Frisia Financieringen
9.1
1010 mensen geven ons een 9.1

14-09-2023

Stel, je droomt van een eigen huis, een nieuwe auto of misschien wil je investeren in jezelf door een opleiding te volgen. Voor veel van deze zaken heb je waarschijnlijk een lening nodig. Hier komt het concept van kredietwaardigheid om de hoek kijken. Een goede kredietwaardigheid kan het verschil maken tussen het wel of niet realiseren van je dromen. Het beïnvloedt niet alleen je huidige financiële situatie, maar werkt ook door in je toekomstige financiële plannen. Erg belangrijk dus, maar wat is kredietwaardigheid precies?

Wat is kredietwaardigheid?

Kredietwaardigheid is een maatstaf die aangeeft hoe betrouwbaar je bent in het terugbetalen van geleend geld. Het is in feite je financiële reputatie. Een belangrijk instrument hierbij is je kredietscore. Dit is een numeriek cijfer dat wordt berekend op basis van je financiële geschiedenis en gedrag. Dit cijfer wordt door banken gebruikt om snel een inschatting te maken van je financiële betrouwbaarheid. Je kredietwaardigheid heeft een sterke invloed op bijvoorbeeld het bedrag dat je kan lenen voor een persoonlijke lening.

Hoe wordt de kredietwaardigheid beoordeeld?

Je kredietwaardigheid wordt beoordeeld op basis van verschillende factoren. Denk aan je betalingsgeschiedenis, hoeveel schuld je hebt, hoe lang je al krediet gebruikt, welke soorten krediet je gebruikt en hoe vaak je recentelijk naar nieuw krediet hebt gevraagd. Bureau Krediet Registratie verzamelt deze gegevens. Dit wordt gedaan door middel van een toetsing bij het BKR, wat extra inzicht biedt aan kredietverstrekkers.

De rol van kredietwaardigheid bij het aanvragen van een lening

Je kredietscore is je financiële visitekaartje. Kredietverstrekkers kijken hier serieus naar wanneer je een lening aanvraagt. Een hoge kredietwaardigheid kan leiden tot een gunstiger aanbod, zoals een lagere rente. Een goede score kun je dus op de lange termijn veel geld besparen.

De gevolgen van een lage kredietwaardigheid

Als je kredietwaardigheid laag is, kun je geconfronteerd worden met hogere rentetarieven of, erger nog, je aanvraag kan worden afgewezen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het heden, maar kun je financiële toekomst en levenskwaliteit ernstig beïnvloeden. Je loopt ook het risico dat je minder snel in aanmerking komt voor financiële producten zoals creditcards of hypotheken.

Het verbeteren van jouw kredietwaardigheid

Er zijn gelukkig verschillende manieren om je kredietwaardigheid te verbeteren. Wees consequent met het op tijd betalen van je rekeningen, probeer schulden af te lossen en wees terughoudend met het aanvragen van nieuw krediet. Door een gezonde kredietgeschiedenis op te bouwen en te onderhouden, zet je een stap in de goede richting. Het is een proces, maar de inspanning is het zeker waard. Wanneer jouw kredietwaardigheid uiteindelijk is verbeterd, kun je weer bedragen gaan lenen van bijvoorbeeld 5.000 of 50.000 euro.

Het type lening en kredietwaardigheid

Je zou denken dat alle leningen gelijk zijn, maar dat is niet zo. De eisen voor een hypothecaire lening zijn bijvoorbeeld anders dan voor een autolening of een persoonlijke lening. Een hoge kredietwaardigheid biedt je meer keuzevrijheid en flexibiliteit bij het kiezen van het soort lening dat het beste bij jou past. Verschillende lening types hebben namelijk verschillende rentetarieven en voorwaarden.

De leningen van Frisia

Het mag duidelijk zijn: een goede kredietwaardigheid is niet alleen essentieel voor een financieel gezonde toekomst, maar biedt je ook financiële vrijheid en zekerheid. Door bewust om te gaan met je financiën, investeer je in een solide financiële basis voor nu en later.

Frisia biedt verschillende soorten leningen aan en werkt samen met meerdere banken die ook verschillende criteria voor het beoordelen van je kredietwaardigheid hanteren. Een hoge kredietwaardigheid kan bij Frisia resulteren in betere leningsvoorwaarden, zoals een lagere rente of een hoger leenbedrag. Het is dus in je eigen belang om je kredietscore op peil te houden. Heb je nog vragen over het belang van een gezonde kredietwaardigheid of over iets anders? Neem dan gerust contact met ons op.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Acceptatievoorwaarden partnerbanken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen.