Let op! Geld lenen kost geld.
  • Geen afsluit- of advieskosten
  • Gratis offerte
  • Volledig online
  • +8200 tevreden klanten
Inloggen mijn Frisia

Hoe werkt een doorlopend krediet?

27-10-2015

Iedere dag sluit Frisia Financieringen bestaande leningen over tegen een lagere rente en betere voorwaarden. Uit de gesprekken die ik met klanten voer blijkt dat zij niet altijd precies weten welke soort lening(en) zij hebben.

Om een goede keuze voor een lening te maken is het belangrijk dat u weet welke soort lening u heeft en welke kenmerken deze lening heeft. Daarom leg ik in dit artikel graag uit hoe een doorlopend krediet werkt.

Doorlopend krediet
Het doorlopend krediet is een flexibele kredietvorm. Bij een vast doorlopend krediet betaalt u iedere maand een vast percentage van de limiet aan aflossing en rente. Bij een variabel doorlopend krediet betaalt u een vast percentage van het openstaande saldo aan aflossing en rente.

Stel u leent 25.000 euro en u spreekt af dat uw maandtermijn een vast percentage van 1% is. Na 1 jaar is uw schuld nog 20.000 euro. Uw maandtermijn is dan:
– Vast doorlopend krediet 1% van de limiet van 25.000 euro is 250 euro per maand.
– Variabel doorlopend krediet 1% van het saldo van 20.000 euro is 200 euro per maand.

De rente van een doorlopend krediet kan iedere maand stijgen of dalen. Dit kan invloed hebben op de looptijd van uw lening. Het betekent niet meteen dat bij een stijging van de rente ook uw maandtermijn stijgt. Het betekent wel dat het bedrag wat u maandelijks aflost afneemt doordat het deel aan rente binnen uw maandtermijn toeneemt.

Bij een doorlopend krediet mag u altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij extra aflossen. De bedragen die u gedurende de looptijd aflost kunt u eventueel ook weer opnieuw opnemen. Zo kunt u tot aan het afgesproken kredietlimiet onbeperkt geld opnemen wanneer dat nodig is. Met een Doorlopend krediet heeft u op deze wijze geld achter de hand.

Kenmerken Doorlopend krediet:

  • Geld opnemen tot aan de kredietlimiet wanneer u dat nodig heeft
  • Een variabele rente en looptijd
  • U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag
  • U betaalt een vast maandtermijn (2%, 1.5% of 1% van het kredietlimiet of openstaande saldo)
  • U kunt altijd boetevrij aflossen

Heeft u vragen over het doorlopend krediet of bent u geïnteresseerd in een vrijblijvende offerte? Neemt u dan gerust contact op met mij of één van mijn collega’s. Uiteraard zijn wij u ook graag van dienst met al uw vragen over andere kredietvormen.

Tjalling Heeringa

Senior Kredietspecialist