Alle veelgestelde vragen

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopen krediet is een leenvorm waarbij u meer flexibiliteit heeft als bij een persoonlijke lening. Zo kunt u afgeloste bedragen weer opnemen tot aan het overeengekomen kredietlimiet. De maandtermijn bij een doorlopend krediet is een vast percentage van het kredietlimiet, 2% of 1,5%, en bestaat uit rente en aflossing.

Variabele rente

De rente op deze kredietvorm is variabel. Dat betekent dat de rente meebeweegt met de marktrente. Voordeel is dat de rente kan dalen en zelfs lager kan uitkomen als bij een persoonlijke lening. Nadeel is dat de rente ook onverwachts kan stijgen als gevolg bewegingen op de kapitaalmarkt. Wilt u dat liever niet? Kies dan voor het alternatief de persoonlijke lening, hier staat de rente de gehele looptijd vast.

Rente aftrek

De rente op een doorlopend krediet is niet fiscaal aftrekbaar, ook niet als u het geleende bedrag gebruikt voor verbouwing of woningverbetering. Het doorlopend krediet kunt u wel opvoeren als schuld in box 3.

Alternatief voor Roodstaan, postorderkrediet of kopen op afbetaling

Het doorlopend krediet is een prima alternatief voor roodstaan op uw bankrekening, postorderkredieten van bijvoorbeeld de Mediamarkt of Wehkamp en/of betalen in termijnen. U krijgt dan dezelfde flexibiliteit als bij bijvoorbeeld een roodstand. De rente die u betaalt op een doorlopend krediet is lager. De rente op roodstand of koop of afbetaling is al gauw 12% terwijl Frisia een doorlopend krediet kan aanbieden vanaf 4,5%. En een doorlopend krediet kunt u te allen tijde tussentijds deels of volledig boetevrij aflossen.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem contact op