Frisia Financieringen
9.1
1010 mensen geven ons een 9.1

13-04-2023

Er is veel te doen over de rentestijging bij persoonlijke leningen. Veel mensen vragen zich af waarom de rente is gestegen en wat deze stijging voor hen betekent. Het is belangrijk om te begrijpen dat de rente van persoonlijke leningen afhankelijk is van de kapitaal marktomstandigheden en economische factoren zoals inflatie.

In dit blog zullen we dieper ingaan op waarom de rente is gestegen en wat dit betekent voor mensen die overwegen om een persoonlijke lening af te sluiten. We zullen ook enkele tips delen over hoe je het beste kunt omgaan met deze rentestijging en hoe je kunt zorgen dat je toch nog voordelig geld kunt lenen. Lees verder om alles te weten te komen over de recente rentestijging bij persoonlijke leningen.

Waarom is de rente gestegen?

Er zijn verschillende factoren die hebben bijgedragen aan de stijging van de rente op zowel hypotheken als ook op consumptieve leningen waaronder de persoonlijke lening. Voor je juiste uitleg moeten we even een stukje terug in de tijd. Tijdens de coronacrisis hebben centrale banken in veel landen hun beleid aangepast om de economie te stimuleren. Dit betekende dat de rentetarieven werden verlaagd om de leningen en hypotheken voor bedrijven en particulieren goedkoper te maken, om zo de economie te stimuleren. En nu de economie begint te herstellen en de inflatie stijgt tot problematische niveau’s, beginnen centrale banken hun beleid weer aan te passen en hun rentetarieven te verhogen om zo de inflatie terug te dringen en meer onder controle te krijgen.

Door lenen duurder te maken zou het gewenste effect zijn dat er minder geleend wordt waardoor er minder geld wordt uitgegeven en de vraag naar producten afneemt. Hierdoor kunnen prijzen stabiliseren.

Kan de rente ook weer omlaag?

Als een rente omhoog kan kan deze natuurlijk ook weer omlaag. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren wanneer de vraag naar leningen en hypotheken afneemt. Dit heet marktwerking, waarbij de banken en kredietverstrekkers de rente verlagen om de vraag te stimuleren. De gedachte is dat met een lage rente er meer mensen bereid zijn om geld te lenen om bijvoorbeeld een hun huis te verbouwen of een auto te kopen. Als de vraag naar bijvoorbeeld persoonlijke leningen sterk toeneemt zal naar alle waarschijnlijkheid de rente weer stijgen.

Wat betekent de rentestijging voor jou?

De rentestijging op persoonlijke leningen kan verschillende gevolgen hebben voor jou als consument. Allereerst betekent een hogere rente dat je meer geld betaalt voor het geleende bedrag. Dit kan je terugzien in een hogere maandelijks bedrag, je maandtermijn, dat je betaalt aan rente en aflossing van de lening.

Daarnaast kan een hogere rente het lastiger maken om een lening te krijgen, omdat kredietverstrekkers strengere criteria kunnen gaan hanteren om te bepalen wie ze geld uitlenen en wie niet. Wanneer door de rente een maandtermijn moeilijker te betalen is dan kan dit voor de bank een reden zijn om geen offerte uit te brengen. Dit is echter niet waarschijnlijk, de rente zal dan toch een grote sprong gemaakt moeten hebben.

Niet alleen rente persoonlijke lening bepalend

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen naar de rente moet kijken bij het afsluiten van een persoonlijke lening. Andere factoren, zoals de voorwaarden en eventuele aanvullgende kosten, kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de totale kosten van de lening. Het is daarom verstandig om verschillende geldverstrekkers te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Frisia helpt je hier graag bij.

Wat jij kunt doen om je voor te bereiden

Als je van plan bent om een persoonlijke lening af te sluiten, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden en ervoor te zorgen dat je de juiste beslissingen neemt:

  1. Bepaal hoeveel je nodig hebt, leen alleen het noodzakelijke bedrag. Een te hoge lening betekent dat je duurder uit bent doordat je dit teveel geleende bedrag met rente moet terugbetalen.
  2. Bereken online hoeveel je kunt lenen: Voordat je een lening afsluit, is het belangrijk om te bepalen hoeveel je daadwerkelijk kunt lenen en terugbetalen. Dit laatste om te voorkomen dat je te veel leent en later in de problemen komt met terugbetalen. Bereken daarom niet alleen wat je kunt lenen maar ook wat de lening per maand kost aan maandelijkse lasten, de maandtermijn.
  3. Vergelijk aanbieders: Vergelijk de aanbieders van persoonlijke leningen en bekijk de rentetarieven, voorwaarden en kosten. Zo kun je de meest voordelige lening kiezen die past bij jouw situatie.
  4. Vraag een vrijblijvende offerte aan. De offerte geeft een exacter beeld van je mogelijkheden en is gebaseerd op de door jou ingevulde gegevens als het gaat om je persoonlijke situatie en inkomsten en lasten aan huur of hypotheek.
  5. Neem de tijd en lees de offerte en voorwaarden zorgvuldig: Lees de voorwaarden van de lening zorgvuldig door en zorg ervoor dat je alle kosten begrijpt. Dit om te voorkomen dat je later voor verrassingen komt te staan.

Door deze stappen te volgen, kun je jezelf voorbereiden op het afsluiten van een persoonlijke lening en ervoor zorgen dat je beter beslagen ten ijs komt om de juiste beslissingen te nemen.

Persoonlijke lening met lage rente? Frisia

Bij Frisia kun je een persoonlijke lening online aanvragen en afsluiten zonder tussenkomst van een adviseur. Onze werkwijze is geschikt voor iedereen met voldoende kennis en (leen)ervaring van persoonlijke leningen. Bij ons krijg je een offerte met een vaste rente voor de gehele looptijd, de lening kan ten alle tijden boetevrij extra of volledig kunnen worden afgelost en wij bieden de laagste rente’s in de Nederlandse markt. Met onze beveiligde mijn-omgeving wordt je stap voor stap begeleid naar het beste aanbod. En dit als gratis en vrijblijvend. Benieuwd naar je mogelijkheden? Vraag dan vandaag nog een vrijblijvende offerte op!

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen