Frisia Financieringen
9.1
1019 mensen geven ons een 9.1

Lenen naast een hypotheek

Lenen naast een hypotheek, is dat mogelijk? Dit vragen veel consumenten zich af. Of dit mogelijk is hangt af van de maximale leencapaciteit, deze kunt u eenvoudig berekenen met onze calculator.

Om een lening te berekenen zijn een aantal gegevens belangrijk, namelijk uw maandelijkse netto-inkomen, de gezinssituatie en de netto woonlasten. Met deze gegevens kan de maximale lening worden berekend. Als u al een lopende lening heeft dan moet u er wel rekening mee houden dat u die lening van het maximale lening bedrag afgehaald moet worden. De lopende lening kunt u dan oversluiten.

Lening afsluiten naast een hypotheek bij het aankopen van een huis

Bij het aankopen van een nieuwe woning komen extra kosten kijken. Deze extra kosten zijn in ieder geval 2% overdrachtsbelasting, kosten voor hypotheekadvies, notaris- en taxatiekosten. Bij elkaar lopen deze kosten op tot 4% of zelfs 5% van waarde van de woning, wanneer u een huis wilt kopen van € 200.000,- zijn de kosten al gauw tussen de 8.000,- en 10.000,-. Bij het afsluiten van de hypotheek kunnen deze extra kosten niet meer worden meegefinancierd, als koper van een nieuw huis hebt u dus spaargeld nodig dat ingebracht moet worden. Niet iedereen heeft dit spaargeld beschikbaar en kan daarvoor dan in bepaalde gevallen een lening afsluiten.

De reden dat er eigen geld moet worden ingebracht is dat de overheid vindt dat de koper minder risico moet lopen dan in het verleden. Er is dus een restrictie die bepaalt dat u niet meer mag lenen als dat de waarde van de aan te kopen woning vertegenwoordigd. En als de woning door omstandigheden verkocht zou moeten worden en er wordt verlies geleden, dan blijft dat verlies op deze manier beperkt.

Om toch een woning te kunnen komen kan het dus zo zijn dat u overweegt om een lening af te sluiten. U dient er dan wel rekening mee te houden dat u om de lening te kunnen terugbetalen ook een maandtermijn aan de lening, naast de hypotheek, dient te betalen.

Meer weten over het afsluiten van een hypotheek?

Op onze partner website Hypotheekrente.com kunt u meer informatie vinden over het afsluiten van een hypotheek. Zo kunt u hypotheekrentes met elkaar vergelijken of u kunt een gratis adviesgesprek aanvragen met één van onze hypotheekadviseurs. In dit gesprek kunt u bespreken of het in uw situatie mogelijk en verstandig is om een lening af te sluiten om de kosten voor de het aankopen van een nieuw huis te financieren met een lening.

Hypotheek afsluiten wanneer u reeds een lopende lening heeft

Als u een (nieuwe) hypotheek wilt afsluiten en u heeft daarnaast een lopende lening, dan moet u er rekening mee houden dat de maandlasten van de lopende lening van invloed kunnen zijn op de berekening van uw hypotheek. Ook dit hoeft geen belemmering te zijn. Maar het heeft wel impact.

Deze invloed kan zelfs groot zijn en kan voor onaangename verrassingen zorgen. Er zijn voorbeelden bekend waarbij een lening van €20.000,- ervoor zorgde dat een consument €100.000,- minder hypotheek kon krijgen dan wanneer de consument deze lening niet had gehad. Houd hier dus rekening mee en laat u goed adviseren.