• 10 jaar rentevast v.a. 3,9%
  • Vrijblijvende offerte
  • Online werkwijze
  • +5150 tevreden klanten
Inloggen mijn Frisia

Gedwongen aflossen op bestaand doorlopend krediet

14-08-2019

Een doorlopend krediet is een krediet waarbij je telkens het bedrag wat je maandelijks aflost, als onderdeel van je maandtermijn (rente en aflossing) kunt opnemen. Je hebt de vrijheid om ten alle tijden boetevrij extra af te lossen en bedragen weer op te nemen tot aan je kredietlimiet.

Uit een recente Kifid uitspraak, de geschillencommissie voor de financiële dienstverlening, blijkt dat ook bij bestaande doorlopende kredieten het toch vereist kan zijn om de lening af te lossen. Het betreft hier een geschil over een lening afgesloten bij ABN Amro in de vorm van een doorlopende krediet met een hoogte van € 70.000,–. ABN was in de geval genoodzaakt om aflossingen van het krediet, ondanks de voorwaarden die dat niet verplichten, af te dwingen. De bank heeft hiervoor eenzijdig de voorwaarden aangepast. In dit geval was de klant het hiermee niet eens en tekent bezwaar aan en maakt de zaak aanhangig bij het Kifid. De geschillencommissie verwerpt het bezwaar en stelt de bank in het gelijk.

Aflossingsvrij behoort tot het verleden

In het verleden was een aflossingsvrije lening de normaalste zaak van de wereld. Tijden veranderen en inmiddels wordt aflossen steeds meer gezien als verstandig financieel handelen. Deze ommezwaai wordt aangewakkerd door de overheid en instanties als de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Hoofdreden voor de terughoudendheid is het beschermen van consumenten. Door af te lossen daalt het risico dat aan het eind van de looptijd problemen ontstaan bij het aflossen van de dan openstaande schuld. Daarnaast zijn de gevolgen van een eventuele rentestijging in de toekomst kleiner naarmate de schuld kleiner is.