Wat is een restschuld?
Wat is een restschuld?
Een restschuld ontstaat als de waarde van je woning lager is dan het bedrag dat je nog aan de bank moet betalen. Dit kan gebeuren als de huizenprijzen dalen of als je meer hebt geleend dan je huis op dat moment waard is. Verkoop je je woning voor minder dan de resterende hypotheek? Dan blijf je met een schuld zitten, en die schuld wordt de restschuld genoemd.
Als je woning onder water staat, betekent dit dat de verkoopopbrengst niet genoeg is om je volledige hypotheek af te lossen. Het resterende bedrag moet je alsnog terugbetalen aan de bank.
Heb ik een restschuld?
Wil je weten of je een restschuld hebt? Gebruik dan deze simpele berekening:
1.Neem de verkoopprijs van je woning (het bedrag waarvoor je je huis nu wilt verkopen).
2.Trek hier de verkoopkosten vanaf, zoals makelaarskosten, reparatiekosten en andere uitgaven om je woning verkoopklaar te maken.
3.Trek vervolgens de resterende hypotheek af van het bedrag dat overblijft.
Als het resultaat positief is, heb je een restschuld.
Wat kun je doen bij een restschuld?
Heb je een restschuld? Dan is het belangrijk om niet overhaast te handelen. Zet je woning niet zomaar te koop, maar bespreek eerst met je hypotheekverstrekker hoe je deze schuld kunt afbetalen. Zo voorkom je financiële problemen.
Overweeg daarnaast of het verstandig is om een lening af te sluiten om je restschuld af te lossen. Dit zorgt ervoor dat je voorbereid bent en voorkomt verrassingen.
Hoe kun je je restschuld afbetalen?
Er zijn verschillende manieren om een restschuld af te lossen:
1.Met spaargeld: Heb je genoeg spaargeld? Dan kun je de restschuld in één keer afbetalen. Dit is de meest voordelige optie, omdat je geen rente hoeft te betalen.
2.Een lening afsluiten: Heb je niet genoeg spaargeld? Overweeg dan een lening om de restschuld te betalen. Houd rekening met extra kosten, omdat je rente betaalt over deze lening.
3.Meefinancieren in je nieuwe hypotheek: Je kunt de restschuld soms meenemen in je nieuwe hypotheek. Dit betekent dat het bedrag onderdeel wordt van je nieuwe lening, maar dit kan alleen als je inkomen hoog genoeg is om de hogere maandlasten te dragen.
4.Hulp van familie: Als je een erfenis of schenking ontvangt, kun je dit geld gebruiken om de restschuld af te lossen.
Is de restschuld aftrekbaar?
Als je restschuld is ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017, kun je de rente over deze schuld 15 jaar lang aftrekken bij je belastingaangifte. Dit betekent dat je de rente kunt verrekenen met je inkomstenbelasting.
Heb je na 31 december 2017 een restschuld? Dan is de rente niet meer aftrekbaar.
Heb je te maken met een restschuld en zoek je een passende oplossing? Neem contact op met Frisia en ontdek hoe wij je kunnen helpen. Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang persoonlijk advies!