Frisia Financieringen
9.1
1101 mensen geven ons een 9.1

18-02-2025

Bij het afsluiten van een persoonlijke lening krijg je te maken met rente. Maar wist je dat die rente niet voor iedereen hetzelfde is? Banken en kredietverstrekkers hanteren risk-based pricing: een systeem waarbij de rente wordt bepaald op basis van jouw financiële situatie en kredietwaardigheid. Hoe werkt dit precies? En wat kun je doen om een betere rente te krijgen? We leggen het uit.

Wat is risk-based pricing?

Risk-based pricing betekent dat de rente op een lening wordt afgestemd op het risico dat een bank of kredietverstrekker loopt bij het uitlenen van geld. Hoe lager het risico dat jij als lener vormt, hoe lager de rente die je krijgt aangeboden. Omgekeerd geldt dat hoe hoger het risico, hoe hoger de rente zal zijn.

Dit systeem zorgt ervoor dat banken op een verantwoorde manier geld kunnen uitlenen, zonder dat ze te veel risico lopen op wanbetaling. Voor jou als consument betekent dit dat je met een sterke financiële situatie een goedkopere lening kunt krijgen.

Waarom passen banken risk-based pricing toe?

Banken en kredietverstrekkers willen zekerheid dat het uitgeleende geld wordt terugbetaald. Het vormt de basis waarop zij geld kunnen uitlenen, door risk-based pricing kunnen ze:

  • Consumenten met een lager risico belonen met een lagere rente
  • Consumenten met een hoger risico compenseren met een hogere rente
  • Het “eigen risico” op wanbetaling verkleinen

Het helpt kredietverstrekkers om een eerlijke balans te vinden tussen het verstrekken van leningen en het beperken van financiële risico’s, waarbij er natuurlijk ook geld verdiend moet worden door de bank.

Waar wordt naar gekeken bij Risk-based pricing voor een persoonlijke lening?

Bij de beoordeling van jouw aanvraag kijken banken naar verschillende factoren die iets zeggen over jouw financiële stabiliteit en kredietwaardigheid. De belangrijkste factoren zijn:

  • Kredietscore (BKR-registratie)

Banken controleren je kredietverleden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Heb je in het verleden leningen op tijd terugbetaald? Dan werkt dit in je voordeel. Maar betalingsachterstanden uit het verleden kunnen leiden tot een hogere rente of zelfs een afwijzing.

  • Inkomen en financiële stabiliteit

Hoe hoger en stabieler je inkomen, hoe lager het risico voor de bank. Mensen met een vast contract of een hoog inkomen krijgen vaak betere rentevoorwaarden dan mensen met een flexibel of lager inkomen.

  • Schulden en financiële verplichtingen

Heb je al andere lopende leningen, zoals een hypotheek of studieschuld? Dan beoordeelt de bank of je nog ruimte hebt voor een extra lening. Hoe hoger je maandelijkse vaste lasten, hoe hoger het risico voor de bank.

  • Leeftijd en persoonlijke situatie

Banken kijken soms naar je leeftijd, omdat dit invloed kan hebben op je financiële stabiliteit. Ook je gezinssituatie (bijvoorbeeld een partner met inkomen) kan meespelen. Dat geldt ook voor je woonsituatie, een koopwoning levert veelal een hogere score op dan een huurwoning.

  • Geleend bedrag en looptijd

Hoe hoger het bedrag dat je wilt lenen en hoe langer de looptijd, hoe groter het risico voor de bank. Dit kan invloed hebben op je rente.

Wat betekent dit voor jouw rente op een persoonlijke lening?

Op basis van de bovenstaande factoren bepaalt de bank of je een lage of hoge rente krijgt. Dit zijn de algemene richtlijnen:

Wanneer een ✅ Lage rente?

  1. Je hebt een hoge kredietscore en geen betalingsachterstanden.
  2. Je hebt een stabiel en voldoende hoog inkomen.
  3. Je hebt weinig of geen andere schulden.
  4. Je leent een bedrag dat past bij je financiële situatie.

Het tegenovergestelde is van bovenstaande punten betekent dat je met een hogere rente wordt geconfronteerd. Scoor je op het ene punt hoog en laag op het andere, dan zal je waarschijnlijk met je rente in het midden uitkomen.

Wat zijn de voor- en nadelen van risk-based pricing?

✅ Voordelen:

  • Eerlijkere rente: wie minder risico vormt, betaalt minder rente.
  • Kans op goedkopere leningen voor financieel sterke leners, de beoordeling van alle klanten is hierbij gelijk.
  • Banken kunnen verantwoord geld uitlenen zonder hoge risico’s.

❌ Nadelen:

  • Mensen met een lager inkomen of mindere kredietgeschiedenis betalen meer.
  • Niet altijd transparant: banken gebruiken verschillende beoordelingssystemen. Voor consumenten is het niet altijd duidelijk hoe de beoordeling in elkaar steekt.
  • Je kunt moeilijk inschatten welke rente je vooraf krijgt.

Conclusie

Risk-based pricing bepaalt hoeveel rente je betaalt voor een persoonlijke lening op basis van jouw financiële situatie. Hoe beter je kredietwaardigheid, hoe lager de rente. Banken kijken naar factoren zoals je kredietscore, inkomen en bestaande schulden om te bepalen welk risico ze lopen.

Wil je een zo laag mogelijke rente? Zorg dan voor een goede financiële gezondheid: betaal op tijd je rekeningen, houd je schulden zo laag mogelijk en zorg voor een stabiel inkomen. Zo vergroot je de kans op een goedkopere lening.

John Heijen

Directeur & Financieel expert lenen

John is een van de vennoten en financieel expert binnen Frisia Financieringen. Naast het begeleiden van complexe financieringsvraagstukken houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van de onderneming. Samen met het team verwerkt John direct jouw lening aanvraag zodat wij binnen enkele uren de gewenste offerte(s) voor je klaar kunnen zetten in de beveiligde mijn-omgeving. Zodat jij deze op je gemak kunt bekijken.

“Zoekt je naar een financiering voor jouw 2e woning, verbouwing of een bedrijfskrediet? John denkt met je mee en zoekt naar de best passende financiering.

Werkt in de financiële dienstverlening sinds  2000
Functie  Directeur & Financieel expert lenen
Opleidingen  MBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief   krediet en hypotheken.
Specialisatie  Geld lenen, hypotheken en zakelijk krediet
Hobby’s   Wielrennen en reizen