Frisia Financieringen
9.1
1019 mensen geven ons een 9.1

31-03-2023

Als ZZP’er kan het soms lastig zijn om te investeren in je bedrijf. Bijvoorbeeld wanneer je niet beschikt over voldoende eigen middelen om te kunnen groeien of wanneer je te maken hebt met onverwachte uitgaven.

Een ZZP lening kan dan uitkomst bieden. Maar wat is een ZZP lening precies? In dit blog gaan we dieper in op de verschillende aspecten van een ZZP lening en kijken we naar de beschikbare mogelijkheden voor ZZP’ers die op zoek zijn naar financiering voor hun onderneming.

Wat is een ZZP lening

Een ZZP lening is een financieringsvorm die speciaal is ontworpen voor zelfstandige ondernemers zonder personeel (ZZP’ers). Een ZZP lening stelt ZZP’ers in staat om geld te lenen om te investeren in hun bedrijf, bijvoorbeeld voor de aanschaf van nieuwe apparatuur of een bedrijfsauto.

Er zijn twee soorten leningen die ZZP’ers kunnen aanvragen: persoonlijke consumptieve lening of een zakelijke leningen. Het verschil zit hem in het bestedingsdoel, waar ga je het geld voor gebruiken. Betreft het een aankoop voor privédoeleinden, een verbouwing of privé auto, dan kun je een persoonlijke lening afsluiten. Betreft het een bedrijfsauto of apparatuur voor je onderneming, dan moet je je wenden tot een zakelijke lening.

De Soorten leenmogelijkheden voor ZZP’ers

  • Het is nog handig om hier een introducerende 1 à 2 zinnen toe te voegen voordat de verschillende leenvormen komen.
  • Zoals bijvoorbeeld: Als ZZP’er zijn er veel verschillende mogelijkheden om een lening af te sluiten. Zo kan er gekeken worden naar een persoonlijke lening, maar zijn er ook zakelijke leningen specifiek voor ZZP’ers. Meer over de vormen van lenen voor ZZP’ers vind je hier.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening die is bedoeld voor privédoeleinden. Persoonlijke leningen hebben meestal lagere rentetarieven dan zakelijke leningen, maar hebben ook hogere vereisten voor kredietwaardigheid. Als ZZP er wordt gekeken naar je aangifte en aanslag inkomstenbelasting over de afgelopen 2 jaar. Hier zal voldoende kredietwaardigheid uit moeten blijken om een lening te kunnen terugbetalen. Daarnaast speelt je eventuele leenervaring, je BKR-notering een rol. Frisia helpt je graag aan een voordelige offerte, je kunt hiervoor online een lening aanvragen en enkele documenten uploaden. Binnen enkele uren krijg je van ons het gewenste inzicht.

Zakelijke lening voor ZZP

Een zakelijke lening is een lening die is bedoeld voor bedrijfsdoeleinden. Dit kan zijn voor het opstarten van een bedrijf, het uitbreiden van een bedrijf, het aanschaffen van apparatuur of het inhuren van extra personeel. Zakelijke leningen hebben doorgaans hogere rentetarieven dan persoonlijke leningen vanwege het hogere risico dat verbonden is met het uitlenen van geld aan een bedrijf. De kredietverstrekker wenst inzicht te krijgen in de  kredietwaardigheid van je onderneming. Dit kan aangetoond worden aan de hand van jaarrekeningen en een overzicht van je banktransacties over een bepaalde periode.

Ook voor een zakelijke lening kun je bij Frisia terecht, wij werken samen met maar liefst 15 kredietverstrekkers voor zakelijke leningen. Het maakt niet uit voor welk doel, wij kunnen meerdere offertes voor je aanvragen. Een aanvraag kun je online invullen.

Het is belangrijk om de verschillen tussen persoonlijke en zakelijke leningen te begrijpen bij het nemen van financiële beslissingen als privé persoon of ondernemer. Het kiezen van de juiste soort lening begint in de basis dus bij het leendoel.

Hoe zit het met een microkrediet?

De naam zegt het eigenlijk al, het microkrediet is een kleine lening aan ondernemers. Het gaat veelal om een lening aan ondernemers die niet in aanmerking komen om bij een reguliere grootbank te lenen, door bijvoorbeeld een gebrek aan onderpand of gewoon de kredietwaardigheid die onvoldoende is. Het doel van de lening is het ondersteunen van kleine ondernemingen bij de start of juist de uitbreiding van de onderneming. Bedragen tot maximaal € 50.000,– euro en een looptijd tussen de 1 en 10 jaar. Het microkrediet wordt veelal verstrekt met de hulp van de overheid, die het ondernemen wenst te stimuleren.

En is een Zakelijke Lease aantrekkelijk?

Of een zakelijke lease bij jou en je bedrijf past hangt af van verschillende factoren en met name het leendoel. Het is gebruikelijk om een leasecontract af te sluiten voor bijvoorbeeld een auto, bedrijfswagens of machines. Het voordeel van zakelijke lease is dat je niet ineens een grote investering hoeft te doen maar dat je als ondernemer een vast bedrag per maand betaalt voor het gebruik van het voertuig of machine. Het verschil met een zakelijke lening voor hetzelfde leendoel zit hem in het eigendomsrecht. Bij Lease gebruik je het geleaste object en ben je veelal geen eigenaar, bij een zakelijke lening koopt je onderneming het voertuig of de machine zelf en ben je dus eigenaar. Of dit voor jou van belang is bepaal je natuurlijk zelf. Frisia kan de verschillende offertes voor je opvragen en vergelijken zodat jij zelf een juiste keuze kunt maken aan de hand van echte opties.

Hoe werkt het afsluiten van een ZZP lening?

Het afsluiten van een ZZP lening kan eenvoudig in 3 overzichtelijke stappen:

  • ZZP Lening aanvragen

Je start met het aanvragen van de lening, dit kan door het online aanvraagformulier in te vullen. Dit kan al binnen een paar minuten. Naast je persoonsgegevens stellen wij een 3-tal vragen over je onderneming en het leendoel. Zoals; wat doet je onderneming, waar wil je het geld voor gaan gebruiken en hoe gaat dit bijdragen aan het succes van je onderneming.

  • Stukken aantonen en Vrijblijvend voorstel

Na de aanvraag nemen we direct contact met je op om de mogelijkheden door te spreken, je hoort van ons welke stukken we nodig hebben om de verschillende vragen offertes voor je op te vragen. Na beoordeling van de stukken gaat Frisia op zoek naar de verschillende mogelijkheden door offertes op te vragen. Eenmaal het beste aanbod gevonden zullen we deze aan je presenteren.

  • Uit- en terugbetaling

Wanneer de offerte naar wens is kun jij deze ondertekenen. Na ondertekening zullen wij alle stukken ter eindbeoordeling doorsturen naar de bank. Wij houden nauw contact met de bank om de snelheid erin te houden en eventuele vragen te beantwoorden. In de regel volgt uitbetaling binnen enkele dagen.

Tot welke bedragen kan ik lenen?

Een zakelijke lening is mogelijk vanaf 10.000 euro, dit zijn de financieringen die over het algemeen een kortere looptijd hebben van 24 maanden tot maximaal 60 maanden. De maximale lening aanvraag in het reguliere proces van Frisia bedraagt 2.5 mln euro. Dit wordt bijvoorbeeld aangevraagd voor financiering van bedrijfspanden of vastgoed of zelfs een bedrijfsovername. Boven dit bedrag hebben wij ook zeker mogelijkheden, alleen niet in het reguliere traject.

Ik wil als ZZP’er geld lenen bij Frisia

Wil jij als ZZP’er investeren in je bedrijf en ben je daarvoor op zoek naar een zakelijke lening? Dan komen we graag met je in contact, dit kan door het speciale aanvraagformulier voor een offerte in te vullen of door een e-mail te versturen. Wij nemen vervolgens contact met je op voor een inventarisatie van de wensen en bespreken hoog over de mogelijkheden.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen