Frisia Financieringen
9.1
1010 mensen geven ons een 9.1

Leentermen

BKR-registratie

BKR-registratie is een registratiesysteem dat wordt gebruikt om te beoordelen of iemand geschikt is om een lening of hypotheek af te sluiten. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is een onafhankelijke organisatie die deze registratie bijhoudt.

In het BKR-systeem worden gegevens opgenomen over leningen en hypotheken die iemand heeft afgesloten, evenals over eventuele betalingsachterstanden die iemand heeft. Deze gegevens worden gebruikt om te beoordelen hoe goed iemand is in het terugbetalen van leningen en hypotheken, en om te bepalen of iemand geschikt is om nieuwe leningen of hypotheken af te sluiten.

Er zijn verschillende soorten informatie die in het BKR-systeem worden opgenomen. Zo worden bijvoorbeeld gegevens opgenomen over leningen en hypotheken die iemand heeft afgesloten, zoals de hoogte van de lening of hypotheek, de rente en de looptijd. Ook worden gegevens opgenomen over eventuele betalingsachterstanden die iemand heeft, zoals het aantal keren dat iemand te laat heeft betaald of het aantal keren dat iemand een betalingsregeling heeft moeten treffen.

Het BKR-systeem is vooral van belang voor mensen die een lening of hypotheek willen afsluiten. Voordat een leninggever of hypotheekverstrekker een lening of hypotheek verstrekt, zal hij of zij vaak een kijkje nemen in het BKR-systeem om te beoordelen of iemand geschikt is om de lening of hypotheek terug te betalen. Als iemand bijvoorbeeld al veel leningen of hypotheken heeft afgesloten en deze niet op tijd heeft terugbetaald, kan dit leiden tot een lagere kredietwaardigheid en kan het moeilijker zijn om een nieuwe lening of hypotheek te krijgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat informatie in het BKR-systeem vijf jaar bewaard wordt, behalve in het geval van betalingsachterstanden, die tien jaar bewaard worden. Dit betekent dat informatie over leningen en hypotheken die iemand tien jaar of langer geleden heeft afgesloten, niet meer in het BKR-systeem zal staan.