Frisia Financieringen
9.0
996 mensen geven ons een 9.0

12-04-2023

Als ondernemer kan het soms nodig zijn om geld te lenen om investeringen te kunnen doen, groei te realiseren, of om tijdelijke financiële uitdaging op te lossen. Het is belangrijk om goed na te denken wanneer je geld leent als ondernemer en wat de voordelen kunnen zijn.

Er zijn verschillende redenen waarom een ondernemer geld zou willen lenen. Een veelvoorkomende reden is om te investeren in bedrijfsmiddelen zoals apparatuur, machines of een bedrijfspand. Dit kan nodig zijn om de productiecapaciteit te vergroten, de efficiëntie te verbeteren of om nieuwe markten te betreden. Je kan er ook werkkapitaal mee financieren, bijvoorbeeld om voorraden te kunnen aankopen of om personeel te kunnen betalen.

Waarom geld lenen als ondernemer?

Een van de belangrijkste redenen van geld lenen als ondernemer is dat je hiermee kunt investeren in de groei en ontwikkeling van je bedrijf. Door te lenen kun je bijvoorbeeld nieuwe producten ontwikkelen, je marketingbudget vergroten, of nieuwe markten betreden.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat lenen ook risico’s met zich meebrengt. Het is daarom goed om te kijken naar je financiële situatie en de terugbetalingsmogelijkheden van je onderneming voordat je besluit om een lening aan te vragen.

Wat zijn de voor- en nadelen om te lenen als ondernemer?

De voordelen hebben we reeds benoemd in de introductie van dit artikel. Deze zitten met name in het feit dat je als ondernemer wilt investeren in je onderneming en de groei daarvan. De nadelen hebben we nog niet behandeld, hieronder tonen we enkele nadelen waar je als ondernemer rekening mee moet houden:

  1. Kosten: Een lening brengt vaak hoge kosten met zich mee, zoals rente en  afsluitkosten
  2. Risico’s: Het lenen van geld brengt risico’s met zich mee. Je moet er zeker van zijn dat je het geleende bedrag kunt terugbetalen, anders kan dit leiden tot financiële problemen.
  3. Beperkingen: Kredietverstrekkers hanteren soms bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een lening. Hierbij kun je denken aan het verstrekken van een persoonlijke garantie of het geven van een onderpand.

Het is dus belangrijk om goed af te wegen of de voordelen opwegen tegen de nadelen van het afsluiten van een zakelijke lening voor je onderneming.

De actuele rente voor een lening als ondernemer

De actuele rente voor een lening als ondernemer is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type lening, de hoogte van het geleende bedrag, de looptijd van de lening en de kredietwaardigheid van de onderneming. Over het algemeen geldt dat de rente voor zakelijke leningen hoger ligt dan voor particuliere consumptieve leningen, omdat het risico voor de kredietverstrekker groter is.

Op dit moment liggen de rentetarieven voor zakelijke leningen in Nederland tussen de 2,5% en de 18%, afhankelijk van de hierboven genoemde factoren en de specifieke kredietverstrekker. Het is verstandig om verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken om te zien welke aanbieder de beste voorwaarden biedt voor jouw specifieke situatie.

Invloed op de hoogte van de rente heb je beperkt. Zo kun je proberen je kredietwaardigheid te verbeteren en een zo hoog mogelijke omzet te presenteren. Neem bijvoorbeeld mee wat de zakelijke lening je gaat opleveren. Daarnaast kun je persoonlijke garanties afgeven waardoor het risico van de bank afneemt. Deze zaken kun je meenemen naar de bank en proberen te onderhandelen over een verlaging van de rente.

Kom ik in aanmerking voor een lening?

Als ondernemer zijn er verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen om zakelijk geld te kunnen lenen. Dit kan per kredietverstrekker verschillen, maar over het algemeen zijn er een aantal belangrijke voorwaarden waar je rekening mee moet houden:

  1. Kredietwaardigheid: Kredietverstrekkers willen zekerheid hebben dat je onderneming in staat is om het geleende bedrag terug te betalen. Daarom wordt er gekeken naar de kredietwaardigheid, oftewel de financiële situatie van je onderneming. Beschik je over voldoende omzet, winstgevendheid en cashflow. Voor zowel een rekening courantkrediet als een persoonlijke lening wordt hierbij gerekend met de te betalen maandtermijn.
  2. Begin je als ondernemer? Dan is je ondernemingsplan van groot belang. Dit om te laten zien dat je serieus bent en dat je goed hebt nagedacht over je plannen. Hierin beschrijf je onder andere wat je wilt gaan doen, hoe je dit gaat aanpakken, wat je prognoses zijn en hoe je dit gaat financieren.
  3. Onderpand: In sommige gevallen vragen kredietverstrekkers om een onderpand. Dit is bijvoorbeeld een pand, machines of voorraden die als zekerheid dienen voor het geleende bedrag. Mocht je niet in staat zijn om het geleende bedrag terug te betalen, dan kan de kredietverstrekker het onderpand verkopen om zo het geleende bedrag terug te krijgen.
  4. Persoonlijke garantie: Soms vragen kredietverstrekkers om een persoonlijke garantie. Dit betekent dat je als ondernemer persoonlijk garant staat voor de terugbetaling van het geleende bedrag.

Het is belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden die kredietverstrekkers hanteren voordat je besluit om geld te lenen. Zo kun je voorkomen dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan en kun je een weloverwogen beslissing maken.

Geld lenen als ondernemer bij Frisia

Als ondernemer kun je direct online een lening aanvragen voor een voordelige zakelijke financiering. Nadat je een lening hebt aangevraagd, nemen wij direct contact met je op om deze door te nemen en een eerste inschatting te maken van je mogelijkheden. Geef je ons de opdracht om offertes voor je op te vragen, dan vragen wij een startfee voor onze werkzaamheden van 250 euro. Na betaling gaan wij verder aan het werk.

Wij gaan verder dan je eigen banken en werken met 17 partnerbanken samen, de mogelijkheden zijn daardoor groter. Wij vragen meerdere offertes voor je op en vergelijken deze op rente en voorwaarden. Het beste aanbod presenteren wij aan jou.

Is de offerte naar wens? Dan handelen we deze administratief verder voor je af en volgt binnen enkele dagen de uitbetaling van de lening.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen