Frisia Financieringen
9.1
1010 mensen geven ons een 9.1

Leentermen

Rente

Rente is een percentage dat wordt betaald over een geleend bedrag, zoals bij een lening of een krediet. Het doel van rente is om de geldverstrekker te compenseren voor het feit dat hij het geld uitlenen en om de kosten te dekken die hij maakt om het geld te verstrekken.

Er zijn verschillende soorten rentepercentages. Zo zijn er bijvoorbeeld rentepercentages die vast zijn, wat betekent dat de rente niet verandert gedurende de looptijd van de lening zoals bij de persoonlijke lening. Andere rentepercentages zijn variabel, wat betekent dat de rente kan wijzigen afhankelijk van de marktomstandigheden, zoals bij een doorlopend krediet.

Bij het afsluiten van een lening of krediet is het belangrijk om te letten op de rente die wordt gehanteerd. Hoe lager de rente, hoe lager de maandlasten en hoe goedkoper de lening is waardoor je minder  terugbetaalt. Het is daarom verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken en te kijken wat voor jou de beste deal is.

Het is ook belangrijk om te weten hoe je de rente goed vergelijkt.  Zo is er de nominale rente, de werkelijke rente en de effectieve rente. De nominale rente is het percentage dat op het geleende bedrag wordt berekend. De werkelijke rente is het percentage dat op het geleende bedrag wordt berekend, inclusief eventuele kosten zoals afsluitprovisie. De effectieve rente is het percentage dat op het geleende bedrag wordt berekend, inclusief eventuele kosten en de rente die is betaald over de rente. De rente op een persoonlijke lening wordt veelal aangeduid in nominale rente. Het loont dus om goed te kijken welke rente wordt opgegeven zodat je de juiste rente met elkaar kunt vergelijken.