Frisia Financieringen
9.1
1010 mensen geven ons een 9.1

Maximale rente van 10% verlengt

John Heijen - Directeur & Financieel expert lenen Bijgewerkt: 25 februari 2021

25-02-2021

De tijdelijke ‘Corona renteverlaging” van 14 naar 10% voor kopen op afbetaling en roodstaan is verlengt tot september 2021. Indien nodig is het ministerie van Financiën bereid om deze renteverlaging na september nogmaals te verlengen.

Sinds augustus 2020 is de maximale rente op koop op afbetaling en roodstand verlaagd van 14 naar 10% rente. De renteverlaging is destijds doorgevoerd om mensen met een lager inkomen tegemoet te komen. Deze groep mensen zou naar verwachting extra hard getroffen kunnen worden door de Corona crisis. Nu blijkt dat de Corona crisis langer voortduurt heeft het ministerie van Financiën de renteverlaging verlengt. De maximale rente van 10% voor kopen op afbetaling en roodstand geld nu tot 1 september 2021 (voorheen 1 maart 2021).

Strengere krediet check

Tijdens het verlengen van de renteverlaging is ook een voorstel ingediend om strenger te controleren op leningen met een klein bedrag. Momenteel is het pas verplicht om een krediet check (verificatieplicht) uit te voeren bij leenbedragen boven de €1.000,-. In het nieuwe voorstel staat dat de minister deze wil verlagen naar €250,- op advies van het Nibud. Op die manier wil de minister voorkomen dat mensen meerdere kleine leningen afsluiten en hierdoor in de problemen komen.

Nibud

De verlaging van de maximum rente en de strengere controles zijn voortgekomen uit adviezen van het Nibud. Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut over geldzaken en is ook partner van Wijzer in geldzaken. In een reactie op hun eigen site geeft Nibud-directeur Arjan Vliegenthart aan blij te zijn met de voorgenomen stappen.

10% rente is nog steeds hoog

De maximum rente van 10% is vergeleken met een gemiddeld doorlopend krediet (een consumentenkrediet met flexibele leenmogelijkheden) in februari 2020 nog steeds hoog. Zo is de gemiddelde rente van een doorlopend krediet van €10.000,- 6,2%. Sluit de consument een doorlopend krediet af met een hoger leenbedrag van €20.000,- dan kan de rente zelfs gehalveerd worden naar 5%. Hierbij moet wel rekening worden gehouden dat de rente variabel is. Sluit de consument een persoonlijke lening af, dan staan soortgelijke rentes vast voor zolang de lening duurt.

Betalen in termijnen al geruime tijd op de agenda

Verzendhuiskredieten (mogelijkheden om producten bij (web)winkels in termijn terug te betalen) staan al langer op de agenda van het ministerie van Financiën. Zo was de Tweede kamer al op 8 januari 2020 geïnformeerd over de enorme betalingsachterstanden op verzendhuiskredieten. Ondanks dat de betalingsachterstanden in drie jaar tijd met 10% zijn afgenomen, blijft het percentage betalingsachterstanden met 24,1% (BKR juli 2020) hoog. 24,1% vertegenwoordig een totaal van 112.404 consumenten met een verzendhuiskrediet.

John Heijen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen