Alle veelgestelde vragen

Wat is een BKR-toetsing en waarom wordt deze uitgevoerd?

Wat is een BKR-toetsing en waarom wordt deze uitgevoerd?

 

Een BKR-toetsing is een belangrijk onderdeel van het proces wanneer je een lening aanvraagt bij een bank, verzekeraar of andere kredietverstrekker in Nederland. Het BKR (Bureau Krediet Registratie) houdt een register bij van alle leningen die in Nederland zijn afgesloten. Dit register wordt geraadpleegd wanneer een kredietverstrekker besluit of zij jou een lening willen verstrekken. De toetsing maakt deel uit van het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI), waarin alle gegevens over consumptieve kredieten, persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en kredieten met een hypotheek op naam worden geregistreerd.

 

Waarom wordt een BKR-toetsing uitgevoerd?

 

De BKR-toetsing is er niet alleen om de kredietverstrekker te beschermen, maar ook om jou als consument te beschermen tegen overmatige schulden. Door de gegevens over je eerdere leningen en afbetalingsgedrag te raadplegen, kan een kredietverstrekker inschatten of je financieel in staat bent om de lening terug te betalen. Dit voorkomt dat je meer leent dan je kunt terugbetalen, wat kan leiden tot ernstige financiële problemen.

 

Het is belangrijk om te weten dat de BKR alleen gegevens registreert over leningen en kredieten, niet over je inkomen, belastingschulden, huurschuld of onbetaalde rekeningen bij bijvoorbeeld energieleveranciers of zorgverzekeraars. Ook studiefinancieringen van de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) worden niet geregistreerd bij het BKR.

 

Wat vertelt een BKR-codering?

 

Een BKR-codering is een registratie die aangeeft hoe je in het verleden omging met je leningen. Als je leningen hebt afgesloten en deze netjes hebt terugbetaald, wordt dit geregistreerd en toont je codering een positief betalingsgedrag. Dit kan helpen bij het verkrijgen van toekomstige leningen, omdat kredietverstrekkers je als een betrouwbare lener beschouwen.

 

Een negatieve BKR-codering, zoals een achterstandscodering, ontstaat wanneer je betalingsachterstanden hebt opgelopen. Deze codering blijft 5 jaar in het BKR-register staan, ook als je de achterstand tussentijds hebt ingelopen. Gedurende deze 5 jaar is het vaak moeilijk om een nieuwe lening te krijgen, aangezien kredietverstrekkers je als een hoger risico beschouwen. Dit betekent dat een lening aanvragen met een negatieve BKR-codering weinig zin heeft, omdat de meeste kredietverstrekkers geen lening verstrekken zolang de codering zichtbaar is.

 

Conclusie

 

De BKR-toetsing is een belangrijk instrument voor zowel kredietverstrekkers als consumenten. Het zorgt ervoor dat leningen op een verantwoorde manier worden verstrekt, op basis van een goed overzicht van je financiële situatie en afbetalingsgeschiedenis. Bij Frisia zorgen we ervoor dat je altijd goed geïnformeerd bent over je BKR-status en de invloed hiervan op je leningaanvraag. Heb je vragen over jouw BKR-registratie of wil je weten hoe je een lening kunt aanvragen, zelfs met een negatieve codering? Neem gerust contact met ons op voor advies.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem contact op