Let op! Geld lenen kost geld.
  • Geen afsluit- of advieskosten
  • Gratis offerte
  • Volledig online
  • +8200 tevreden klanten
Inloggen mijn Frisia

Wat kost een hypotheek advies?

05-06-2015

Elk jaar ontvangen adviseurs en bemiddelaars van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) de Marktmonitor. Dit is een vragenlijst waarmee de AFM informatie opvraagt bij financiële instellingen om  inzicht te krijgen in de risico’s binnen de financiële dienstverlening, zodat hierop kan worden ingespeeld. De uitkomsten van deze vragenlijst worden vaak gedeeld door de AFM. Dit keer is er ook interessante informatie gedeeld over de prijs van hypotheekadvies over de periode 2012-2014. We  informeren u hier graag over.

Kleine stijging kosten hypotheekadvies in 2014
De prijs van een onafhankelijk hypotheekadvies, gebaseerd op verkregen informatie van 7.559 adviseurs, is in 2014 iets gestegen ten opzichte van 2013, maar ligt wel weer behoorlijk lager dan in 2012. In 2014 werd een gemiddelde tarief, voor een alleenstaande starter met een vast arbeidscontract, van €2.167 berekend. Opvallend is dat adviseurs in toenemende mate hypotheekadvies aanbieden op basis van een vooraf overeengekomen tarief, het zogenaamde verrichtingentarief, en minder rekenen op basis van een uurtarief, waarbij je vooraf niet precies weet wat een advies gaat kosten.

Kleine kosten verschillen per provincie
De gemiddelde prijs voor hypotheekadvies verschilt wel weer iets per provincie. In Friesland ligt de gemiddelde prijs met €2.096 het laagst en in Brabant ligt de gemiddelde prijs met €2.205 het hoogst. De prijzen voor hypotheekadvies liggen over het algemeen dicht bij elkaar.

Vooraf informatie inwinnen over de kosten van hypotheekadvies
Het is belangrijk om u goed en tijdig te laten informeren over de kosten van hypotheekadvies. Zo komt u achteraf nooit voor verrassingen of onvoorziene kosten te staan.