Frisia Financieringen
9.0
986 mensen geven ons een 9.0

€830.000,- Boete voor BKR

John Heijen - Directeur & Financieel expert lenen Bijgewerkt: 9 juli 2020

09-07-2020

De Autoriteit Persoonsgegeven (AP) heeft Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) een bestuurlijke boete opgelegd van 830.000 Euro. Het is de hoogst mogelijke boete in de categorie “recht op inzage” en is tevens de hoogste boete die ooit is opgelegd door de AP. De reden: BKR belemmerde mensen in de periode mei 2018 tot april 2019 bij het raadplegen van hun dossier.

Bureau Krediet Registratie (BKR)

Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht om leningen en betalingsachterstanden van particulieren te melden in het BKR register. Dit register wordt vervolgens weer gebruikt om nieuwe verantwoorde leningen te verstrekken.

Het BKR register wordt jaarlijks meer dan 10 miljoen keer geraadpleegd door kredietverstrekkers en banken. Er staan zo’n 11 miljoen mensen bij het BKR geregistreerd. Om te voorkomen dat een lening of hypotheek wordt afgewezen of om dit proces te versnellen kunnen personen ook zelf hun gegevens opvragen bij BKR.

In strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

In de periode mei 2018 tot april 2019 moesten mensen betalen voor het raadplegen van hun persoonlijke gegevens in het BKR register. Dit is in strijd met de destijds ingevoerde Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze bepaalt ondermeer dat iemand gemakkelijk zijn of haar persoonsgegevens kan inzien. Een betaling (snel digitaal raadplegen) en een maximale wachttijd van 28 werkdagen (gratis via de post) belemmert deze mogelijkheid. Een belemmering die met name nadelig was voor mensen in financiële problemen en die spoedig hulp nodig hadden. Zij hadden niet voldoende financiële middelen om snel bij hun gegevens te komen om vervolgens snel geholpen te kunnen worden.

Boete nog niet definitief

De boete voor BKR is nog niet definitief omdat zij in hoger beroep zijn gegaan.  Een toelichting is te vinden op de website van BKR.

John Heijen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen