieringen
9.1
1010 mensen geven ons een 9.1

19-04-2023

Tips geld lenen

Geld lenen kan soms noodzakelijk zijn, maar het kan ook lastig zijn als je niet precies weet hoe je het moet aanpakken. Het is belangrijk om verantwoord te lenen en jezelf te beschermen tegen hoge rentetarieven en onverwachte kosten. In dit blog geven wij een aantal tips die je kunt gebruiken wanneer je overweegt om geld te lenen. Leen je voor het eerst of heb je al ervaring met het lenen van geld, deze tips zullen je helpen om verantwoorde beslissingen te nemen en het meeste uit je lening te halen.

Wat houdt geld lenen in?

Geld lenen is het proces waarbij je geld van een kredietverstrekker leent en dit bedrag vervolgens terugbetaalt over een bepaalde periode, met rente. Er zijn verschillende soorten leningen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voorwaarden.

Het belangrijkste verschil tussen lenen bij een bank en een gespecialiseerde kredietverstrekker is dat banken vaak een breed scala aan financiële producten aanbieden, terwijl gespecialiseerde kredietverstrekkers zich alleen richten op het lenen van geld. Banken hebben ook vaak hogere eisen voor kredietwaardigheid en hanteren overwegend hogere rentes. Kredietverstrekkers zijn vaak soepeler in lenen van geld en hanteren lagere rentetarieven.

Soorten leningen

Een persoonlijke lening is een lening waarbij je een vast bedrag leent en dit bedrag over een bepaalde periode terugbetaalt met rente. Het rentepercentage staat voor de gehele looptijd vast, waardoor je precies weet hoeveel je maandelijks moet betalen. Een persoonlijke lening is ideaal voor grote aankopen, zoals een auto of nieuwe keuken, omdat je het geleende bedrag in één keer ontvangt en het vervolgens over een vooraf afgesproken periode kunt terugbetalen.

Een doorlopend krediet is een flexibele vorm van lenen waarbij je tot het afgesproken kredietlimiet geld kunt opnemen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen, ook als dit bedrag lager is dan je kredietlimiet. Dit maakt het een handige optie als je onverwachte kosten hebt of als je flexibiliteit nodig hebt bij het lenen van geld.

Handige tips om geld te lenen

Voor je geld gaat lenen is het is belangrijk om te realiseren dat geld lenen altijd gepaard gaat met rente en aflossing, je moet de lening immers terugbetalen.

 • Leen niet meer dan je nodig hebt, zorg voor een goede begroting en bereken wat je nodig hebt en hou het daarbij. Dit maakt dat je onnodig veel leent, wat ook weer terugbetaald moet worden.
 • Vergelijk je mogelijkheden! Lees je in op de verschillende mogelijkheden, maak gebruik van de online tools op de site van Frisia zoals:
  • Maximale leen berekening – bereken wat je maximaal kunt lenen. Deze tool geeft een goede indicatie van je mogelijkheden
  • Wat kost een lening? – Met deze tool kun je berekenen wat een lening kost. Dit geldt voor zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet. Speel met de looptijden en kijk wat de verschillen zijn in maandlasten en over de gehele looptijd van de lening aan rentekosten.
  • Tip! Kijk eens wat de verschillen zijn bij hele bedragen tussen bijvoorbeeld 19000 en 21000 euro, hier kan net een lagere rente mogelijk zijn. Met de online tool kun je alle variabelen met elkaar vergelijken. Houdt rekening met het feit dat je ten alle tijden boetevrij mag aflossen.
  • Vergelijk je mogelijkheden – Met de online vergelijker kun je verschillende kredietverstrekkers met elkaar vergelijken op rente en voorwaarden. Ook hier geldt speel met bedragen en looptijden en vorm voor jezelf een beeld van de mogelijkheden en goedkoopste aanbieders
 • Heb je een beeld van je mogelijkheden? Kijk dan nog eens kritisch naar de looptijd en maandlasten die bij de lening horen. Je betaalt namelijk rente en die bepalen de kosten van je lening en hier geldt hoe korter de looptijd hoe goedkoper je leent! Dit komt simpelweg doordat je korter rente betaalt en daardoor betaal je ook veel minder en leen je goedkoper. Nadeel kan zijn de hogere maandlasten, dus maak die afweging zelf.
 • Leendoel en looptijd van de lening. Stem altijd de looptijd van je lening af op de gebruiksduur van je lening. Een voorbeeld, is je leendoel een auto? Zorg dan dat de looptijd van de lening overeenkomt met de tijd dat je in de auto van plan bent te gaan rijden. En voorkom daar zoveel mogelijk mee dat je nog aan een lening moet betalen terwijl je niet meer in de auto rijd.
 • Vraag vrijblijvend een offerte aan via Frisia. Wij werken samen met gespecialiseerde kredietbanken die beschikken over de laagste rentes in de markt. Een offerte is gratis en geeft een exactere indicatie van je mogelijkheden en tegen welke rente en voorwaarden je kunt lenen.
 • Neem de tijd! Geld lenen is geen alledaagse bezigheid, wij raden daarom ook aan om hiervoor genoeg tijd te nemen en je op je gemak te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Bij Frisia bepaal jij het tempo

Verantwoord geld lenen met deze tips

Of je verantwoord geld kunt lenen hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke en financiële situatie. Maar door bovenstaande tips te volgen, leen je zo verantwoord mogelijk. Via Frisia is het mogelijk om verantwoord geld te lenen, dit betekent dat wij werken binnen alle regels en normen die er zijn voor verantwoorde kredietverstrekking. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan.

Geld lenen bij Frisia, hoe werkt het?

Via Frisia kun je geheel online een lening aanvragen en afsluiten. Wij werken hiervoor met onze eigen beveiligde mijn-omgeving waar jij als (toekomstige) klant direct toegang tot krijgt. Hoe werkt het?

 1. Vul het online aanvraagformulier in op onze site
 2. Krijg toegang tot je eigen beveiligde deel van de mijn-omgeving en beantwoord de vragen en toon een aantal documenten aan door deze simpelweg te fotograferen en te uploaden. Een pdf uploaden kan natuurlijk ook.
 3. De offerte zetten wij binnen enkele uren voor je klaar
 4. Is de offerte naar wens? Dan kun je deze digitaal ondertekenen
 5. De offerte en documenten worden nog een keer gecontroleerd door ons op juistheid en volledigheid en naar de kredietverstrekker verzonden.
 6. Na controle van de stukken door de bank volgt de uitbetaling op je rekening. In de regel neemt dit proces maximaal 2 werkdagen in beslag.

Benieuwd naar je mogelijkheden via Frisia?

Wij helpen je graag aan de goedkoopste vrijblijvende offerte. Deze verplicht je tot niets en kun je geheel gratis aanvragen. Dus neem gerust de proef op de som en vraag een lening aan bij Frisia.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen