Frisia Financieringen
9.0
986 mensen geven ons een 9.0

21-08-2020

Frisia helpt u graag bij het vinden van de goedkoopste lening. In dit artikel vind u tips en informatie om goedkoop online geld te lenen.

De wijze waarop u als consument geld kunt lenen is de laatste jaren sterk veranderd. Enkele jaren terug moest u nog verplicht op kantoor komen om een lening af te kunnen sluiten. Vandaag de dag kunt u hiervoor gebruik maken van alle moderne technieken vanuit uw eigen huis. In het blog “de evolutie van het online geld lenen” beschrijven wij deze ontwikkeling.

Lagere rente, goedkopere lening

De rente is dé bepalende factor om goedkoop geld te kunnen lenen; hoe lager de rente, hoe goedkoper u geld kunt lenen. Door ook te kiezen voor een korte looptijd kunt u nog meer geld besparen op uw lening.

De rente op het lenen van geld is voor het grootste deel afhankelijk van de rente op de kapitaalmarkt. Als een kredietverstrekker goedkoop geld kan lenen op de kapitaalmarkt, dan kan een consument of ondernemer ook goedkoop geld lenen van de kredietverstrekker. Daarnaast is de hoogte van de rente ook afhankelijk van de risico- en winstopslag die wordt gehanteerd door banken. Hoe groter de kans dat iemand zijn lening niet kan terugbetalen, hoe hoger de opslag. Dit verklaart dan ook de verschillende rentepercentages bij verschillende banken net als de bijbehorende kredietvoorwaarden.

Tip: Neem ook de tijd om de voorwaarden te vergelijken. Het is niet vreemd als u uiteindelijk iets meer betaald voor uw lening omdat hier bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering bij is inbegrepen.

Kortere looptijd, minder rentekosten

Naast de keuze voor een lage rente is de looptijd ook een belangrijke factor; hoe korter de looptijd, hoe minder rentekosten u heeft gedurende de looptijd. Houd er echter wel rekening mee dat een kortere looptijd ook resulteert in een hoger maandbedrag aan aflossing. Probeer daarom de looptijd én het maandbedrag goed af te stemmen op uw persoonlijke situatie. Onze lening-vergelijker kan hierbij een uitkomst bieden.

Voorbeeld verbouwingslening met korte looptijd

Een verbouwing financieren is een goed voorbeeld van hoe een langere looptijd extra kosten met zich mee kan nemen.

We nemen als voorbeeld een verbouwing van €40.000,-. De meest voor de hand liggende keuze is dan vaak uw huidige hypotheek verhogen of een extra hypotheek afsluiten. U bent immers bekend met een hypotheek en de rente is doorgaans lager dan een consumptief krediet. Wat de meeste mensen echter vergeten is dat de looptijd van een hypotheek (doorgaans 30 jaar) gemiddeld twee tot drie keer zo lang is dan bij een consumptief krediet. De rentekosten per maand zijn dan weliswaar lager, maar de totale rentekosten zijn uiteindelijk hoger.

Een andere optie om een verbouwing te financieren is door een persoonlijke lening af te sluiten. Deze is in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar en de looptijd is maximaal 15 jaar. Door deze kortere looptijd kunt u aanzienlijk veel geld besparen. Daarnaast heeft u bij een persoonlijke lening ook geen extra kosten zoals notaris en/of advieskosten voor uw hypotheek. U moet uiteraard wel rekening houden met een hogere maandlast welke moet aansluiten op uw persoonlijke situatie.

Voorbeeld kosten verbouwing van €40.000,-

Hypotheek 

Rente hypotheek 2%
Maandelijkse aflossing: €148,-.
Rentekosten: € 13.095
Totale kosten na 30 jaar: € 53.095

Persoonlijke lening

Rente persoonlijke lening 3,6%
Maandelijkse aflossing: €398,-.
Rentekosten: € 7.560,-
Totale kosten na 10 jaar: € 47.560,-

Minimale besparing persoonlijke lening: €5.535,-

Bekijk ook:

Dure lening(en) oversluiten

Heeft u momenteel één of meerdere leningen waarop u geld wilt besparen? Op Frisia kunt u online uw besparing bereken en direct uw lening(en) oversluiten. Een bestaande lening oversluiten is kosteloos* en met een rente vanaf 6,5% kunt u veel geld besparen.

Sluit u meerdere leningen over naar één lening, dan krijgt u overzicht. In plaats van maandelijks (op verschillende data) meerdere leningen af te lossen, lost u één lening op één vaste datum af. Bij sommige kredietverstrekkers kunt u zelfs kiezen op welke datum u wenst af te lossen. Daarnaast betaald u in de meeste gevallen ook een lagere rente. Dit is omdat de banken waar Frisia mee samenwerkt een lagere rentevergoeding rekenen voor hogere leenbedragen.

*Afhankelijk van de voorwaarde van uw huidige lening. Een doorlopend krediet oversluiten is altijd kosteloos. 

Voorwaarden en boetevrij vervroegd aflossen

Goedkoop geld lenen en/of het oversluiten van een bestaande lening is een financiële verplichting die u voor een langere periode aangaat. Het is om die reden belangrijk dat u zich goed verdiept in de voorwaarden en mogelijkheden van geld lenen. Op Frisia.nl kan dit volledig online; wij bieden alle relevante informatie aan op onze website en hebben daarnaast handige tools ontwikkeld die u het gewenste inzicht geven. Voor de voorwaarden van uw huidige lening kunt u uw eigen administratie raadplegen.

Mocht u een lening willen oversluiten, dan is het belangrijk om na te gaan of u een boete moet betalen. Hoewel dit in de praktijk nog nauwelijks voorkomt, kan zijn dat u nog een oude persoonlijke lening heeft met een boeteclausule. In dat geval betaalt u een boete ter hoogte van de misgelopen rente. Twijfelt u of u een boete moet betalen? Wij helpen u graag bij het oversluiten van uw bestaande lening. Ook bij het uitzoeken of u een boete moet betalen.

Alle huidige leenvormen en producten waarin Frisia bemiddelt kennen geen boetevoorwaarden en kunnen ten alle tijde boetevrij worden afgelost.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen